7.9 C
București
sâmbătă, 2 martie, 2024
Google search engine
StiriInternRomânii se declară mai cumpătați în așteptarea sărbătorilor de iarnă din acest...

Românii se declară mai cumpătați în așteptarea sărbătorilor de iarnă din acest an

Românii sunt mai cumpătați în așteptarea sărbătorilor de iarnă din acest an, drept care vor cheltui cu 12% mai puțin decât anul trecut pe mâncare, cadouri și decorațiuni.

Cel puțin așa rezultă din studiul anual derulat de Reveal Marketing Research în preajma sărbătorilor, unul care-și propune să obțină o imagine detaliată a modului în care evoluează planurile românilor pentru sărbătorile de iarnă de la an la an.

Anul acesta, românii își vor petrece în cea mai mare proporție Crăciunul acasă, 56%, sau în vizită la cei dragi, 39%.

Ajungând la acest capitol să precizăm că într-o măsură semnificativ mai mare sunt atrași de această variantă cei cu vârsta cuprinsă între 45-55 ani, care totalizează 46%. Pe de altă parte, se poate observa din studiu că vizitele în afara localității de reședință sunt preferate în mai mare măsură de tinerii cu vârste între 18-24 ani, al căror procent declarat atras de perspectivă, 18%, e peste cel al altor categorii de vârstă.

32% din bugetul alocat sărbătorilor de iarnă se va cheltui pe mâncare și băuturi, 28% pe cadouri și 11% pe decorațiuni și atmosferă festivă.

Potrivit aceluiași studiu, 4 din 10 români au cumpărat cadourile de Crăciun în avans sau au plasat comenzi online pentru a profita de reduceri și a evita aglomerația din magazine, dar sentimentul de entuziasm resimțit de români în apropierea sărbătorilor a scăzut de la 17%, în 2022, la 6%, în 2023.

Să reținem și amănuntul conform căruia bugetul alocat pentru sărbătorile de Crăciun din 2023 va fi similar – 50%  sau mai mic – 38%, comparativ cu cel de anul trecut. Doar un procent de 12% menționează un buget mai mare, în măsură semnificativ mai mare în cazul celor cu vârste cuprinse între 44-55 ani (25%).

Una peste alta, rezultatele studiului Reveal Marketing Research indică și faptul că anul acesta românii au mai multe sentimente pozitive în așteptarea sărbătorilor, 73%, comparativ cu 64%, procentul de anul trecut.

Pe de altă parte, gândurile negative nu îi părăsesc pe conaționali, 22% dintre români declarându-se afectați în acest an. Indiferența, 7%, și tristețea sau stresul, tot 7%, sunt cel mai des menționate de către cei intervievați.

Vasile Trofim
Vasile Trofimhttp://canal33.ro
Vasile Trofim a intrat in presa la scurt timp după 1992. A început mai întâi ca fotoreporter-colaborator la Evenimentul zilei, in vremea în care director era Ion Cristoiu, a contribuit la cresterea săptămânalului „Expres Magazin” si a ziarului bucureștean „Ora”. Prins in tumultul vieții economice a ultimilor ani a scris pentru publicația online revista-patronatelor.ro. Se declară un fan necondiționat al stilului jurnalistic promovat de regretata Jeana Gheorghiu, a cărui școală de specialitate a și urmat-o dealtfel.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments