Patriarhia Română a decis să combată zvonurile ce circulă printre credincioși potrivit cărora posturile preoțești, dar nu numai, se scot la vânzare pe bani grei. Ca atare, a emis un comunicat care afirmă că „actele sau tentativele de corupție nu se justifică sub nicio formă”.
Specialiștii Bisericii Ortodoxe Române au repus pe tapet o serie de decizii ale Codului Canonic, codul legislativ după care se conduce instituția eclezială cea mai importantă din această țară, dar rămâne de văzut în ce măsură se și aplică aceste decizii.
Și mai ales se vor face publice cazurile concrete în care ele au fost aplicate!
„Prin canonul 29 apostolic s-a stabilit că, „dacă vreun episcop, preot sau diacon ar dobândi această demnitate prin bani, să se caterisească el și acela care l-a hirotonit, și să fie scos cu desăvârșire și de la comuniune, precum Simon Magul de către Petru”. În același mod este prevăzută sancționarea simoniei (corupției) și în canonul 90 al Sfântului Vasile cel Mare, în canonul 1 al Sfântului Ghenadie al Constantinopolului și în canonul 1 al Sfântului Tarasie al Constantinopolului. Așadar, canoanele Bisericii îi sancționează dur pe toți cei implicați în acte de corupție, deoarece corupția dăunează direct și grav vieții ecleziale și societății în general. Această modalitate de sancționare dură a corupției este reglementată detaliat în canonul 2 al Sinodului IV ecumenic din anul 451, în canoanele 22 și 23 ale Sinodului trulan din anul 692, precum și în canoanele 4 și 5 ale Sinodului VII ecumenic din anul 787”, se arată în comunicatul Patriarhiei.
În plus, potrivit Statutului pentru Organizarea și Funcționarea Bisericii Ortodoxe Române (BOR), „preoții și diaconii se recrutează dintre doctorii, absolvenții de masterat și licențiații facultăților de teologie, specializarea Teologie Pastorală, care au susținut examenul de capacitate preoțească”, iar aceștia „sunt numiți la parohie de chiriarh, într-o ședință a Permanenței Consiliului Eparhial, cu respectarea prevederilor statutare și regulamentare bisericești”.
Același comunicat de presă al BOR mai adaugă și precizarea conform căreia „numirea și transferarea preoților și a diaconilor la parohii se fac prin concurs” și că, „pentru a putea fi numiți, candidații la posturile de preot și diacon trebuie să corespundă condițiilor canonice, statutare și regulamentare”.