27.4 C
București
luni, 9 septembrie, 2024
spot_img
DiverseLumânările din bradul de Crăciun, simbolul venirii pe lume a pruncului Iisus,...

Lumânările din bradul de Crăciun, simbolul venirii pe lume a pruncului Iisus, o datină păstrată cu sfințenie și transmisă din moși-strămoși

Lumânările din brad, magia sărbătorilor, darurile lui Moș Crăciun pentru copiii de toate vârstele și lumina ce adună familiile in jurul bradului de Crăciun!

Astăzi vom depăna la canal33.ro povestea lumânărilor din bradul de Crăciun, o legendă plină de învățăminte și de umor.

Se spune că într-o noapte de Ajun, un spiriduș năzdrăvan a vrut să-i facă o farsă lui Moș Crăciun.

Spiridușul năzdrăvan se pune pe șotii și vrea să-i facă farse lui Moș Crăciun

El a intrat pe furiș în atelierul Moșului și a schimbat toate lumânările pe care Moș Crăciun le pregătise pentru a le dărui copiilor cuminți. Spiridușul a pus în locul lor niște lumânări magice, care aveau puteri nepământești.

E noaptea de ajun și Moș Crăciun pregătește darurile pentru copii

Unele lumânări erau vorbitoare, altele cântau, altele dansau, altele își schimbau culoarea, unele se transformau în mici artificii.

Spiridușul s-a ascuns și a așteptat să vadă ce se va întâmpla.

Spiridușului îi vine ideea năstrușnică să schimbe lumânările din desaga Moșului și se ascunde pentru a nu fi prins.

Se pare că Moș Crăciun trudise singur la împachetarea cadourilor și nu și-a dat seama de schimbare, așa că a încărcat lumânările în sania lui, apoi a plecat să împartă cadourile pe care copiii din toată lumea le așteptau cu atâta nerăbdare.

Moș Crăciun are cale lungă de făcut și pleacă să lase copiilor din lumea întreagă, darurile sub brad.

Când a ajuns la prima casă a lăsat darurile copiilor și a prins o lumânare pe o creangă din brad.

Se grăbea Moșul, avea multe daruri de împărțit.

Moș Crăciun pune în brad, așa cum era tradiția, o lumânare

Dar, când copiii s-au trezit dimineața, nu le venea să creadă ochilor: lumânarea se aprinsese singură și începuse să vorbească, îi făcea să râdă, le spunea glume și povești și au stat copiii toată ziua lângă brad, bucuroși nevoie mare de așa dar magic.

Copiii sunt fericiți și ascultă snoave și povești spuse de lumânarea magică

La a doua casă, Moș Crăciun a lăsat o altă lumânare în bradul de Crăciun și a plecat mai departe.

Când copiii s-au trezit dimineața, din brad se auzeau duioase colinde. Lumânarea se aprinsese singură și începuse să cânte colinde.

Lumânarea începuse, spre uimirea copiilor, să cânte colinde

Au ascultat copilașii cât era ziua de lungă și se mirau părinții lor, că nicicând nu-i mai văzuseră cuprinși de așa cumințenie.

Nicicând nu și-au văzut părinții copiii atăt de liniștiți, dornici să învețe toate colindele.

Și pe la toate casele pe unde a mers, Moșul a lăsat lumânări în brazii de Crăciun, și legenda spune că fiecare lumânare era înzestrată cu o putere magică diferită, o bucurie atât de mare că toți copiii erau în culmea fericirii.

Nimeni nu știa, de fapt, că spiridușul năzdrăvan schimbase acele lumânări doar ca să-I facă o farsă Moșului.

Și tare se amuza spiridușul văzând reacțiile copiilor, și se simțea mândru de farsa lui.

Dar când a ajuns la ultima casă, spiridușul a avut și el o surpriză. Moș Crăciun a lăsat pe creanga bradulului ultima lumânare.

Lumânarea spiridușului, așa cum spune legenda, avea cele mai magice puteri.

Era chiar lumânarea spiridușului, lumânarea cea mai magică dintre toate.

Celui ce aprindea această lumânare i se îndeplinea o dorință ascunsă, se putea tranforma în ceea ce își dorea cel mai mult.

Curios, spiridușul a aprin lumânarea pe ascuns, ca să vadă ce putere are, dar când a făcut asta, s-a transformat chiar el într-o lumânare. Pare-se că toată bucuria pe care o simțise văzând cum copiii aprind lumânarile cu puteri secrete și magice, îl făcuseră să-și dorească cel mai simplu lucru din lume: să aducă Lumină și bucurie în sufletul copiilor.

Lumânarea lui avea darul de a fi „doar” o simplă lumânare.

Când copiii din această casă s-au trezit dimineața, au văzut în bradul lor lumânarea spiridușului.  Ea nu putea să vorbească, să cânte, să danseze, să schimbe culoarea sau să facă artificii.

Era doar lumina, și nimic mai mult. Moș Crăciun îl transformase pe spiriduș într-o lumânare care de atunci, spune legenda, a rămas aprinsă mereu în bradul de Crăciun.

Era cea mai frumoasă și cea mai veselă lumânare din lume, arunca în brad sclipiri feerice. Își îndrepta lumina spre globulețele dintre crengi și le făcea roșii în obraji, se hârjonea cu globulețele albastre care scânteiau în noapte, făcea  bradul să lucească în magie de basm.

Legenda ne spune că lumânările se aprind în fiecare an în bradul de Crăciun si își pîstrează încă magia

De atunci se obișnuiește să se pună lumânări în bradul de Crăciun, ca simbol al magiei și al bucuriei. Ele ne amintesc să nu uităm niciodată să fim copii, să rămânem mereu generoși și veseli, să nu-i uităm pe cei nevoiași și să ne bucurăm de Crăciun și de darurile sfinte.

Veronica Diac
Veronica Diachttp://canal33.ro
A preferat întotdeauna să facă munca „nevăzută” a unei redacții jurnalistice, cea de documentare, extrem de prețuită și de căutată atunci „când îți arde buza”, dar care îl lasă mereu în umbră pe autorul ei. E specializată în relația presei cu instituțiile bancare, de asigurări sociale și de sănătate, dar și pe spinoasa problemă a pensionării. Pasiunea ei cea mare e însă să scrie povesti urbane despre locuri și personaje care au făcut cândva „istorie”!
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

LIVE