Patru automobile de lux, cumpărate în România cu bani scoși de pe carduri clonate în SUA urmează a fi vândute la licitație de către Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI). Cel mai ieftin dintre acestea, un BMW 850I XDRIVE este evaluat la aproape 100.000 de euro.
„Săptămâna aceasta, Curtea de Apel București a respins contestația împotriva dispoziției de valorificare anticipată emisă de Tribunalul București privind bunuri mobile sechestrate în valoare totală de 805.198,00 EURO.
Tribunalul București – Secția Penală a admis, în octombrie 2023, solicitarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Structura Centrală privind valorificarea anticipată a patru autovehicule aflate în administrarea Agenției. În această speță, având ca obiect cercetarea infracțiunilor de constituire de grup infracțional organizat, falsificare de titluri de credit sau instrumente de plată, operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, Agenția a fost desemnată, încă din anul 2021, custode al autoturismelor de către DIICOT – Structura Centrală”, informează reprezentanții instituției.
Astfel ANABI va proceda la valorificarea, de îndată, a următoarelor bunuri: autoturism marca Lamborghini Urus, cu o valoare estimată la 280.343,00 euro; autoturism marca Lamborghini Huracan, cu o valoare estimată la 247.028,00 euro; autoturism marca Mercedes Benz AMG G 63, estimat la 179.761,00 euro și, cel mai ieftin, un autoturism marca BMW 850I XDRIVE, cu o valoare estimată la 98.066,00 euro.
Urmează ca cei de la ANABI să iniţieze procedura de evaluare a bunurilor prin intermediul experților independenți autorizați de ANEVAR şi să organizeze licitațiile publice prin mijloace electronice pe portalul https://anabi.just.ro/licitatiionline/.
Autoturismele de lux au fost indisponibilizate în urmă cu trei ani, atunci când procurori DIICOT şi ofiţeri de poliţie judiciară au efectuat opt percheziţii la locuinţele unor persoane suspectate de săvârşirea infracţiunii de spălare de bani. Aceştia ar fi avut legătură cu un caz anchetat în SUA, referitor la clonarea de carduri bancare.
Un cetățean român, împreună cu alte persoane de diferite naționalități ar fi montat dispozitive de clonare a cardurilor bancare la mai multe ATM-uri de pe raza orașului Miami Beach, susțin autorităţile judiciare din SUA.
O parte din banii astfel obţinuți au fost transferați în conturi din România și folosiți la achiziţionarea, prin interpuşi, a mai multor autoturisme de lux ce urmează acum a fi vândute la licitație de ANABI.
Conform datelor de pe site-ul instituției, agenția administrează în prezent 13.705 de conturi, 245 de bunuri mobile, un stoc de marfă, precum şi mai multe tipuri de monedă virtuală indisponibilizate în cadrul procesului penal, cu o valoare totală de aproximativ 100.000.000 euro.
În calitate de custode al bunurilor mobile, pe parcursul ultimelor luni ANABI a formulat cereri privind valorificarea anticipată a 67 de bunuri mobile cu valoare totală estimată de 2.882.417 euro.
Totodată, agenția are în evidență 16.791 de conturi bancare cu o valoare totală de aproximativ 90.822.455 euro, reprezentând sume de bani indisponibilizate în proceduri judiciare penale și aflate în sistemul financiar bancar național.