24.9 C
București
luni, 9 septembrie, 2024
spot_img
StiriInternPrevizibil: Judecătorii Curții Constituționale au consfințit ieri pensiile speciale ale foștilor parlamentari

Previzibil: Judecătorii Curții Constituționale au consfințit ieri pensiile speciale ale foștilor parlamentari

Decizie previzibilă a CCR în ceea ce privește anularea, prin lege, a pensiilor speciale acordate foștilor parlamentari. Aceștia vor primi în continuare sume consistente la pensie pentru prestația de minim patru ani în dormitorul din Casa Poporului. Nici nu ar fi putut decide altfel, din moment ce patru dintre cei nouă judecători ai CCR beneficiază deja de pensii speciale, iar alții sunt “pe lista de așteptare “.

Pensiile speciale, de neatins. Sursa foto: usr.ro

După ce în data de 28 iunie 2023 Președintele Klaus Iohannis a promulgat Proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, Curtea Constituţională a decis, ieri, că abrogarea pensiilor foştilor demnitari este neconstituţională, considerând că sunt încălcate dispoziţiile constituţionale privind principiile statului de drept şi ale securităţii juridice privind neretroactivitatea legii şi dreptul de proprietate privată.

Iată ce spun judecătorii “speciali”, cei care consfințesc, practic, legile, într-un comunicat publicat ieri pe site-ul CCR.

În esență, Curtea a reținut că abrogarea dispozițiilor legale care instituiau indemnizația pentru limită de vârstă acordată deputaților și senatorilor s-a realizat în baza marjei de apreciere de care dispune Parlamentul în privința stabilirii drepturilor aferente statutului acestora. Parlamentul are competența constituțională de a elimina pentru viitor indemnizația pentru limită de vârstă. Prin urmare, Curtea a stabilit că art.69 din Constituție referitor la mandatul reprezentativ al deputaților și senatorilor nu a fost încălcat.

În același timp, Curtea a mai observat că indemnizația pentru limită de vârstă, până la abrogarea sa, era un drept legal acordat deputaților și senatorilor care au exercitat cel puțin un mandat parlamentar complet, la data împlinirii vârstei de pensionare. Având în vedere că această indemnizație se acorda, potrivit legii, în considerarea exercitării unui mandat parlamentar complet, Curtea a reținut că principiul securității juridice protejează dreptul legal al deputaților și senatorilor care au exercitat cel puțin un mandat parlamentar complet până la intrarea în vigoare a Legii nr.192/2023 la indemnizația pentru limită de vârstă, indiferent dacă a fost sau nu pusă în plată.

Prin retragerea și eliminarea normativă a indemnizației pentru limită de vârstă în privința acestor destinatari ai dreptului legal, a fost afectată integritatea şi substanța unui drept legal dobândit în considerarea mandatului deja exercitat și s-a creat o insecuritate juridică vădită, încălcându-se componenta de neretroactivitate a securității juridice. Evenimente viitoare şi incerte – de natură normativă – nu pot afecta nici dreptul care a fost dobândit şi care a intrat în sfera patrimonială a persoanei și nici efectele deja epuizate ale unui act – exercitarea cel puțin a unui mandat reprezentativ.

Prin urmare, Curtea a constatat încălcarea  dispozițiilor constituționale ale art.1 alin.(3) și (5) privind principiile statului de drept și al securității juridice, ale art.15 alin.(2) privind neretroactivitatea legii și ale art.44 alin.(1) teza întâi și alin.(2) privind dreptul de proprietate privată”.

Aleșii neamului, ridicând voioși mâinile, atunci când partidul o cere.

Cu alte cuvinte, rămâne cum am stabilit: aleșii neamului vor fi fericiți pe viață cu pensii speciale, considerate un fel de „pentru merite în serviciu”.

De menționat că patru dintre cei nouă judecători ai CCR au deja pensii speciale consistente. Menționăm cazul președintelui instituției, Marian Enache. Numit de Senat în 2016 la Curtea Constituțională, acesta a câștigat anul trecut doar din pensia de parlamentar peste 11.000 de euro. Președintele CCR este depășit la categoria venituri doar de fostul președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție, Livia Stanciu, numită la CCR de Traian Băsescu în 2016. Aceasta a primit anul trecut peste 92.000 de euro pensie de judecător, plus drepturi salariale câștigate în instanță. La această sumă se adaugă salariul de judecător la CCR, care a fost în 2022 de 75.000 de euro, rezultând pentru anul 2022 venituri totale de 167.000 de euro, adică aproape 14.000 de euro lunar.

Gusti Constantin
Gusti Constantinhttp://canal33.ro
A debutat in presa scrisa in ianuarie 1994, fiind angajat prin concurs la Jurnalul National. A fost colaborator la mai multe agentii de stiri, dar si la posturi de radio. Din 1996 a prins gustul pentru stirile de televiziune, lucrand in redactia PRO TV si, ulterior, in cea a TVR. Nu a renuntat insa niciodata la pasiunea pentru presa scrisa, fiind reporter la cotidiene precum Ziua, Gardianul, sau Puterea. In 2010 a conceput si condus saptamanalul Concret.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

LIVE