Știți cât înțelege americanul de rând din tot ce se întâmplă în estul Europei? Cam tot atât de mult cât înțelege europeanul obișnuit din tot ce se întâmplă în sud-vestul Africii! Zelensky, Donbas, Zalujnîi, Bucea sau Kiev sunt niște ciudățenii jumătate nume de om- jumătate nume de oraș- călare pe un continent european șchiop, de care lui Joe din Texas nu-i pasă deloc atunci când bea două beri uitându-se la meciul de fotbal preferat. Pe românește spus, îl doare-n cot și-n alte părți ale corpului de lupta lui Putin cu Zelensky. Așa cum nea Gheorghe de la Leordeni, care e în stare să facă moarte de om dacă îi spui că FCSB nu e Steaua!, n-are nici o tresărire când îi pomenești despre un nou conflict în regiunea Sahel din Africa de Vest invadată de o insurgență islamistă mortală.
Totul se schimbă însă când Joe sau Gheorghe sunt atinși la buzunar de întâmplările petrecute într-o lume care le rămâne necunoscută, dar care acum le strică socotelile, la propriu. Fie că e vorba de mai mulți dolari plătiți acasă, în SUA, pentru un galon de benzină, ori de bani și mai mulți dați sub formă de ajutor de război unei țări aflate la dracu-n praznic numită Ucraina, pentru americanul de rând încep întrebările, vin răspunsurile și apar înjurăturile. Iar dacă se nimerește și un an electoral pentru alegerea unui nou președinte, situațiune devine una aproape explozivă.
Vulpoiul bătrân numit Putin a știut asta când a acceptat să-i acorde un interviu lui Tucker Carlson. A știut că americanii vor fi, în primul și în primul rând, cei care se vor uita la acest dialog. Vorbim de numere mari, care se traduc în zeci și sute de milioane de internauți și de telespectatori, adică o audiență imensă, capabilă să răstoarne jocuri politice și intenții de vot sau linii oficiale de propagandă. Așa că Putin a răspuns întrebărilor lui Carlson, dar de vorbit, a vorbit mai ales americanilor! Cărora, pentru început, le-a ținut o lecție de istorie combinată cu una de geografie despre ”exotica” parte de lume în care se luptă rușii cu ucrainenii. A făcut-o cinematografic, pe episoade, ca la Netflix. Între noi fie vorba, putea să spună orice, pentru că a avut în față un Tucker Carlson ignorant, complet depășit de moment, incapabil să opună vreun contraargument documentat, exact tiparul americanului din clasa medie ale cărui singure referințe istorice se limitează la fapte petrecute în hotarul continentului Nord-American.
Apoi Putin le-a vorbit americanilor despre cum pierde SUA statutul de hegemon mondial în detrimentul Chinei și al BRICS. I-a atins, altfel spus, la zona sensibilă, la orgoliu. Le-a mai spus despre declinul dolarului și iarăși s-au auzit icnete, pentru că americanul Joe a fost obligat să-și aducă aminte de creșterea prețurilor. Și ca meniul să fie complet, criminalul de la Kremlin a ținut și să se întrebe, oarecum retoric, de ce ar trebui să-și trimită SUA soldații să moară sub steag străin, pentru o Ucraina despre care până acum doi ani nici nu știau că există pe harta lumii. Iar aici, ca la Hollywood, s-a creat momentul de emoție în care personajului negativ i se dă pentru o clipă dreptate, mai ales că prin fața ochilor se derulează rapid și alte secvențe, din alte filme, numite Irak, Afghanistan…
Se vor scrie multe despre interviul Carlson-Putin. Dar dincolo de interpretarea declarațiilor- care cade de acum în sarcina analiștilor de politică externă, a experților militari și a unor șefi de state și de guverne- am asistat la această premieră: Putin le-a vorbit americanilor, le-a explicat și a încercat să-i convingă. Dacă a reușit sau nu, se va vedea în ajutoarele pe care SUA va continua au ba să le trimită spre frontul din Ucraina. Se va vedea mai apoi chiar și la urne, în momentul alegerii noului președinte american. Și chiar dacă acum pare greu de crezut, interviul cu cel mai mare dușman al SUA s-ar putea să se dovedească salvator pentru viitorul americanilor.