Se spune că atunci când înfloresc narcisele, vremea rea nu se mai întoarce, primăvara și-a intrat în drepturi. Narcisa este cu adevărat floarea care vestește venirea primăverii.
În limbajul florilor, narcisele sunt simbolul libertății, prieteniei, al bucuriei, al sincerității, al discreției și al modestiei (datorită faptului că are mereu capul plecat). Totodată sunt considerate o emblemă a sensibilității, a vieții interioare.
Poate fi floarea aleasă de un indrăgostit timid pentru a-și dezvălui sentimentele. Ca floare a dragostei, narcisa exprimă iubirea supusă sau timidă ori dimpotrivă, o iubire irațională. Fiindcă inflorește atunci când soarele își intensifică strălucirea, narcisa galbenă exprimă fericirea celor ce sunt alături de persoana iubită , fiind un simbol al dragostei, considerației și respectului.
Se spune că dacă o femeie dăruieste narcise galbene unui bărbat, i-a remarcat spiritul cavaleresc.
Este considerată totodată o floare a copiilor și a adolescenței. Este floarea începutului și se dăruiește la nașterea copiilor, simbolizând bucuria de a întampina o nouă viață.
Narcisele ocupă un loc special între florile de primăvară, ele transformă grădina sau casa într-o oază de relaxare si bună dispoziție. Narcisele aduc bucuria și razele soarelui de primăvară, Se spune că o grădină unde cresc si narcisele devine mai luminoasă, și mai strălucitoare.
Narcisa, denumită popular ghiocel galben, trompeta sau cocoriță, are petalele dispuse in jurul unei corole (cupa sau trompeta) care poate fi plată sau lungă și îngustă. Florile sunt de obicei albe sau galbene, uneori verzi, corolele sunt roșii, portocalii sau roz. Majoritatea narciselor au parfum puternic, dar există și specii fără parfum. Frunzele sunt lungi și înguste, de culoare verde inchis. Datorită formei sale de trompetă, narcisa a fost considerată mesagerul instalării primăverii.
În alte culturi narcisele sunt flori magice și sunt aduse în casă în noaptea nunții. A dormi în noaptea nunții într-o camera în care se găsesc narcise, se consideră o garanție a fertilitatii cuplului.
În vechime, floarea de narcisă era folosită deseori ca plantă magică, mai ales în vrăjile care invocă dragostea, iar arabii o considerau un afrodiziac extrem de puternic, ce trebuia luat în cantități mici.
Narcisa înflorește de obicei în luna martie, luna în care echinocțiul de primăvară anunță debutul noului anotimp.
Narcisa galbenă, este considerată un simbol al Învierii, al renașterii, al unui noului început dătător de primăvară. Este asociată cu sărbătoarea și slujbele religioase de Paște, căci însoțește cele 40 de zile de pregătire sufletească și trupească pentru întâmpinarea Paștelui.
În Anglia există o legendă care spune că narcisa galbenă a răsărit pentru întâia oară în Grădina Ghetsimani, în noaptea cinei celei din urmă, pentru a-i aduce alinare lui Iisus în orele sale de îndurerare.
Florile albe și galbene ale narciselor sunt foarte apreciate de toată lumea, atât primite în buchet, cât si ca plante care înfrumusețează grădinile și parcurile. Alături de celelalte flori vestitoare de primăvară, narcisele ne colorează viața de la sfârșitul iernii până la începutul verii (în regiunile cu clima temperată). Există mii de soiuri și varietăți, căci cultivatorii au selectat mereu soiuri noi, la cererea publicului.
Despre semnificațiile florilor de narcisă putem spune că sunt diverse și uneori contradictorii, în funcție de zona unde sunt cultivate. (va urma)