Conform calendarului religios, pe 7 ianuarie, creștinii ortodocși prăznuiesc, în fiecare an, Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului. Tot pe 7 ianuarie se consideră încheiată perioada sărbătorilor de iarnă, care începe, practic, de Sfântul Nicolae, pe 6 decembrie. Și nu în ultimul rând, importante comunități cu origini slave, din țara noastră, sărbătoresc anul acesta, pe 7 ianuarie, Crăciunul pe rit vechi.
Peste două milioane de români care poartă numele de Ioana, sau Ion, ori derivate din acestea, își sărbătoresc astăzi ziua de nume.
Potrivit datelor oficiale, furnizate de Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, în România sunt peste 1,3 milioane de bărbaţi care poartă numele de Ion, sau derivate ale acestuia şi peste 650.000 de femei, conform ProTv .
Dintre prenumele masculine cel mai întâlnit este Ioan – 442.011. Se întâlnesc, de asemenea, prenumele Ion, purtat de 328.081 de români, Ionel – 133.070, Ionică – 4.410, Ioniţă – 1.826, Ionuţ – 364.186, Ivan – 7.729, Jan – 4.433, Jean – 3.351 şi Nelu – 20.097.
În rândul femeilor, cel mai întâlnit este prenumele Ioana – 392.824, dar şi Ionela – 148.320, Ionelia – 6.766, Ionica – 19.135, Ionuţa – 582, Jana – 4.742, Nela – 10.715, Oana – 71.863 sau Onuţa – 134.
Conform unei postări a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, pe site-ul crestinortodox.ro, „Sfântul Ioan Botezătorul a fost binecuvântat de Dumnezeu să fie Înaintemergătorul Domnului. A fost profețit din Vechiul Testament ca fiind îngerul care este înainte mergător al Domnului și care strigă „Pregătiți căile Domnului, drepte faceți cărările”… Sfântul Ioan Botezătorul are ca misiune de Înaintemergător să arate că Mântuitorul lumii, sau Mesia, pe care îl aștepta poporul evreu este Iisus din Nazaret”.
În aceeași postare, Patriarhul României subliniază și o altă menire a Sfântului Ioan Botezătorul. Acesta „este mare rugător pentru cei care suferă ca victime ale beției, desfrânării, puterii în societate folosită nu spre binele poporului, ci spre răul lui. Așadar, adresăm lui rugăciuni, mai ales în aceste zile de pomenire ale Sfântului Ioan să ne ajute să luptăm cu toate patimile și în același timp să înmulțim iubirea curată și sfântă, să cultivăm bucuria într-o măsură a sănătății, a înfrânării. Cei care nu postesc de bunăvoie, cu timpul vor posti de nevoie, iar cine nu ține posturile fixate de Biserică, în curând va ține posturile sau dieta fixată de doctori. De aceea înfrânarea este deodată o lucrare duhovnicească, dar și una de sănătate”.
În tradiția populară se spune că în dimineața zilei de Sfântul Ioan trebuie să ne stropim cu agheasmă nouă, pentru a fi feriți de boli în decursul anului. Pe 7 ianuarie nu se bea vin roșu, deoarece ar aminti de martiriul Sfântului Ioan și nici nu se stinge candela.
Așa după cum știu toți credincioșii, de Sfântul Ioan nu se fac treburi în casă, nu se spală, nu se face curat, nu se coase și nu se fac alte treburi prin gospodărie. Această zi este dedicată rugăciunii și odihnei.