Pentru cei mai mulți dintre noi, iarna este un anotimp magic, marcat de căldura sărbătorilor petrecute în familie, de intensitatea emoțiilor pozitive și de entuziasmul dat de activitățile specifice ei. Ceea ce face ca acest anotimp să fie atât de iubit și de așteptat de către copii este entuziasmul și fascinația pe care o simt când se gândesc la cadouri, la bradul împodobit împreună cu cei dragi și la jocurile în zăpadă.
Acestea sunt doar câteva dintre darurile pe care iarna ni le poate oferi și care au înfrumusețat copilăria fiecărei persoane. Jocurile de iarnă, indiferent dacă le-am practicat într-un spațiu special amenajat sau pe o pârtie din satul natal, au creat în noi o emoție care, în ciuda frigului sau a oboselii, ne ținea afară până seara și producea în noi o dorință arzătoare de a experimenta din nou bucuria acelor momente.
Sporturile de iarnă sunt un dar minunat pe care acest anotimp ni-l poate oferi. Deși, la o primă vedere, observăm doar caracterul ludic al acestor activități, ele, de fapt, au un rol benefic nu doar în menținerea sănătății fizice, cât și psihice. Mai mult, pedagogii au identificat modul în care acestea contribuie la dezvoltarea emoțională și cognitivă a copilului.
Este cunoscut faptul că sporturile de iarnă reprezintă un factor important în optimizarea potențialului biologic, însă, suntem mai puțin conștienți de modul în care acestea influențează psihicul unei persoane.
În literatura de specialitate se evidențiază faptul că deprinderile motrice îmbogățesc universul de cunoaștere și, prin urmare, favorizează exprimarea personalității. De aici, se poate observa rolul important pe care activitățile fizice îl pot avea în dezvoltarea psihosocială a copilului, prin crearea sentimentului de apartenență la grup, dar și prin dezvoltarea spiritului competițional. De asemenea, activitățile fizice stimulează activitatea intelectuală, dezvoltând abilități cognitive precum atenția, imaginația, creativitatea și gândirea.
Taberele de iarnă HI Sprachschule – Lindenberg și Verbier oferă copiilor oportunitatea de a simți magia acestui sezon într-un mod unic. Emoțiile și bucuria iernii pot fi experimentate într-un cadru educativ și distractiv în același timp.
Pe lângă posibilitatea învățării unei limbi străine și a dezvoltării competențelor lingvistice, prin intermediul activităților sportive din cadrul celor două tabere, copilul poate acumula și dezvolta noi deprinderi, atât de natură fizică, cât și cognitivă, emoțională și socială. Printre acestea se numără: capacitatea de alternare a mișcărilor și de menținere a echilibrului, cultivarea sentimentului de apartenență la grup, dezvoltarea competențelor de comunicare, socializare și de exprimare a personalității și nu în ultimul rând, dezvoltarea atenției, memoriei și imaginației.
Dacă ne-am gândi câteva clipe la cele mai frumoase momente care ne-au marcat pozitiv copilăria, cu siguranță cele mai multe sunt legate de amintiri din timpul iernii. Entuziasmul și bucuria jocurilor în zăpadă, alături de peisajul feeric creat de priveliștea imaculată, au declanșat în suflet emoții și trăiri ce au întipărit acele momente în mintea noastră și pe care, cu siguranță, dorim ca fiecare persoană dragă să le experimenteze.