10.8 C
București
duminică, 3 martie, 2024
Google search engine
StiriInternPremieră în România: Frog Bus, autobuzul-amfibie care va traversa Dunărea de la...

Premieră în România: Frog Bus, autobuzul-amfibie care va traversa Dunărea de la Călărași la Silistra

Un autobuz  plutitor cumpărat din Ungaria va face naveta între municipiul Călărași și orașul bulgăresc Silistra, începând din această primăvară, anunță reprezentanții Consiliului Județean Călărași.

La interior autobuzul-broască arată ca unul clasic, are însă elice, cârmă și plutește ca un vapor.

Botezat „autobuzul-broască”, vehiculul amfibie are 35 de locuri și va parcurge pe Dunăre 12 kilometri în aproximativ 30 de minute.

Deși oficialii spun că autobuzul a trecut cu brio toate testele, cei care se vor încumeta să circule cu acest mijloc de transport vor găsi sub scaune veste de salvare.

În plus, chiar dacă arată ca un autobuz clasic, mijlocul de transport plutitor  este dotat cu ancoră, elice și o cârmă.

Doi oameni se vor afla la conducerea „Frog Bus”: un șofer, pentru deplasarea pe uscat și un căpitan naval pentru deplasarea pe apă.

”Schimbul se va face automat, când a intrat în apă nu trebuie să fie manevre sau să coboare cineva să facă anumite schimbări. Are două motoare cu două elice care sunt în spatele autobuzului și o cârmă ca orice ambarcațiune”, a declarat Marius Fulga, manager public la Consiliul Județean Călărași, pentru știrile ProTv.

Din această primăvară, amatorii de senzații tari se vor putea plimba cu autobuzul pe Dunăre.

Autobuzul a  fost achiziționat în cadrul proiectului „Îmbunătățirea siguranței navigabilității pe Dunăre în regiunea transfrontalieră Călărași – Silistra” și a costat 4,57 milioane de lei (aproximativ 900.000 de euro), fiind achiziționat din Ungaria, unde din 2009 circulă pe Dunăre asemenea mijloace de transport amfibie.

Locuitorii din Călărași nu par însă prea entuziasmați de noul autobuz plutitor și au postat tot felul de mesaje ironice pe pagina de facebook a Consiliului Județean.

„Primul drum să îl facă conducătorii județului Călărași”, a comentat Elena I. „Faceți proba cu angajații Consiliului Județean…”, a scris și Vasile S., în timp ce Carmen Petronela este de părere că „Cel mai ușor, util și simplu era un pod și astfel trecerea Dunării ar fi durat mult mai puțin. Este foarte periculoasă trecerea Dunării, care are aici un debit atât de mare, cu un autobuz care să intre în apă…”.

Reprezentanții Consiliului Județean Călărași nu au precizat data de la care autobuzul-broască va deveni operațional și nici care va fi costul pentru o călătorie.

Deocamdată, cei care vor să treacă Dunărea din Călărași la vecinii bulgari, în Silistra au la dispoziție două ferryboaturi și două bacuri, care circulă de la 06.30 până la miezul nopții. Traversarea cu bacul durează aproximativ 20 de minute  și costă 5 lei pentru o persoană, 65 de lei pentru un autoturism, sau 250 de lei pentru un autocar sau camion, conform site-ului dunare.ro.

Gusti Constantin
Gusti Constantinhttp://canal33.ro
A debutat in presa scrisa in ianuarie 1994, fiind angajat prin concurs la Jurnalul National. A fost colaborator la mai multe agentii de stiri, dar si la posturi de radio. Din 1996 a prins gustul pentru stirile de televiziune, lucrand in redactia PRO TV si, ulterior, in cea a TVR. Nu a renuntat insa niciodata la pasiunea pentru presa scrisa, fiind reporter la cotidiene precum Ziua, Gardianul, sau Puterea. In 2010 a conceput si condus saptamanalul Concret.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments