17.5 C
București
sâmbătă, 21 iunie, 2025
spot_img
StiriIntern„Să mori înecat ca copilul tău”! Ministrul Energiei amenințat de fostul președinte...

„Să mori înecat ca copilul tău”! Ministrul Energiei amenințat de fostul președinte al Consiliului de Administrație al CNCIR

- Advertisement -

Dezvăluire halucinantă a lui Sebastian Burduja, ministrul Energiei. Acesta a postat pe facebook mesajele de amenințare și pline de injurii pe care le-a primit de la Cristinel Sorin Efta, fost președinte C.A. al Companiei Naționale pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune (CNCIR), instituție aflată în subordinea Ministerului Energiei.

Incredibil tupeul unora care după ce au fost prinși cu furtișaguri fiind în funcții de conducere vin și își amenință foștii șefi că nu i-au acoperit în fața legii.

O astfel de situație întâmpină ministrul Energiei, care a primit mai multe mesaje injurioase la adresa sa și pline de amenințări de la un fost subaltern, cazangiu-șef Cristinel Sorin Efta, fostul șef al Consiliului de Administrației de la CNCIR.

”Când respecți legea și nu ești de acord cu sinecuri, “intervenții” și bani nemeritați — asta pățești. Am primit astăzi aceste mesaje de la domnul Cristinel Sorin Efta, președintele CA al CNCIR în perioada 1 februarie 2020 – 28 august 2024, companie care, în 2023, a fost prinsă de procurorii DIICOT pentru faptul că, “în cursul lunii mai 2020, funcționari din cadrul CNCIR au constituit un grup infracțional organizat în scopul săvârșirii infracțiunii de delapidare (însușirea unor sume de bani din patrimoniul companiei).

În această modalitate, grupul infracțional organizat a reușit delapidarea bugetului instituției cu suma totală de 9.699.480,08 lei, provenind din 485 achiziții publice (fictive) de bunuri (din categoriile: papetărie și birotică, curățenie și igienă, materiale de construcții, accesorii electrice și alte produse consumabile)”, arată procurorii DIICOT.

Domnul Efta este supărat și mă amenință direct pentru că ministerul nu a aprobat plata componentei variabile în 2024 — bonusul de performanță. Asta s-a întâmplat din două motive: pentru că este un dosar penal în curs, vizate fiind faptele penale din cadrul CNCIR, comise în timpul mandatului dânsului ca președinte; și pentru că, de la finalul anului 2023, legea interzice componenta variabilă pentru membrii CA-urilor companiilor nelistate (la bursă, nota red.), a scris pe facebook ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Mesajele menționate de Sebastian Burduja sunt de cea mai joasă speță și ar trebui ca instituțiile abilitate să se sesizeze din oficiu.

„Să mori înecat ca copilul tău”, „Arzăte-ar focul să te ardă de nemernic”, „Să se aleagă praful de tine și de familia ta”, sunt doar o parte dintre „urările” lui Efta către Sebastian Burduja.

Sorin Efta nu se mulțumește doar cu atât. Îl mai și amenință pe Burduja că o să-l execute pe linie de partid.

„Nici nu știi cu cine te-ai pus. Întreabă de mine pe Radu Berceanu ( ce treabă și ce influență o mai avea Berceanu în PNL, greu de spus, nota red.). Zii de nepotul lui Brezniceanu fost deputat PD de Dolj. De azi mă lupt să nu mai faci parte din următorul guvern…”, scrie fostul șef de la cazane într-un alt mesaj adresat ministrului Energiei.

Burduja spune însă că nu se lasă impresionat și anunță că va depune plângere penală.

„Nu este singurul mesaj de acest gen pe care îl primesc pentru că fac ordine în energie. Așa cum am jurat cu mâna pe Biblie, sunt în slujba țării mele și a românilor până când voi închide ochii. Nu mă abat de la principiile mele și nu cedez în fața nimănui.

Nu îmi este frică de amenințări și voi depune plângere penală pentru ultraj. Iar pentru restul lucrurilor pe care le-a scris domnul Efta, Îl rog pe Dumnezeu să îl ierte”, este răspunsul ministrului Energiei la injuriile și amenințările primite.

Ce l-a deranjat pe Sorin Efta

Conform unui comunicat al DIICOT, „La data de 24.05.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus reținerea a 12 inculpați cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave şi spălarea banilor. Față de alți 5 inculpați, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus luarea măsurii controlului judiciar.

În cauză s-a reținut că, în cursul lunii mai 2020, funcționari din cadrul C.N.C.I.R. S.A. (companie cu capital integral de stat aflată în subordinea Ministerului Energiei) au constituit un grup infracțional organizat în scopul săvârșirii infracțiunii de delapidare (însușirea unor sume de bani din patrimoniul companiei).

În scopul derulării activităţii infracţionale, membrii din palierul superior al grupului infracţional organizat au beneficiat de ajutorul altor persoane, care au derulat activităţi infracţionale convergente care au profitat acestora.

Mecanismul infracţional a presupus efectuarea de achiziții fictive de bunuri de la societăți controlate de membrii grupului infracțional/persoane care au aderat la grupul infracțional/persoane apropiate de membrii grupului infracțional, prin atribuire directă în platforma SEAP. Bunurile/produsele nu au fost efectiv livrate, însă contravaloarea acestor achiziții a fost achitată de companie, sumele de bani fiind retrase în numerar de la ATM sau de la ghișeele unităților bancare și distribuite ulterior între membrii grupului infracțional organizat.

Ulterior, pentru a scădea din gestiunea companiei stocul de bunuri astfel achiziționate, acestea erau eliberate în consum către departamentele/serviciile din cadrul CNCIR – structura centrală sau către unitățile subordonate – Sucursale regionale și Puncte de lucru teritoriale.

În această modalitate, grupul infracțional organizat, care a acționat din mai 2020 până în prezent, a reușit delapidarea bugetului instituției cu suma totală de 9.699.480,08 lei, provenind din 485 achiziții publice (fictive) de bunuri (din categoriile: papetărie și birotică, curățenie și igienă, materiale de construcții, accesorii electrice și alte produse consumabile).

În urma perchezițiilor efectuate la domiciliile suspecților/inculpaților precum și la sediul CNCIR și punctele de lucru ale companiei, la unele puncte de lucru s-au constatat fie diferențe între stocurile faptice și cele scriptice, fie un consum de bunuri care nu corespunde realității”.

Deși numele lui Efta nu este menționat în clar în comunicatul procurorilor de la DIICOT, acesta face parte din grupul infracțional organizat anchetat în „cazul CNCIR”, iar acum s-a mai făcut de încă un dosar penal, ceea ce i-ar putea agrava puțin situația.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments

LIVE