15.8 C
București
luni, 7 octombrie, 2024
spot_img
DiverseNicolae Manolescu, critic și istoric literar, s-a stins din viață sâmbătă, 23...

Nicolae Manolescu, critic și istoric literar, s-a stins din viață sâmbătă, 23 martie 2024

Zi de doliu pentru cultură. Nicolae Manolescu, Președintele Uniunii Scriitorilor din România a încetat din viață la vârsta de 84 de ani, în urma unui atac de cord.

„Uniunea Scriitorilor din România anunţă cu profundă durere încetarea din viaţă a academicianului Nicolae Manolescu (1939-2024), preşedintele Uniunii Scriitorilor, director al săptămînalului «România literară», critic şi istoric literar de mare reputaţie, una dintre cele mai mari personalităţi ale literaturii române din toate timpurile. Nicolae Manolescu s-a identificat cu literatura română, a fost în permanenţă în centrul literaturii vii, a fost îndrumător a sute de studenţi şi doctoranzi, ca profesor, precum şi al tinerilor scriitori din mai multe generaţii. Ca om politic şi ziarist de atitudine a militat pentru democraţie şi libertate. Prin dispariţia lui Nicolae Manolescu, cultura română suferă o grea, ireparabilă pierdere”, se arată în postarea Uniunii Scriitorilor.

„Astăzi, 23 martie 2024, s-a stins din viaţă acad. Nicolae Manolescu, profesor al facultăţii noastre, autor al unei opere monumentale care a redefinit critica şi istoriografia literară românească în perioada postbelică. Colegii şi studenţii din Facultatea de Litere sunt alături de familie şi prieteni, de toţi cei care l-au preţuit, i-au citit cărţile şi cronicile şi care au învăţat de la el. Odihnească-se în pace!”, este mesajul postat, sâmbătă seară, pe Facebook, de reprezentanţii Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii din Bucureşti.

“S-a stins din viaţă Nicolae Manolescu, cel mai important critic şi istoric literar român de după Al Doilea Război Mondial. Dumnezeu să-l odihnească!”, a transmis sâmbătă criticul literar Mircea Mihăieş.

“Încă o zi neagră pentru cultura română”, a scris Cristea-Enache pe Facebook.

Nicolae Manolescu s-a născut  pe data de 27 noiembrie 1939 în Râmnicu Vâlcea, a terminat cursurile gimnaziale în orașul natal, face liceul în Sibiu și urmează cursurile universtare în cadrul Facultăţii de Filologie a Universităţii din Bucureşti, unde i-a avut ca profesori profesori pe G. Călinescu, Tudor Vianu, Al Rosetti, Iorgu Iordan, Al. Byck, E. Papu.

Și-a început cariera universitară la Catedra de Istoria Literaturii Române a Facultăţii de Filologie a Universităţii din Bucureşti în anul 1963 ca preparator, devine asistent între anii1964-1968, lector din 1968 până în1989, apoi în 1990 devine profesor la aceeaşi catedră. Își susține în 1974 lucrarea sa de doctorat  având ca titlu „Contradicţia lui Maiorescu” Nicolae Manolescu este critic și istoric literar, profesor universitar

În anul 1972, începe să scrie cronică la „România literară”, iar în 1990 devine editorialist și totodată director.

A lucrat timp de 25 de ani pentru lucratea „Istoria critică a literaturii române. 5 secole de literatură” și o lansează în noiembrie 2008 în cadrul Târgului Gaudeamus.

Nicolae Manolescu a fost ales membru corespondent al Academiei Române în octombrie 1997. Din 1963 este membru al Uniunii Scriitorilor din România și în 2005 ales preşedinte al USR, iar în martie 2013 a devenit membru titular al Academiei.

În decembrie 2000 i-a fost conferit de către Preşedinţia României Ordinul Naţional ”Serviciul Credincios” în grad de Mare Cruce, iar la 1 decembrie 2008 – Ordinul Naţional ”Steaua României” în grad de Mare Cruce.

În Curriculum Vitae, Nicolae Manolescu scria: „Ca preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România nu mi-a fost greu să renunţ la orice premiu mi s-ar oferi pe durata mandatului meu, cu excepţia Premiului Nobel, fireşte. Sunt Officier de l’Ordre des Arts et des Lettres conferit de Guvernul Francez”

În perioada 2006-2015 a fost ambasador al României la UNESCO. La Gala Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO în An Centenar, care a avut loc la 27 noiembrie 2018, criticul literar Nicolae Manolescu s-a numărat printre personalităţile cărora le-au fost înmânate diplome de excelenţă în semn de înaltă recunoaştere a contribuţiei remarcabile la împlinirea şi afirmarea idealurilor şi obiectivelor UNESCO.

În urma unui proiect de hotărâre adoptat de Consiliul General al Municipiului Bucureşti în octombrie 2019 i-a fost conferit titlul de cetăţean de onoare al Capitalei.

A activat ca politician după Revoluția din 1989, lider de partid și parlamentar. A fost membru fondator al Alianţei Civice şi membru în Comitetul Director al acesteia (1990). Devine din 1991 preşedinte al Partidului Alianţa Civică. A deţinut funcţia de preşedinte al Partidului Alianţa Civică până în 1998. În legislatura 1992-1996 a fost senator de Sibiu pe listele Convenţiei Democrate Române.În noiembrie 1996 a candidat la Preşedinţia României, din partea Alianţei Naţional Liberale.

A publicat, pe lângă sute de cronici şi articole rămase în volume (o mică parte, în „Lista lui Manolescu”, 3 volume, la Editura Aula din Braşov), şi un număr de cărţi cum ar fi „Teme” (7 volume), „Lecturi infidele” (1966), „Metamorfozele poeziei” (1968), „Contradicţia lui Maiorescu” (1970), „Introducere în opera lui Odobescu” (1976), „Arca lui Noe”, 3 volume (1981–1989), „Istoria critică a literaturii române”, vol. 1 (1990), „Poeţi romantici” (1999) etc. A primit toate premiile posibile ale Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti, Uniunii Scriitorilor din România, Academiei, Asociaţiei Editorilor, ale unor reviste culturale, ale ASPRO.

Veronica Diac
Veronica Diachttp://canal33.ro
A preferat întotdeauna să facă munca „nevăzută” a unei redacții jurnalistice, cea de documentare, extrem de prețuită și de căutată atunci „când îți arde buza”, dar care îl lasă mereu în umbră pe autorul ei. E specializată în relația presei cu instituțiile bancare, de asigurări sociale și de sănătate, dar și pe spinoasa problemă a pensionării. Pasiunea ei cea mare e însă să scrie povesti urbane despre locuri și personaje care au făcut cândva „istorie”!
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

LIVE