19.2 C
București
miercuri, 11 septembrie, 2024
spot_img
StiriInternSfaturi pentru Moș Nicolae, de la ANPC. Lista completă cu ce nu...

Sfaturi pentru Moș Nicolae, de la ANPC. Lista completă cu ce nu ar trebui să găsească copiii în ghetuțe

Paul Anghel, Director General Direcţia Generală Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană ANPC a postat pe pagina sa personală de facebook o listă cât o zi de post negru cu ce are și ce nu are voie să aducă în dar Moș Nicolae celor mici. Printre altele, „Moșul” este sfătuit să ceară musai bon fiscal, sau factură, pentru darurile ce urmează să le pună pe 6 decembrie în ghetuțele copiilor cuminți.

Tolba moșului, luată la verificat de conducerea ANPC

„Scrisoare către Moș Nicolae: Dragă moșule, te rog ca atunci când te hotărăști să îți umpli tolba ta cea minunată cu cadouri pentru copii care, bineînțeles că au fost cuminți, să ai în vedere câteva lucruri, la care ar trebui sa fii foarte atent”. Așa începe lunga listă cu sfaturi către Moș Nicolae întocmită de către șeful Direcţiei Generale de Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană din cadrul ANPC, Paul Anghel.

Sfaturile directorului din ANPC către Moș Nicolae sunt practic un ghid al cumpărătorului model. Iată câteva dintre acestea, care ar trebui să îl facă pe bietul moș să transpire serios atunci când își umple sacul cu cadouri.

„Să achiziționezi jucării numai din magazine și/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanță fiscală), de care vei avea nevoie, Moşule, pentru a putea proba tranzacția, în cazul în care, în mod justificat, dorești să reclami calitatea/siguranța unui produs; să alegi întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacitățile și aptitudinile sale. Jucăriile trebuie să fie însoțite de avertismente generale privind grupa de vârstă recomandată, care ajută la alegerea jucăriei; trebuie să ai în vedere faptul că jucăriile care nu sunt destinate unui grupe de vârstă specifice pot să îi rănească; să verifici dacă jucăriile au marcate pe corpul lor, într-un mod vizibil, lizibil și durabil, următoarele elemente: coordonatele producătorului și/sau importatorului (numele, denumirea comercială înregistrată sau marca înregistrată a producătorului și/sau a importatorului și adresa la care pot fi contactați); numărul unic de identificare a jucăriei (tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare); marcajul de conformitate CE care conduce la supoziția că jucăria este sigură”, sună sfaturile de specialitate.

Autorul celei mai lungi scrisori către Moș Nicolae / Sursa foto: Facebook

Scrisorica lui Paul Anghel către Moșul continuă apoi cu o serie de îndrumări referitoare la jucăriile destinate copiilor cu vârste sub trei ani și ajunge, inevitabil, și la capitolul “Sfaturi pentru părinți”. Printre altele, adulții sunt sfătuiți să respecte indicațiile la montarea de tobogane, leagăne, inele suspendate, ori corzi și neapărat să se asigure că pentru patine și skateboarduri există avertismentele de utilizare și îndrumările de a purta echipament de protecție. Mare atenție dragi părinți, dacă Moș Niculae lasă în ghetuțe vreo bormașină, vreun flex, strung, ori raboteză, desigur, de jucărie, trebuie să fiți cu ochii-n patru: „Jucăriile funcţionale, adică cele care reproduc la scară redusă echipamente, aparate sau instalaţii destinate adulţilor, trebuie să poarte avertismentul „Atenţie! A se folosi sub stricta supraveghere a unei persoane adulte!”. În plus, acestea vor fi obligatoriu însoţite de instrucţiunile de utilizare şi de măsurile de precauţie necesare pentru evitarea unor pericole”.

În fine, dar nu chiar în cele din urmă, Paul Anghel descrie cum trebuiesc alese dulciurile atât de așteptate de cei mici. O sarcină deloc ușoară, din câte se pare: „Pentru ciocolată și produse din ciocolată trebuie menționat în mod obligatoriu conținutul de cacao substanță uscată, exprimat în procente, astfel: “cacao…% minim”. În cazul ciocolatei umplute se menționează produsul de umplutură. Se exceptează de la indicarea cantității nete produsele din ciocolată preambalate, cu o greutate mai mică de 50 grame. Această excepție nu se aplică produselor cu o greutate netă mai mică de 50 grame fiecare, atunci când sunt prezentate într-un ambalaj conținând două sau mai multe astfel de produse, dacă conținutul net total, inclusiv ambalajul, este egal sau mai mare de 50 grame. În cazul produselor din ciocolată turnate și goale în interior, această indicație poate fi înlocuită cu conținutul net minim. De asemenea, trebuie menționat adaosul de cafea sau băuturi spirtoase (!!!), atunci când acesta depașește 1% din masa produsului… De asemenea, părinții trebuie să fie foarte atenți dacă pe eticheta produselor există informații cu privire la ingredientele cu posibil efect alergen sau a atenționării „poate afecta negativ activitatea copiilor şi atenţia acestora” în cazul menționării în lista ingredientelor a coloranţilor, înscriși în Anexa V la Regulamentul (CE) nr.1333/2008 privind aditivii alimentari”.

Până și nuielușa destinată copiilor năzdrăvani trebuie aleasă cu grijă, iar pe bețele chinezești din bambus să fie marcajul UE  : „Dacă vor exista și situații (chiar dacă puține și izolate) în care vei dori să aduci o nuielușă copiilor care nu au fost chiar cei mai cuminți, te rog să ai, de asemenea, în vedere că aceste produse trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții: să aibă informațiile privind caracteristicile esențiale ale lemnului….etc traduse în limba română; să aibă marcaje CE; să aibă prețul afișat; să nu folosescă sintagme de genul GRATIS/CADOU sau derivate”… “Cu drag, Moșule, Paul. P.S. Și nu mă uita! Astept si eu ceva de la tine, ca în fiecare an”.

Ce ar mai fi de spus? Poate doar atât: stimate domnule director Paul Anghel de la ANPC, dacă în 6 decembrie 2023 Moș Nicolae trece cu brio testele descrise mai sus ar merita cu siguranță să i se ofere postul de inspector sub acoperire la instituția unde cu onoare activați. Dacă totuși nu reușește să respecte toate regulile, vă rugăm să nu îl amendați, ca să mai vină și anul viitor!!!

Gusti Constantin
Gusti Constantinhttp://canal33.ro
A debutat in presa scrisa in ianuarie 1994, fiind angajat prin concurs la Jurnalul National. A fost colaborator la mai multe agentii de stiri, dar si la posturi de radio. Din 1996 a prins gustul pentru stirile de televiziune, lucrand in redactia PRO TV si, ulterior, in cea a TVR. Nu a renuntat insa niciodata la pasiunea pentru presa scrisa, fiind reporter la cotidiene precum Ziua, Gardianul, sau Puterea. In 2010 a conceput si condus saptamanalul Concret.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

LIVE