Ministrul Energiei vrea să îl lase pe Nicușor Dan fără o parte importantă din atribuțiile acestuia. Sebastian Burduja a anunțat pe facebook că la nivelul Guvernului a fost aprobat un memorandum inițiat chiar de ministerul pe care îl conduce, privind fuziunea dintre ELCEN, o companie cu capital de stat și o societate subordonată Primăriei Capitalei, Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti S.A. (CMTEB).
„De dimineață, (miercuri, 31 ianuarie, nota red) Guvernul a aprobat memorandumul inițiat de Ministerul Energiei pentru fuziunea ELCEN-Termoenergetica. Se poate face până în 2025, totul e să vrea și Primăria București — rezolvăm și acolo în câteva luni.
O singură companie pentru producție, transport, distribuție și furnizare a agentului termic pentru apă caldă și căldură pentru bucureșteni — iată soluția să nu se mai acumuleze datorii, întârzieri și probleme. Nu a reușit nimeni timp de 15 ani, am încredere că acum spargem blestemul. Așa vom putea reduce la jumătate facturile bucureștenilor cu întreținerea, să fie Gcal 400 lei ca la Oradea, nu 1000 de lei ca în Bucureștiul de azi”, a scris pe pagina personală de socializare ministrul Sebastian Burduja.
Acesta este și liderul PNL-București, ceea ce dă o conotație politică foarte clară demersului anunțat de ministrul energiei, declarația venind în aceeași zi în care Nicolae Ciucă, președintele liberalilor a anunțat că PNL nu îl va mai susține pe Nicușor Dan pentru un nou mandat la Primăria Capitalei.
De remarcat și amenințarea deloc voalată a lui Burduja, când spune că va rezolva fuziunea chiar și fără acordul lui Nicușor Dan
Directorul general al ELCEN, Claudiu Crețu nu avea cum să nu fie de acord cu superiorul său: “Am condus ambele companii și vă pot spune foarte limpede că singura soluție este fuziunea între producătorul de energie electrică și termică și operatorul rețelei de termoficare din București, care va permite crearea unei companii noi, eficiente, moderne ce va putea atrage fonduri pentru realizarea sincronizată a investițiilor atât la nivelul surselor de producere, cât și la nivelul rețelelor de transport și distribuție a energiei termice.
Relația indisolubilă dintre ELCEN în calitate de producător majoritar și CMTEB în calitate de operator de transport este afectată de faptul că cele două entități au subordonare diferită dar și strategii diferite de dezvoltare, fără a exista o coerență în modernizarea și retehnologizarea într-o abordare unitară a celor două.”
Atât ministrul Burduja cât și directorul ELCEN se feresc să pomenească despre datoria istorică de un miliard de lei pe care Termoenergetica lui Nicușor Dan a acumulat-o către ELCEN-ul din subordinea lui Burduja. Se va șterge datoria din pix, în buna tradiție românească?
Revenind la declarațiile ministrului Energiei, acesta a mai făcut un anunț important: „Ministerul Energiei lansează din Fondul pentru Modernizare un apel de – atenție – 590 milioane euro. Pentru investiții în rețelele de termoficare! Niciun primar care ține cetățenii în frig nu va mai avea scuză. Finanțarea poate acoperi până la 100% din cheltuieli”.
Deocamdată, mii de bucureșteni se încălzesc în apartamente cum pot și pun oalele cu apă pe aragaz pentru a se spăla, exact ca înainte de 1990.