Semnalele politice date de partidele pro-europene sunt atât de confuze și au păreri atât de disonante încât l-au pus pe Nicușor Dan în postura de a nu ști (încă) să spună cu certitudine dacă viitorul premier va fi numit din rândul politicienilor, sau va fi un așa-zis tehnocrat. La fel și în ceea ce privește un posibil program de guvernare, care nu se poate creiona tot din cauza neînțelegerilor dintre liderii PSD, PNL și USR, sau a adoptării unor măsuri economice dure. Totul este incert, iar președintele va fi nevoit să ia în foarte scurt timp decizii.

Prima conferință de presă de la Cotroceni a președintelui ales a scos în evidență ceea ce era de așteptat: partidele politice așteptate să formeze noul Guvern nu pot cădea de acord asupra unui program de redresare economică și nici la împărțirea portofoliilor ministeriale.
Întrebat de jurnaliști dacă va propune un premier din rândul politicienilor cunoscuți, cu o rotație a premierilor, sau un tehnocrat, președintele a dat un răspuns indecis.
”Vă confirm că aceste discuţii au avut loc. În momentul de faţă, nu sunt excluse niciuna dintre variante”, a spus preşedintele României.
Acesta a mai declarat că își dorește ca în cursul zilei de luni, 9 iunie, să existe o primă schiță a viitorului program de guvernare.
„Am avut ieri (marți, 3 iunie, nota red.) discuții individuale cu reprezentanții partidelor. De săptămâna trecută lucrăm pe tema deficitului. De ieri lucrăm la programul de guvernare. Ne dorim ca luni să avem o primă schiță a programului de guvernare. Salut disponibilitatea partidelor de a participa în acest moment la formare guvernului. Nu am discutat de nume până acum, discuțiile au fost pe program”, a precizat Nicușor Dan.
Și tot legat de viitorul Guvern și alianța care îl va susține, președintele a avut o declarație extrem de tranșantă.
Întrebat dacă are garanția că alianța PSD-PNL-USR-UDMR nu s-ar putea destrăma în scurt timp din pricina neînțelegerilor, șeful statului a spus următoarele: „Nu există o astfel de garanție. Ceea ce noi încercăm să facem este să avem un program de guvernare și un acord de guvernare care să fie cât mai complet, astfel încât să preîntâmpine toate posibilele discuții ulterioare. Asta e ce putem să facem”.
La rafala de întrebări adresate de jurnaliștii acreditați, fie că a fost vorba despre numirea unui nou judecător la CCR din partea Administrației Prezidențiale, fie că a fost vorba despre mărirea TVA, sau alte măsuri de creștere a impozitelor, președintele ales a preferat să ocolească răspunsurile directe, răspunzând în general cu „rămâne de văzut”, „o să analizăm”, sau „este prematur”.
Această sumă de răspunsuri incerte nu se datorează indeciziei lui Nicușor Dan, ci neînțelegerilor dintre liderii partidelor care ar urma să asigure o guvernare stabilă, susținută de o majoritate parlamentară solidă.
Au existat însă și câteva răspunsuri directe.
„Nu sunt deloc mulțumit de procesul anticorupție. Sunt zone întregi de corupție care sunt neglijate de statul român și, imediat ce o să terminăm cu chestiunea asta a deficitului și a formării Guvernului, partea de justiție o să fie principala mea preocupare. Inclusiv discuții cu șefii parchetelor, inclusiv discuții despre planurile de management ale noilor șefi ale parchetelor care vor avea un mandat începând de la începutul anului 2026. Asta pe partea de corupție. Evident că aici statul român are restanțe foarte, foarte mari. În ceea ce privește serviciile, da, este nevoie de un director civil la SRI, foarte probabil este nevoie de un nou director la SIE”, a spus președintele.
Nicușor Dan a ținut să liniștească spiritele, anunțând că seviciile nu vor face poliție politică.
„Ceea ce noi trebuie să facem este să fim foarte clari până unde acționează serviciile de informații. Adică serviciile de informații, pentru că evaziunea fiscală este o chestiune de securitate națională, și nu numai că o cred eu, este în documentul oficial al statului român, ei trebuie să fie preocupați și să găsească informațiile despre această problemă și totul este ca rolul lor să se oprească la a furniza aceste informații către ANAF și către parchet. Asta este chestiunea, și un director civil al SRI poate avea asta ca principală misiune, să nu mai ajungem să avem o interferență a serviciilor mai mult decât este cazul”, a precizat șeful statului, fără a pomeni numele unui posibil șef la SRI.
Nicușor Dan a făcut astăzi cunoscută și agenda prezidențială internațională pentru luna în curs.
„Pe partea externă, în cursul lunii iunie, o să avem 10 iunie o vizită a regelui Spaniei, tot 10 iunie o vizită a noastră la Chișinău, imediat după participare la un summit în Ucraina, la un summit între țările din Europa de Sud-Est și Ucraina, 25 iunie Summitul NATO de la Haga, 26 iunie Consiliul European. Acesta este programul pe luna iunie”, a informat președintele.
Acesta a mai precizat că începând cu 30 iunie va începe numirile pentru posturile din Administrația Prezidențială, inclusiv șeful cancelariei.
Trăgând linie, nu putem decât să îi acordăm încredere noului președinte: „Ceea ce vreau să transmit, și românilor, și mai ales mediului financiar, este că suntem serioși, adică suntem conștienți de faptul că România are un deficit care nu este sustenabil în acest moment și că suntem serioși atât în reducerea deficitului, cât și în relația cu Comisia Europeană și în relația cu mediul financiar, cu investitorii”, este mesajul transmis de președintele României.