Premierul Marcel Ciolacu a demarat o serie de consultări în cadrul Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, alături de reprezentanți ai sindicatelor și patronatelor. Cum era și de așteptat, reprezentanții sindicatelor cer o majorare mai serioasă, în timp ce patronatele spun că firmele vor fi nevoite să reducă din personal.
Propunerea venită de la Palatul Victoria pentru creșterea salariului minim în anul următor este de 3.700 de lei brut, de la 1 iulie 2024, față de 3.300 de lei, cât este în prezent. Sindicaliștii aproape că sunt de acord cu această variantă, dar, ca să nu îi certe plătitorii de cotizații au cerut ca salariul minim să fie de 3.800 de lei, tot de la 1 iulie 2024. Ambele variante par, însă, de neacceptat pentru reprezentanții firmelor.
„Patronatele au propus creșterea salariului minim pe economie să fie făcută în două etape, 3.500 de lei de la 1 iulie 2024 și 3.700 de lei de la 1 ianuarie 2025. Sindicatele au venit cu o propunere de creștere de 3.800 de lei de la 1 iulie 2024, iar Guvernul a venit cu o propunere de majorare de 3.700 de lei, de la 1 iulie 2024. Pentru industria agroalimentară să rămână comun salariul minim pe economie de 3.700 de lei și să nu umble la salariul minim pe economie pentru construcții, pentru că ei au un salariu diferențiat la 4.500 de lei”, a declarat Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), la finalul consultărilor.
Reprezentanții sindicatelor au mai venit cu o propunere năstrușnică: reducerea cu 5% a impozitului pe salariul minim, ceea ce ar aduce în plus încă 300 de lei în buzunarele celor plătiți cu salariul minim, după cum estimează cei de la Confederația Meridian.
Guvernul, prin decizia politică a partidelor din alianța aflată la putere, mai trebuie să rezolve rapid o altă problemă: prelungirea pentru 2024 a scutirii de taxe și impozite a sumei de 200 de lei din salariul minim, măsură care expiră la sfârșitul acestui an. Altfel, de la 1 ianuarie 2024 și până la 1 iulie, când este preconizată mărirea retribuției minime, cei plătiți la limita de jos ar pierde lunar aproximativ 85 de lei, după cum susțin reprezentanții sindicatelor.
Și totul va trebui să se întâmple pe repede înainte, astfel încât Legea Bugetului să fie adoptată de Guvern în această săptămână, urmând să fie adoptată în Parlament înainte de vacanța de sărbători.