Piaţa San Pietro, anul 2009: înainte de începerea Messei, a sosit Papa Ratzinger și s-a aşezat pe scanunul papal, aflat sub o copertină albă. Zărindu-l în apropiere, în primul rând, aflat la 5-6 metri pe profesorul Andrei Marga, Papa s-a ridicat, spre surprinderea asistenţei şi, coborând câteva trepte, l-a îmbrăţişat. La scurtă vreme după acel moment a urmat apariția volumului „Absolutul astăzi. Teologia şi filosofia lui Joseph Ratzinger” al profesorului român. Credeam, atunci, că această legătură dintre filosoful Andrei Marga şi Sfântul Părinte nu face altceva decât să întărească prezenţa noastră în Europa unei creștinătăți solide.
„Absolutul astăzi. Teologia şi filosofia lui Joseph Ratzinger”, apărută în 2010 sub semnătura profesorului Andrei Marga a fost salutată de Nunţiul papal în România, IPS Francisco-Javier Lozano, care a dorit să exprime „un cuvânt de apreciere şi de admiraţie pentru foarte importanta activitate pe care Universitatea Babeş-Bolyai o desfăşoară pentru susţinerea culturii în România, sub conducerea şi la îndemnul eminentului său rector, profesorul Andrei Marga. (…) Cu Papa Benedict al XVI-lea împărtăşim conştiinţa că astăzi trăim un moment de pericol, dar şi de mari oportunităţi pentru om şi pentru lume, ceea ce ne îndeamnă să reflectăm asupra situaţiei actuale a creştinismului, deci şi asupra bazelor Europei care nu mai vrea să accepte seculara sa istorie creştină. (…) Astăzi, în Europa, există persoane chiar la nivel guvernamental care ar vrea să-L vadă pe Dumnezeu şters definitiv din viaţa publică a comunităţii. (…) Conciliul Vatican II, în Decretul asupra Bisericii în lumea contemporană, a pus din nou în evidenţă profunda corespondenţă între creştinism şi iluminism, căutând să ajungă la o adevărată conciliere între Biserică şi modernitate. În încheiere, permiteţi-mi să spun că în România de astăzi avem nevoie de oameni care, graţie unei credinţe iluminate şi trăite, să îl facă pe Dumnezeu credibil în lume. Aceasta este urarea mea tuturor participanţilor la prezentarea volumului Absolutul astăzi. Teologia si filosofia lui Joseph Ratzinger„
Aflat în funcția de ministru de Externe liberalul Andrei Marga a fost apoi, foarte repede înlocuit ”peste noapte” la conducerea MAE de pesedistul Titus Corlățean. Fără nici o explicație. Filosoful declara atunci că în spatele demiterii sale a fost o „împărțeală înăuntrul unui grup și că un domn și-a dorit foarte mult acel minister” și că nu a primit nicio explicație, doar felicitări. Domnul despre care vorbea Marga era Titus Corlățean – un birocrat de stânga, care de-a lungul timpului a fost de mai multe ori un funcționar în MAE. Dar a înlocui o personalitate – Andrei Marga -, cu un funcționar, chiar și onest cum este dl. Corlățean, nu cred că poate avea doar o explicație de politică de gașcă, măruntă. Poate mă înșel, dar cred, acum când a izbucnit în lumea catolică scandalul din jurul Papei, schimbarea lui Andrei Marga îmi relevă alte înțelesuri. Acum cred că încă de atunci, pentru România se făcuseră alte planuri, iar filosoful Andrei Marga le încurca prin personalitatea lui culturală, dar mai ales prin poziția pe care o ocupa: aceea de Ministru al Afacerilor Externe.
Astăzi pare clară schimbarea de direcție a Vaticanului, fapt care, cu siguranță nu s-ar fi putut petrece în vremea Papei Benedict – Ratzinger.
Despre ce este vorba? Spre surprinderea mai multor personalități ale creștinătății Suveranul Pontif afirmă că ar exista moduri de binecuvântare a cuplurilor gay, răspunzând astfel celor cinci cardinali conservatori care l-au provocat să afirme învățătura Bisericii cu privire la homosexualitate, înaintea unei mari întâlniri în care catolicii LGBTQ+ se află pe ordinea de zi. Vaticanul a publicat o scrisoare pe care Francisc le-a scris-o cardinalilor pe 11 iulie, după ce a primit o listă de cinci întrebări, sau dubia, de la aceștia cu o zi înainte. În ea, Francisc sugerează că astfel de binecuvântări ar putea fi studiate, dacă nu ar confunda binecuvântarea cu sfânta taină a cununiei. Francisc și-a exprimat sprijinul pentru legile civile care extind beneficiile legale pentru soții de același sex, iar preoții catolici din unele părți ale Europei au binecuvântat uniunile între persoane de același sex fără cenzura Vaticanului. Cu toate acestea, răspunsul lui Francisc către cardinali marchează o răsturnare față de poziția oficială actuală a Vaticanului. Într-o notă explicativă din 2021, Congregația pentru Doctrina Credinței a spus că biserica nu poate binecuvânta uniunile gay deoarece „Dumnezeu nu poate binecuvânta păcatul”.
Am participat la lansarea cărții, în ziua de 2 martie 2010, așa cum am fost martorul îmbrațișării frățești din Pața San Pietro între cei doi filosofi, Ratzinger și Marga. Plecând de la pretextul oferit de gândirea filozofică şi teologică a lui Joseph Ratzinger, spunea unul din invitații la lansarea cărții, Andrei Marga foloseşte prilejul de a reabilita înţelesul cuvântului „absolut”, cuvânt care a fost „alungat din perimetrul vieţii şi gândirii noastre, prin contribuţia gândirii europene moderne. Faptul a fost consumat în celebra expresie a lui Nietzsche, ‘Dumnezeu e mort’, ca o consacrare filozofică oficială a crizei în care a intrat lumea modernă. Pe această linie de forţă este structurat volumul, arătându-se că este vorba de o criză de valori, o plutire fără de orizont în apele relativismului, sau, citând cuvintele Papei, ‘un vast vacuum în conştiinţa omului contemporan‘”.
„Soluţia pentru a se ieşi din această stare a lipsei de sens este reintroducerea ‘absolutului’. Sentimentul absolutului este cel care dă sens existenţei omului şi îi oferă un ideal. Aceasta se poate realiza prin punerea la lucru a celor două mari ‘fabrici de absolut’ din viaţa omului: teologia şi filosofia. Colaborarea lor oferă singura şansă de depăşire a crizei care ne ameninţă”. Pentru aceasta este necesară credinţa într-un Dumnezeu adevărat, care nu este „cel mort” al filosofilor, ci cel viu, al lui Avraam, Isaac şi Iacob.
Ratzinger însuși spune așa: „Există în om o năzuinţă spre infinit. Nici un răspuns încercat nu este suficient, numai Dumnezeu care a devenit finit pentru a deschide finitudinea noastră şi a ne conduce la respirarea infinităţii Sale, răspunde la întrebarea fiinţei noastre. Din acest motiv, credinţa creştină găseşte la rândul său omul de astăzi. Sarcina noastră este să servim credinţa cu spirit umil şi întreaga trăire a inimii şi a înţelegerii noastre„.
La 15 ani după ”întâmplarea” îmbrățișării dintre cei doi filosofi, Ratzinger și Marga, actualul Papă Francisc s-a întâlnit cu fostul președinte american Bill Clinton într-o audiență privată la reședința papală Casa Santa Marta. Din delegația lui Clinton au făcut parte mai mulți americani proeminenți, printre care Alex Soros de la Open Society Foundations (Fundațiile pentru o Societate Deschisă).
Să mai adăugăm la această întâlnire și poziționarea publică a unui grup de personalități catolice din Statele Unite, care îi solicită lui Donald Trump declanșarea unei investigații privind implicarea administrației Obama în „schimbarea de regim” de la Vatican, după cum anunţă Evenimentul Zilei, analizând o serie de informaţii şi speculaţii lansate de presa americană.
Pe 20 ianuarie, un grup de personalități americane a publicat în revista catolică The Remnant o scrisoare deschisă adresată lui Donald Trump în care îi cer acestuia să investigheze implicarea lui Barack Obama, Hillary Clinton, George Soros și a altora în debarcarea forțată a lui Benedict și declanșarea a ceea ce ei numesc „Primăvara Catolică”. O aluzie la catastrofala „Primăvară Arabă”, care a transformat Orientul Mijlociu într-un uriaș incendiu.
„Avem motive să credem că la Vatican a fost orchestrată o «schimbare de regim» de către administrația Obama”, scriu semnatarii scrisorii.
Aceștia, bazându-se pe telegrame Wiki-Leaks și alte informații date publicității în ultimii ani, susțin că administrația Obama și asociații ei au folosit mașinăria diplomatică, forța politică și puterea financiară pentru constrângeri, mituiri și șantaj, provocând un adevărat „puci” în Biserica Catolică.
Conservatorul Papă Benedict, adept al liniei tradiționale a catolicismului, a fost înlocuit cu actualul Papă Francisc, un exponent al stângismului, care a declanșat în lumea catolică o revoluție progresistă.
La nici un kilometru de celebra Piazza Navona, lăsând în stânga superba Fontana del Moro și mergând spre dreapta pe Via di Pasquino, într-o mică piață purtând același nume, dai nas în nas cu „statuia vorbitoare” a Romei, Pasquino. Statuia este, de fapt, un loc pe care romanii lasă de secole mesaje satirice pentru a-și face cunoscute nemulțumirile și criticile la adresa conducătorilor. Gurile rele care se plimbă în jurul lui Pasqiuno spun că Filosofului Marga i s-a luat ministeriatul externelor, (și) datorită prieteniei sale cu Papa Benedict. Vaticanul trebuia să schimbe direcția, iar România trebuia să cadă pradă stângii neomarxiste…