13.8 C
București
luni, 7 octombrie, 2024
spot_img
DiversePanseluțele – legende din mitologia greacă. Papirus din sipetul cu taine și...

Panseluțele – legende din mitologia greacă. Papirus din sipetul cu taine și povești

Panseluțele sunt flori deosebite, încărcate de istorie, care au născut de-a lungul timpului nu o legendă, ci mai multe.

De-a lungul istoriei, panseluța a fost asociată cu multe zeități și figuri spirituale diferite, având un loc cu totul special în mitologia greacă.

O legendă străveche spune că odată, Afrodita, zeiţa dragostei, se scălda într-o grotă îndepărtată. Era atât de atentă la scăldat că nu mai acorda atenţie la ce era în jur. După un timp, zeiţa a auzit un foşnet şi întorcând capul a zărit câţiva muritori ce o priveau cu ochi de îndrăgostiţi. Înfuriată de îndrăzneala lor, Afrodita l-a rugat pe Zeus să-i pedepsească pe aceşti cutezători. Atunci Zeus i-a prefăcut în flori. Şi într-adevăr, dacă te uiţi la panseluţe mai atent, ţi se pare că vezi nişte mutrişoare ce te privesc pline de curiozitate şi uimire. Și oricât ai privi aceste feţişoare curioase, nu vei găsi două flori la fel.

În mitologia greacă zeița Persefona este adesea înfățișată purtând o coroană de panseluțe.

Una dintre cele mai cunoscute este legenda grecească care spune că panseluțele au apărut atunci când Zeus a transformat o tânără nimfă, numită Io, într-o vacă pentru a o ascunde de furia soției sale, Hera. Lacrimile nimfei s-au scurs pe pământ și au dat naștere panseluțelor.

O altă legendă spune că panseluțele au fost create de zeul iubirii și că au puterea de a vindeca inimile zdrobite și de a îmbunătăși relațiile într-un cuplu. În cultura antică se credea că panseluța era un simbol al fertilității și că celor ce mâncau aceste flori le creșteau șansele de a avea copii.

Tot în legendă se spune că panseluțele erau inițial albe, dar după ce au fost lovite de săgeata lui Cupidon s-au metamorfozat, căpătând cu preponderență nuanțe de galben și violet, dar și puteri magice care au făcut să fie folosite în poțiuni.

Culorile diferite ale panseluțelor au semnificații variate și bogate în simbolism. Panseluțele albe sunt asociate adesea cu dorința de a aduce bucurie și cu noile începuturi simbolizând puritatea și inocența. Panseluțe galbene sunt simbolul luminii și al energiei pozitive, reprezentând fericirea și bucuria. Panseluțe violet simbolizează visurile și aspirațiile, această culoare fiind conectată cu reflecția și spiritualitatea. Fiecare culoare adaugă o dimensiune suplimentară la aceste mesaje, permițându-ne să comunicăm emoții și sentimente complexe prin intermediul acestor flori minunate.

Grecii au folosit în special aceste flori pentru leacuri medicale, panseluțele fiind folosite în practicile de vindecare și aromaterapie datorită proprietăților lor calmante și antiinflamatorii. Uleiurile esențiale obținute din panseluțe sunt folosite pentru a calma mintea și pentru a alina stresul și anxietatea.

Toate aceste legende reflectă bogăția culturală și simbolismul asociat cu panseluțele în diferitele povești din mitologia greacă, căci fiecare poveste le adaugă un strat de înțeles și frumusețe.

Sursă foto: pixabay

Veronica Diac
Veronica Diachttp://canal33.ro
A preferat întotdeauna să facă munca „nevăzută” a unei redacții jurnalistice, cea de documentare, extrem de prețuită și de căutată atunci „când îți arde buza”, dar care îl lasă mereu în umbră pe autorul ei. E specializată în relația presei cu instituțiile bancare, de asigurări sociale și de sănătate, dar și pe spinoasa problemă a pensionării. Pasiunea ei cea mare e însă să scrie povesti urbane despre locuri și personaje care au făcut cândva „istorie”!
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

LIVE