17.5 C
București
sâmbătă, 21 iunie, 2025
spot_img
StiriInternSchimbări importante în impozitarea veniturilor din chirii: ce aduce noul an fiscal...

Schimbări importante în impozitarea veniturilor din chirii: ce aduce noul an fiscal 2024?

- Advertisement -

Începând cu anul fiscal 2024, un nou cadru legal aduce modificări semnificative în impozitarea veniturilor din chirii, focalizându-se asupra relaţiilor dintre persoanele fizice şi cele juridice. Implementate prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr 115 din 15 decembrie 2023, aceste reglementari au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2024. Iată cum sunt afectate atât firmele chiriaşe, cât şi persoanele fizice care închiriază proprietăţi.

Pentru firmele chiriașe:

Calculul impozitului pe chirii: începând cu data plăţii chiriei, firmele trebuie să efectueze un nou calcul al impozitului pe chirii conform formulei: Impozit pe chirii = (chirie lunară – 20% cotă forfetară) x 10% cota de impozit.

De exemplu dacă avem o chirie lunară de 4.000 lei, iar proprietarul este o persoană fizică, chiriaşul (persoana juridică) devine responsabil pentru plata impozitului aferent. 

      4.000 lei – 800 lei (20% cota forfetară) = 3.200 lei (impozitul se aplică după ce am scăzut cota forfetară)

      3.200 lei x 10% impozit = 320 lei.

      Plata efectivă către proprietar (persoană fizică) devine:  4.000 lei – 320 lei (impozitul) = 3.680 lei. Plata se poate efectua prin bancă sau numerar prin dispoziție de plată. 

      Obligații lunare : firma trebuie să achite chiria diminuată cu impozitul calculat și depune o declarație fiscală la ANAF (D100) până la data de 25 a lunii următoare celei în care a fost reținut impozitul.

      Calcul separat pentru proprietari multipli: în situația în care un bun este deținut de două sau mai multe persoane, impozitul se calculează și se declară separat pentru fiecare proprietar în parte.

      Pentru persoanele fizice care închiriază proprietăți:

      1. Cota forfetară de cheltuieli: un aspect semnificativ constă în introducerea cotei forfetare de cheltuieli de 20% care se aplică la calculul impozitului pe chirii.
      2. Obligații declarative : persoanele fizice au obligația de a completa și depune declarația unică (DU) privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale în termen de 30 de zile de la încheierea contractului. Pentru contractele în curs, termenul limită de depunere a DU este data de 25 mai (25.05) a fiecărui an.
      3. Calculul contribuției la Asigurările Sociale de Sănătate (CASS): persoanele fizice au obligația să plătească la stat și CASS pentru veniturile din chirii, aplicând cele 3 plafoane : 6, 12 și 24 salarii minime. Dacă veniturile sunt sub 6 salarii minime nu se datorează CASS.

       După cum vedem, aceste schimbări legislative cresc sarcina administrativă pentru firmele care închiriază bunuri de la persoane fizice începând cu anul 2024 iar principalul obiectiv al noilor reglementări este colectarea lunară a impozitului din chirii, înlocuind astfel vechiul sistem de plată anuală.

      - Advertisement -
      RELATED ARTICLES
      - Advertisment -

      Most Popular

      - Advertisment -

      Recent Comments

      LIVE