10.8 C
București
duminică, 3 martie, 2024
Google search engine
DiverseMarile probleme continuă pentru Donald Trump

Marile probleme continuă pentru Donald Trump

Curtea Supremă din Colorado, una considerată de mulți analiști politici drept extrem de divizată, l-a declarat marți, 19 decembrie 2023, pe fostul președinte Donald Trump, neeligibl în cursa pentru Casa Albă.

Decizia a fost luată în temeiul clauzei de ignorare a Constituției SUA și are ca efect scoaterea fostului președinte republican din votul primar prezidențial al statului, instituind astfel o probabilă confruntare în cea mai înaltă instanță a națiunii, care uremază să decidă dacă favoritul republicanilor va putea sau nu să rămână în cursa pentru cea mai înaltă funcție din stat.

Decizia unei instanțe ai cărei judecători au fost numiți cu toții de guvernatorii democrați marchează pentru prima dată în istorie, capitolul prin care secțiunea a treia a celui de-al 14-lea amendament a fost folosită pentru a descalifica un candidat la președinție.

„Majoritatea instanței susține că Trump este descalificat de la ocuparea funcției de președinte în temeiul secțiunii 3 a celui de-al 14-lea amendament”, a scris instanța în decizia sa, luată cu un scor foarte strâns, de 4-3 în favoarea acesteia.

Cea mai înaltă instanță din statul Colorado a anulat astfel o hotărâre a unui judecător de la tribunalul districtual, constatând astfel că Donald Trump a incitat la revoltă populară prin poziția sa publică față de evenimentele din 6 ianuarie 2021, celebrul atac al simpatizanților republicani asupra Capitoliului.

În urma acestei decizii, anul 2024 devine unul și mai controversat din perspectiva alegerilor prezidențiale americane, acolo unde ambii favoriți, democratul Joe Biden, președintele în exercițiu, și fostul său rival, republicanul Donald Trump, au deja mari probleme de imagine, dar și cu justiția.
Vasile Trofim
Vasile Trofimhttp://canal33.ro
Vasile Trofim a intrat in presa la scurt timp după 1992. A început mai întâi ca fotoreporter-colaborator la Evenimentul zilei, in vremea în care director era Ion Cristoiu, a contribuit la cresterea săptămânalului „Expres Magazin” si a ziarului bucureștean „Ora”. Prins in tumultul vieții economice a ultimilor ani a scris pentru publicația online revista-patronatelor.ro. Se declară un fan necondiționat al stilului jurnalistic promovat de regretata Jeana Gheorghiu, a cărui școală de specialitate a și urmat-o dealtfel.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments