17.5 C
București
sâmbătă, 21 iunie, 2025
spot_img
StiriInternNicușor Dan, oficial șef de stat. Discursul său, apel la reformă și...

Nicușor Dan, oficial șef de stat. Discursul său, apel la reformă și stabilitate

- Advertisement -

Nicușor Dan, președintele ales al României, a depus luni jurământul în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului, marcând astfel ultimul pas înainte de preluarea oficială a mandatului prezidențial. Evenimentul solemn a avut loc în prezența parlamentarilor, a foștilor președinți și a reprezentanților instituțiilor fundamentale ale statului.

Nicușor Dan devine astfel președintele României după ce a câștigat turul al doilea al alegerilor prezidențiale desfășurat pe 18 mai, în fața contracandidatului său, George Simion, liderul partidului AUR.

În discursul rostit cu ocazia depunerii jurământului, Nicușor Dan a subliniat prioritățile mandatului său, lansând apeluri clare pentru reforme și investiții în domenii-cheie: „Pe termen scurt, România are o problemă, problema deficitului. Pe scurt, România cheltuiește prea mult. Statul român cheltuiește prea mult față de ce își poate permite și chestiunea asta poate să pună în discuție stabilitatea financiară la care am muncit cu toții toți acești ani”.

Președintele a inclus în discursul său și subiectul spinos al majorității parlamentare, având în vedere pozițiile încă neclare ale partidelor care vor forma noul executiv.

Este interesul național ca România să aibă un guvern susținut de o majoritate parlamentară. Este interesul național ca această majoritate să-și asume reformele fiscale de care România are nevoie. Cer partidelor politice să acționeze în interesul național care urmează. Nu va fi despre trecut, este despre viitorul imediat al României și nu este despre calcule politice. Este, repet, despre interesul național și sunt convins că românii vor evalua în consecință”, a menționat Nicușor Dan în discursul său.

De asemenea, Nicușor Dan a vorbit despre necesitatea unei reflecții asupra rolului Curții Constituționale, despre un program național de acces la cultură, reformarea sistemului de pensii și consolidarea parteneriatelor externe.

Este nevoie să redefinim procedurile de promovare a magistraților și este nevoie să reflectăm la legea Curții Constituționale…În ceea ce privește zona culturală, este nevoie de un program național de acces la cultură și educație prin cultură… Este nevoie de simplificarea și eficientizarea sistemului de pensii, de reforma sistemului de prestații sociale, de dezvoltare a serviciilor sociale în comunități, de dezvoltarea unui sistem de îngrijire de lungă durată și paliativă, de eliminare a obstacolelor la accesul femeilor la piața muncii și de combatere a violenței domestice…În ceea ce privește politica externă a României, este nevoie de consolidare a relațiilor noastre transatlantice – parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii, participarea noastră la NATO și participarea la dialogul între Uniunea Europeană și NATO”, a mai spus acesta.

Un alt mesaj important a fost adresat diasporei românești:

„E nevoie să eficientizăm procedurile și serviciile consulare, să creăm o structură dedicată celor care doresc să se întoarcă acasă și în special celor care doresc să se întoarcă pentru a investi în România, să reușim să predăm sistematic limba română în comunitățile de români, pentru copii și să reușim să asigurăm o reprezentare proporțională în Parlament pentru românii din diaspora.

După ceremonia din Parlament, noul șef al statului a mers la Palatul Cotroceni, unde s-a desfășurat ceremonia militară de învestire, urmată de predarea-primirea oficială a mandatului prezidențial.

Preafericitul Părinte Daniel a fost prezent la ceremonie, pentru a binecuvânta mandatul noului președinte.  

Printre invitații s-au numărat Principesa Margareta a României, Traian Băsescu și Emil Constantinescu. Fostul președinte, Klaus Iohannis, a lipsit de la eveniment.

Marea absentă de la ceremonie a fost chiar Mirabela Grădinaru, partenera noului președinte, care a rămas acasă, după ce fiul acestora s-a îmbolnăvit.

- Advertisement -
Alina Maslin
Alina Maslinhttp://canal33.ro
Licențiată în jurnalism și științe ale comunicării la UAIC Iași și absolventă a masteratului Jurnalism Tematic, Universitatea din București. A realizat articole pentru Rador, a fost colaborator Europa Fm și editor în trustul Intact, pentru Antena 1 și Antena Stars. Este Producător executiv la Canal 33 HD si redactor www.canal33.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments

LIVE