17.5 C
București
sâmbătă, 21 iunie, 2025
spot_img
StiriInternProiectul mini-reactoarelor nucleare de la Doicești cu tehnologia NuScale a fost licențiat...

Proiectul mini-reactoarelor nucleare de la Doicești cu tehnologia NuScale a fost licențiat în SUA

- Advertisement -

România are șansa de a deveni prima țară din Europa care implementează tehnologia  NuScale de producere a energiei electrice folosind mini-reactoare nucleare. Proiectul ce urmează a fi realizat la Doicești, județul Dâmbovița, în colaborare cu NuScale Power și susținut de Guvernul SUA necesită un buget de aproximativ cinci miliarde de euro și ar urma să devină operațional peste cinci ani.

Christ Wright și Sebastian Burduja, miniștrii Energiei din SUA și România au bătut palma pentru realizarea proiectului mini-reactoarelor NuScale la Doicești, Dâmbovița,

„O nouă etapă pentru viitorul energetic al României: Comisia pentru Reglementare Nucleară a SUA (NRC) a aprobat designul standard al reactorului modular mic (SMR) NuScale de 77 MW, tehnologie ce va fi implementată în premieră europeană la Doicești.

Această aprobare a designului integral, obținută de la cel mai exigent reglementator nuclear din lume, confirmă siguranța și maturitatea tehnologiei NuScale. În acest moment, tehnologia selectată de România devine cea mai matură la nivel global — alte tehnologii au fost sau sunt în curs de a fi licențiate de către NRC doar pe baza unui design parțial”, ne informează ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

„România este prima țară din Uniunea Europeană care adoptă această soluție energetică avansată, consolidându-și poziția de lider regional în tranziția către energie curată și sigură. Proiectul-pilot de la Doicești, realizat în parteneriat cu NuScale Power și susținut de guvernul Statelor Unite, este în faza de proiectare detaliată, cu implementarea preconizată pentru orizontul 2029–2030. Decizia finală de investiție se va putea lua în prima parte a anului viitor, depinzând de structura finanțării, parteneri și lanțul de producție local, România putând deveni furnizor de expertiză și componente pentru întreaga regiune”, a scris Sebastian Burduja pe pagina sa de facebook .

Acesta mai anunță și că Guvernul a gândit pregătirea unei generații de specialiști în domeniul nuclear.   

Această inițiativă nu înseamnă doar energie, ci și industrie, locuri de muncă, inovare și educație. Am creat deja, la Politehnica București, o platformă de cercetare și dezvoltare în jurul acestei tehnologii, pregătind o nouă generație de ingineri și specialiști în domeniul nuclear”, spune ministrul Energiei.

Un reactor modular mic NuScale are o capacitate instalată de 77 Mwe și poate fi utilizat în centrale de 4, 6 sau 12 module. România va implementa 6 astfel de module, cu o capacitate totală de 462 Mwe, pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești, județul Dâmbovița, selectat pentru implementarea primului SMR din România în urma unui studiu aprofundat finanțat de USTDA.

Conform estimărilor, proiectul de la la Doicești ar avea nevoie de un buget de 4,9 miliarde de euro.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments

LIVE