Voucherele de vacanță sunt de câțiva ani buni o prezență foarte apreciată în rândul românilor. Ele reprezintă o formă de stimulare a turismului intern ce constă în acordarea unor tichete de valoare, în cuantum de 1.450 lei anual, pentru fiecare salariat, care pot fi folosite pentru plata serviciilor de cazare, masă, transport și agrement în unități turistice din România, agreate însă de către Ministerul Turismului sau Autoritatea Națională pentru Turism.
Mai mult, în parlament există un proiect de lege prin care de aceste voucher ear urma să beneficieze și angajații companiilor private. Ele sunt acordate în mod traditional doar celor din sectorul public, dar lucrurile s-ar putea modifica, dacă va exista voința politică necesară.
Voucherele de vacanță au fost mereu considerate un beneficiu fiscal avantajos atât pentru angajatori, cât și pentru angajați, deoarece nu sunt impozitate și nici nu se plătesc contribuții sociale pentru ele, atâta timp cât se încadrează în plafonul legal.
Pâna acum aceste vouchere au fost acordate doar angajatilor din sistemul bugetar.
Un proiect legislativ depus la Senat, însă, prevede acordarea de vouchere de vacanță în valoare de 1.450 lei inclusiv pentru angajații din sectorul privat, începând cu anul 2024.
Asta face ca angajații din mediul privat să urmărească cu atenția evoluția proiectului de lege și să considere că voucherele de vacanță ar putea crește gradul de satisfacție și fidelitate. Ba chiar aplicarea programului ar putea reduce absenteismul și fluctuația de personal.
Proiectul în cauză prevede că valoarea voucherelor se va deduce din impozitul pe venit plătit de angajator pentru fiecare salariat, fără a implica un efort financiar suplimentar din partea acestuia.

Astfel, angajatorii ar fi doar intermediari între stat și unitățile emitente de vouchere, care ar transfera beneficiarilor suma corespunzătoare.
Inițiatorii susțin că măsura ar elimina inechitatea între salariații din sectorul public și cel privat care contribuie la bugetul de stat prin impozitul pe venit și CAS, dar nu beneficiază de aceleași drepturi și ar stimula încheierea de contracte de muncă legale.
De asemenea, ar avea un impact pozitiv asupra industriei ospitalității și a bugetului de stat, prin creșterea consumului și a încasărilor fiscale.
Astfel, voucherele de vacanță ar reconsfinți faptul că sunt un drept câștigat de angajați, o sursă vitală pentru relansarea turismului intern și de refacere a capacității de muncă a angajaților.