16.5 C
București
sâmbătă, 12 octombrie, 2024
spot_img
StiriLifestyleLeacuri naturale pentru durerile în gât

Leacuri naturale pentru durerile în gât

Odată cu sosirea toamnei, schimbările de temperatură și expunerea la diverse virusuri pot reprezenta principalele motive din cauza cărora apar durerile în gât. Însă, există o serie de remedii naturale și eficiente care te pot ajuta să ameliorezi disconfortul și să grăbești vindecarea.

De ce apar durerile în gât toamna?

Durerile în gât sunt adesea cauzate de infecții virale, cum ar fi răcelile sau gripa. Aceste infecții inflamează mucoasa gâtului, provocând iritație și durere. Factorii care contribuie la apariția durerilor în gât toamna includ:

Schimbările bruște de temperatură

Stres pentru sistemul imunitar

Când temperatura fluctuează brusc, organismul nostru trebuie să se adapteze rapid la aceste schimbări. Acest efort poate slăbi sistemul imunitar, făcându-ne mai vulnerabili la infecții.

Vasoconstricție

Expunerea la frig provoacă vasoconstricție, adică îngustarea vaselor de sânge. Acest lucru poate afecta circulația sângelui la nivelul mucoaselor nazale și faringiene, făcându-le mai uscate și mai vulnerabile la infecții.

Deshidratare

Aerul rece și uscat ne face să respirăm mai des pe gură, ceea ce poate duce la deshidratare la nivelul mucoaselor. O mucoasă uscată este mai puțin eficientă în a respinge agenții patogeni.

Aerul uscat

Iritația mucoaselor

Aerul uscat, atunci când folosim încălzirea centrală, poate irita mucoasele nazale și faringiene, creând mici leziuni prin care virusurile și bacteriile pot pătrunde mai ușor.

Mucus mai vâscos

Aerul uscat poate face ca mucusul să fie mai vâscos, îngreunând eliminarea acestuia și favorizând înmulțirea microbilor.

Reducerea imunității locale

Mucoasele uscate au o capacitate redusă de a produce anticorpi și alte substanțe care luptă împotriva infecțiilor.

Contactul cu persoanele infectate

Transmiterea prin picături respiratorii

Când o persoană infectată tușește sau strănută, eliberează în aer picături microscopice care conțin virusuri. Inhalând aceste picături, putem contracta infecția.

Contaminarea suprafețelor

Virusurile pot supraviețui pe suprafețe precum clanțele, telefoanele sau tastaturile. Dacă atingem aceste suprafețe contaminate și apoi ne atingem ochii, nasul sau gura, ne putem infecta.

Perioada de incubație

Uneori, o persoană infectată poate fi contagioasă înainte de a prezenta simptome, ceea ce face dificilă evitarea contactului cu virusul.

Leacuri naturale pentru durerile în gât

Gargara cu apă sărată

Apa sărată are proprietăți antiseptice și poate reduce inflamația. Prepară o soluție cu o linguriță de sare într-un pahar cu apă călduță și fă gargară de câteva ori pe zi.

Mierea

Mierea are proprietăți antibacteriene și poate calma gâtul iritat. Poți consuma o linguriță de miere pură de câteva ori pe zi sau o poți adăuga în ceai.

Supa de pui

Supa de pui are proprietăți antiinflamatoare și poate ajuta la subțierea mucusului.

Umidificarea aerului

Un umidificator poate ajuta la menținerea umidității în încăperi și să reducă iritația gâtului.

Odihna

Corpul are nevoie de odihnă pentru a se vindeca, așa că asigură-te că dormi suficient.

Ceaiuri calde

Ceaiurile din plante medicinale, precum mușețel, salvie, cimbru sau tei, au proprietăți antiinflamatoare și calmante. Adaugă miere și lămâie pentru a potența efectul.

Mușețel

Are proprietăți antiinflamatoare, calmante și antispastice. Este util pentru durerile de stomac, insomnie, inflamații ale mucoaselor și afecțiuni ale pielii.

Cimbru

Este un antiseptic puternic, folosit pentru tratarea infecțiilor respiratorii, a tusei și a durerilor în gât.

Salvie

Are proprietăți antiseptice, astringente și antiinflamatoare. Este eficientă în tratarea afecțiunilor gâtului, a gurii și a gingiilor.

Soc

Are proprietăți antivirale, antibacteriene și diaforetice (care produc transpirația). Este folosit pentru tratarea răcelilor, gripei și infecțiilor respiratorii.

Ghimbir

Are proprietăți antiinflamatoare și analgezice. Este util pentru tratarea durerilor musculare, a durerilor de cap și a răcelilor.

Lemn dulce

Are proprietăți expectorante și antiinflamatoare. Este folosit pentru tratarea tusei, a bronșitei și a ulcerului.

Când e momentul să consulți medicul

Deși aceste remedii naturale pot ajuta la ameliorarea durerilor în gât, este important să consulți medicul dacă:

-durerea este foarte intensă și nu cedează la tratament
-ai febră mare
-ai dificultăți la înghițire
-ai ganglioni limfatici inflamați

Important

Înainte de a utiliza orice remediu natural, este recomandat să consulți un medic, mai ales dacă ai alergii sau alte afecțiuni medicale.

Recomandări suplimentare

-evită fumatul și expunerea la fumul de țigară
-spală-te pe mâini frecvent cu apă și săpun pentru a preveni răspândirea infecției
-acoperă-ți gura și nasul atunci când tușești sau strănuți

Simona Stănoi
Simona Stănoi
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Simona Stănoi este jurnalist de presă scrisă și televiziune. A scris în revistele Click!sănătate, Click!pentrufemei, Click!poftăbună, GoldMagazine.ro, a fost reporter al emisiunii Exclusiv Vip și redactor colaborator pentru interviuri publicate în cartea: „Culorile sunetelor“, editura RAO precum si jurnalist de televiziune in productii ale Antenei 1.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

LIVE