1.2 C
București
duminică, 10 decembrie, 2023
Google search engine
StiriInternPrima peliculă despre Avram Iancu, de după 1990, se lansează pe 24...

Prima peliculă despre Avram Iancu, de după 1990, se lansează pe 24 ianuarie 2024

„Avram Iancu – Împotriva imperiului” este titlul primei docu-drame dedicate „Crăișorului Munților”, așa cum este cunoscut în istorie eroul transilvănean.

Produs de PaPa Pictures și Asociația Transilvania Art, pelicula reprezintă debutul în lungmetraj al regizorului Theo Thorn, în baza unui scenariu realizat de acesta împreună cu Alex Molico.

Premiera în cinematografe va avea loc în data de 24 ianuarie, atunci când România celebrează anual Mica Unire. Filmările au avut loc în perioada 9-15 octombrie, în nordul județului Hunedoara, pe lângă localitatea Brad, în satele Baia de Criș, Bulzeştii de Sus și în comuna Luncoiu de jos.

„Este un film privat, făcut ca un tribut Ardealului, de un grup de oameni iubitori de glie strămoșească. Credem că «Avram Iancu – Împotriva imperiului» este filmul de suflet al anului 2024, anul în care marcăm 200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu”, susțin la unison producătorii, Alin Panc și Sandu Pop, cei care reprezintă PaPa Pictures.

Horia Fedorca a intrat perfect în rolul „Crăișorului Munților” / Sursă foto: PaPa Pictures

Docu-drama „Avram Iancu – Împotriva imperiului” punctează momentele care au influențat decisiv destinul lui Avram Iancu, eroul revoluționar al Transilvaniei, dar și al României ultimelor două sute de ani. Filmul urmărește evenimentele din perioada 1848-1872, până la moartea „Crăișorului Munților”.

Interpretul personajului principal este Horia Fedorca, actor din trupa Teatrului „Radu Stanca” din Sibiu, cel care își face astfel un debut cinematografic național.

„Mă bucur că am avut ocazia să primesc acest rol. Eu fiind ardelean, știam despre Avram Iancu. Nu foarte multe, nici măcar jumătate din câte știu acum. Am încercat să mă documentez din sursele istorice care îl descriu cel mai bine pe Avram Iancu și am încercat să-l înțeleg, nu doar din descrierile altora, ci și din citatele lui, vorbele care au fost consemnate ca fiind 100% ale sale”, afirmă actorul Horia Fedorca.

La rândul său, actorul Alin Panc, și el cunoscut actor, ca și Sandu Pop, amândoi jucând cu mare succes în seria cinematografică „Pup-o, mă!” (celor doi li s-a alăturat în acel proiect și Cosmin Seleși, azi vedetă PRO TV), e de părere că documentarul ce urmează a fi lansat îl va face mult mai popular pe Avram Iancu, în toată țara.

Scenă din viitoarea peliculă „Avram Iancu – Împotriva imperiului” / Sursă foto: PaPa Pictures

„Avrămuț, erou al meu, al moților și nu numai, a fost un om deștept, viteaz și mai ales înțelept. Filmul făcut de noi este o mulțumire venită peste două veacuri, pentru cum și-a dorit libertatea, cum a știut și cum a sperat în izbânda neamului său. Părerea mea de rău vine din faptul că nu a apucat să-și vadă moții liberi și stăpâni pe munții lor. În calitatea mea de producător doresc foarte mult ca filmul să ajungă și la tineri. Văd cum alte nații își inventează eroii, așa că ar fi păcat ca noi să nu îl slăvim pe al nostru, adevărat trăitor viteaz și iubitor de neam și glie”, adaugă și Sandu Pop, celălalt producător al peliculei.

Vasile Trofim
Vasile Trofimhttp://canal33.ro
Vasile Trofim a intrat in presa la scurt timp după 1992. A început mai întâi ca fotoreporter-colaborator la Evenimentul zilei, in vremea în care director era Ion Cristoiu, a contribuit la cresterea săptămânalului „Expres Magazin” si a ziarului bucureștean „Ora”. Prins in tumultul vieții economice a ultimilor ani a scris pentru publicația online revista-patronatelor.ro. Se declară un fan necondiționat al stilului jurnalistic promovat de regretata Jeana Gheorghiu, a cărui școală de specialitate a și urmat-o dealtfel.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments