Nu știu cum este pentru voi, dar pentru mine muzica și dansul sunt terapie curată! Și, mult mai interesant este că s-a demonstrat faptul că sunetele (în funcție de frecvența) declanșează în noi mecanismele naturale de autovindecare ale corpului, că sunt o modalitate de eliberare emoțională și de a ne crește bucuria și energia de viață.
În acest articol abordez muzica din 3 perspective total diferite – educație, terapie și vindecare, și artă, dar care ne arată legătură directă dintre muzică și cum ne poate ajuta aceasta în a ne găsi sensul în viață.
Din perspectiva educației, după numeroase cercetări realizate la nivel global – acum peste 20 de ani – s-au descoperit diferențe majore între copiii noilor generații vs adulții de astăzi.
„Copiii din ziua de astăzi nu mai sunt ei că înainte” (căci știți prea bine expesia această – nu-i așa?” Ei bine, chiar nu mai sunt. Ci sunt mult mai conectați cu ei, au o stimă de sine ridicată, au o intelienta emoțională și sensibilitate ridicate și sunt mult mai orientați către unitate, creativitate, colaborare și pace. În acest sens, la nivel mondial s-a dezvoltat o pedagogie dedicată noilor generații – Educatiooon 3000 – care susține și îndrumă copiii către profesii creative și artistice, tratând fiecare elev în mod particular și punând în evidență darurile și calitățile acestuia. Va întrebați probabil care este legătura cu muzică, nu-i așa?
Este recomandată folosirea muzicii și a intrumentelor muzicale, acestea jucând un rol foarte important în buna dezvoltare a creierului și reechilibrare emoțională. În funcție de frecvență, sunt demonstrate și recomandate 432 hz pentru armonizare, 528 hz este frecvența iubirii și 936 hz pentru conectare.
Mai mult decât atât pot fi folosite elemente și instrumente de percuție, boluri sau orice alte obiecte care produc sunete de o vibrație înalta care pot însoți melodii cu versuri pozitive și care poartă un mesaj de uniune și pace.
“În acest fel, copiii – și nu numai – pot să fie mai conectați cu ei, astfel că își găsesc scopul și sensul în viață, se compară mai puțin și sunt deschiși în a trăi în uniune.” Noemi Paymal – antropolog francez și autor al cărții: Pedagooogia 3000, un ghid practic pentru profesori, părinți și sine – o pedagogie concepută pentru copiii şi tinerii de astăzi şi de mâine.
Mergem mai departe și aflăm din perspectiva terapiei și a vindecării –
„Toate sunetele și vibrațiile ne afectează încă din uter, fiecare cuvânt, gând sau sunet e important, fiind hrănitor sau toxic.” Aflăm de la , Erica Longdon care explică impactul terapeutic și vindecător al sunetului, frecvenței și vibrațiilor asupra corpului, minții și spiritului în cartea ei dedicată în totalitate acestui subiect.
Erica Longdon este metafiziciană, scriitoare, maestră în Reiki, profesoară calificată de meditație și practicantă a terapiei cu sunete de peste 20 de ani. Erica și-a urmat chemarea, după o carieră de 30 de ani în televiziune și radio.
„Vibrația este întâlnită în vastitatea spațiului și în formarea materială a obiectelor de pe Pământ, dar ea se găsește și în organele și celulele corpului uman, acolo unde apare natural în fiecare clipă, chiar dacă nu suntem capabili să o vedem.
Când îți găsești propria notă, locul tău în simfonia vieții, intri în rezonanță holistică și devii propriul vindecător. De ce? Întrucât totul este vibrație. Când găsești armonia, permiți sănătatea înfloritoare.
Tratarea cu o doză zilnică de vitamine sonice este o practică prin care îți vei îmbogăți considerabil viața și vei aduce pace acolo unde este stres, ceea ce te va ajuta să te detașezi de dramele vieții.“ (Erica Longdon)
Și ultima, dar nu cea din urmă – perspectiva artistică. Pentru că atunci când ne gândim la muzică primul lucru care ne trece prin minte sunt artiștii! Haideți să vedem împreună ce înseamnă muzica și ce impact are în viața unui muzician.
“După 25 de ani de experiență la scenă largă și 32 de ani de studiu până în monentul prezent – pot spune că studiul unui instrument muzical nu m-a ajutat doar să învăț noțiuni de teorie și practică muzicală, ci m-a condus către găsirea sensului și scopului meu în viață și m-a susținut pe drumul meu în dezvoltarea personală și autodepășire.
Percuția m-a ajutat să îmi regăsesc și cresc puterea personală și să mă afirm. De-a lungul anilor am observat cum practica zilnică m-a ajutat la eliberarea emoțională, la creșterea poftei de viață și la întoarce către mine și cine sunt cu adevărat.
Percuția este o modalitate prin care poți transforma fricile în libertate (frica de a fi văzut, de a vorbi în public, frica de expunere). Și astăzi, dau mai departe tot ceea ce am învățat (și învăț continuu) către noua generație și împărtășesc cu mii de oameni darul meu și bucuria de a cânta atunci când sunt pe scenă.”
Ne împărtășește Doru Diaconu, muzician și profesor de percuție
Tu folosești muzica pentru a te simți mai bine?