1.6 C
București
duminică, 19 ianuarie, 2025
spot_img
StiriLifestyleProcrastinarea – ce este și de ce apare?

Procrastinarea – ce este și de ce apare?

- Advertisement -

Procrastinarea se află în topul căutărilor românilor pe google, dar și în DEX! Nu este deloc surprinzător, având în vedere că acest comportament este din ce în ce mai des întâlnit în rândul oamenilor și influențează – în mod neplăcut – viața de zi cu zi și relațiile.

Definiția procrastinării, așa cum apare ea în dicționarul explicativ al limbii române este – A amâna sau a întârzia începerea execuției unei sarcini; a temporiza, a tărăgăna, a tergiversa.

Atunci când ne referim la procrastinare nu vorbim de o amânare cu câteva minute a unei sarcini, ci presupune amânarea sistematică, repetitivă, devenită trăsătură de comportament și având efecte majore asupra calității vieții și relațiilor.

Cuvântul procrastinare este de origine latină (procrastinatio = amânare permanentă de pe o zi pe altă, tergiversare) – unde „pro” înseamnă „înainte” și „crastinus” înseamnă „de mâine”.

Această trăsătură de comportament este din ce în ce mai des întâlnită atât în cazul copiilor, cât și în cazul adulților! Pe de-o parte simțim numeroase frici care ne împiedică să ne realizăm sarcinile – de unde și amânarea, și în același timp avem o mulțime de alternative care ne distrag atenția de la ceea ce simțim și trăim cu adevărat și care ne “ajută să investim” timpul nostru în activități recreative – și aici avem toate canalele de social media, televizor, jocuri pe calculator…cu toții știm despre ele.

Cel mai bun moment de a începe este ACUM!

10 dintre cauzele procrastinării sunt:

  1. Gestionarea deficitară a timpului și frica de a spune NU, astfel că accepți și adaugi sarcini suplimentare la serviciu ori acasă fără să estimezi corect timpul de implementare
  2. Aștepți momentul perfect sau aștepți să te simți pregătit pentru a începe un task
  3. Nu îți place sarcina pe care o ai de făcut, drept urmare alegi să o amâni
  4. Crezi că ai suficient timp să îndeplinești o sarcina mai târziu, fără să estimezi corect timpul până la deadline
  5. Alegi să îndeplinești doar sarcinile care îți aduc un beneficiu direct și imediat, și amâni sarcinile ale căror beneficii apar pe termen lung
  6. Crezi că ai nevoie de un val de inspirație să începi un lucru, și… aștepți inspirația
  7. Perfecționismul – Te simți incapabil sau ai credința că nu ești suficient de bun pentru a îndeplini un anumit task, astfel că amâni de frica unui rezultat imperfect.
  8. Alegerea locului nepotrivit pentru tipul de activitate pe care o ai de îndeplinit, caz în care îți poate fi foarte ușor distrasă atenția de către alte activități sau persoane și îți pierzi focusul.
  9. Lipsa disciplinei
  10. Frica de eșec

De asemenea, anumite tulburări de natură psihologică, precum hiperactivitatea sau depresia, pot influența apariția procrastinării în viața noastră.

Cum oprim procrastinarea? În curând revin cu un articol dedicat!

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments

LIVE