Puterea personală vine însoțită de libertatea de a-mi da voie să fiu, să simt și să trăiesc bucuria vieții, mă simt capabil să îmi îndeplinesc dorințele și să pot să fiu autentic.
Vă povesteam într-un articol trecut despre Efectul Pygmalion și despre puterea pe care o putem avea asupra celorlalți – putere care pornește de la nivel de percepție și de intenție – și cum acesta poate influența rezultatele în bine sau mai puțin bine ale persoanei respective. Ei bine, dacă putem influența rezultatele unei alte persoane doar pentru că o considerăm capabilă sau mai puțin capabilă, puteți să vă dați seama câtă putere avem? Și, mai ales, câtă putere avem să ne creăm noi înșine viața pe care ne-o dorim?
Cât de mult arată viața voastră reală cu viața pe care v-o doriți cu adevărat?
Cât de bine va simțiți în propria voastră viață? În relațiile pe care le aveți – cu familia, cu iubitul sau iubita, cu colegii de muncă ori cu șeful? Cât de bine vă simțiți în corpul vostru? Vă îmbrăcăți cum vă doriți? Aveți acea atitudine încrezătoare pe care o admirați la alții?
În acest articol vă invit să descoperiți ce este puterea personală, cum o pierdem și, mai ales, cum o regăsim!
Puterea personală vine însoțită de libertatea de a-mi da voie să fiu, să simt și să trăiesc bucuria vieții, mă simt capabil să îmi îndeplinesc dorințele și să pot să fiu autentic.
O persoană conștientă de puterea personală își cunoaște valoarea, își cunoaște limitele, își ascultă emoțiile și poate co-crea relații armonioase.
Pentru că, de cele mai multe ori, lipsa puterii personale apare și se manifestă în relații. Sentimentul de vinovăție – din cauza ta m-am supărat, din cauza ta s-a întâmplat, etc – și/ sau credința că altcineva trebuie să ne rezolve problemele, să ne dea direcția, să ne spună ce să facem – ne duc în punctul în care nu mai știm ce vrem, ce nu vrem sau chiar cine suntem.
Pe când, dragostea nu doare! Și nici în relație nu ne doare nimic, dacă ne vedem unul pe celălat, ne ascultăm și ne susținem în mod echitabil. O relație armonioasă presupune împlinirea, împuternicirea și strălucirea unuia lângă celălalt, nicidecum cedarea puterii personale, controlul sau menținerea unuia dintre parteneri pe poziția de inferioritate.
Ce poate fi mai rău decât convingerea că ceva sau cineva din exteriorul nostru ne conduce, ne domină și este în măsură să facă ce vrea cu noi? Fie că vorbim despre o altă persoană sau pur și simplu că lăsăm timpul să le rezolve pe toate…
Nici timpul și nici altcineva nu au cum să rezolve ceea ce este în interiorul nostru! Amânarea și neasumarea a ceea ce trăim înseamnă lipsa puterii persoanale sau cedarea puterii personale!
Cum rămânem fără puterea personală?
6 credințe / motive prin care cedăm puterea personală
- Credem că alții știu mai bine ce e benefic pentru noi drept urmare facem ce vor ei, fără să ne întrebăm dacă noi ne dorim sau nu cu adevărat acel lucru.
- Simțim un sentiment continuu de inferioritate și nu credem că putem să fim iubiți pentru ceea ce suntem.
- Ne simțim incapabili și avem credințe precum – Nu merit, Nu sunt în stare, Merit să plătesc, Lucrurile bune vin cu sacrificii, În viață trebuie să faci compromisiuri sau să fii la dispoziția cuiva ca să fii acceptat.
- Așteptăm ca altcineva să ne spună ce să facem și să ne rezolve problemele.
- Ne este frică să nu fim părăsiți, judecați, pedepsiți.
- Nu ne cunoaștem valoarea și meritele, astfel că ne lăsăm definiți și valorizați de cei din jurul nostru.
Cum ne recăpătam puterea personală?
În primul rând și vestea cea mai bună este că nimeni nu ne fură putera personală, ci noi o oferim! Din frici, credințe, vinovății și cele menționate anterior.
Așadar, noi am oferit puterea noastră, noi ne-o luăm înapoi!
Cum facem acest lucru? Iată 6 modalități prin care ne putem recăpăta puterea interioară:
- Scapă de vinovăție! Oferă-ți zilnic câteva minute în care să observi ce anume te împiedică să rezolvi o situație care nu îți este favorabilă. Sentimentul de vinovăţie este principalul inamic al regăsirii puterii interioare pentru că te poziționează din start ca fiind inferior și ca fiind obligat să ispăsesti, să plăteșți pentru ceva.
- Asumă-ți deciziile! Poți asculta părerile celorlalți, dar este necesar să treci toate informațiile prin filtrul tău și să alegi acele lucruri care sunt benefice pentru tine. Deci, nu-i mai lasă pe alții să decidă pentru tine!
- Oprește-te din a-i idealiza pe alții și de a-i pune pe un piedestal! Cât timp percepi o diferență de poziționare, nu ai cum să vezi lucrurile în mod real și echilibrat, ci din start te poziționezi ca fiind inferior și depinzi de ce face sau spune celălalt. Deci puterea ta de decizie este cedată celui pe care îl consideri tu “mai capabil” sau “în stare” să ia decizii!
- Observă-ți fricile sau credințele limitative care te împiedică să-ți asumi puterea și începe ce lucrezi cu ele.
- Încetează să nu te mai simți puternic. Pur și simplu! Alege ca din acest moment să priveșți ca fiind creatorul vieții tale (ceea ce și eșți). Cum se simte de aici? Când știi că tu eșți singurul care știe cu adevărat ce simte, ce are nevoie și este capabil să facă ceva pentru el?
- Și nu în ultimul rând practică! Zilnică! De regăsire personală!
Atunci când suntem în puterea noastră personală, suntem de fapt conectați cu Sinele nostru și ne folosim Liberul Arbitru în serviciul sinelui nostru! Iar puterea personală vine cu libertatea și cu credința că noi suntem creatorii vieții noastre! Iar acest lucru ne oferă un mare dar: acela prin care vom descoperi bucuria vieții, că merităm și putem să trăim frumos, cu ușurință și în armonie.