15.4 C
București
sâmbătă, 15 martie, 2025
spot_img
StiriInternSiguranța pe internet, rezultate îngrijorătoare ale unui studiu întocmit de Poliția Română

Siguranța pe internet, rezultate îngrijorătoare ale unui studiu întocmit de Poliția Română

- Advertisement -

Poliția Română, prin Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității a realizat un studiu care a avut drept scop identificarea obiceiurilor de utilizare a internetului de către populația adultă din România, dar  și a vulnerabilităților acesteia. Polițiștii au și sfaturi, despre cum puteți evita să deveniți victima escrocilor informatici.

În era digitalizării, numărul furturilor din genți sau buzunare a fost depășit de cel al furturilor realizate prin intermediul internetului

Studiul a avut ca motivație datele existente pe plan internațional, care arată o incidență crescută a actelor infracționale din sfera cibernetică în rândul adulților, spun cei de la IGPR. Mai exact, cercetarea a urmărit descrierea comportamentelor de utilizare a internetului, cu precădere a celor care reprezintă vulnerabilități în ceea ce privește siguranța online și identificarea celor mai frecvente infracțiuni cu care se confruntă utilizatorii de internet.

Astfel, dintre cei care utilizează internetul în mod frecvent, 84,3% citesc e-mail-uri și știri, iar 80,6% accesează rețelele de socializare, acestea fiind cele mai frecvente activități desfășurate.

Totodată, aproximativ 50% dintre respondenți cumpără sau vând bunuri și servicii online, folosesc servicii de online banking, se uită la filme și seriale sau achită facturi.

88,8% dintre respondenți consideră că sunt foarte bine sau relativ bine pregătiți pentru a utiliza internetul în siguranță, fără a deveni victima unor infarcțiuni, însă analiza răspunsurilor arată că nu toți iau măsurile de siguranță necesare.

Atunci când fac cumpărături online, aproximativ o treime dintre respondenți nu sunt atenți la recenziile lăsate de alți clienți/cumpărători, nu verifică dacă pagina magazinului este reală și nu verifică elementele de siguranță ale site-ului.

De asemenea, studiul arată că majoritatea persoanelor care folosesc internetul zilnic înțeleg riscurile pe care anumite comportamente din mediul online le au, dar minimizează pericolele. Astfel, aproximativ 14% dintre utilizatori cred că nu este deloc periculos să posteze pe rețelele de socializare fotografii personale sau să se conecteze la rețelele publice de wi-fi, una din 10 persoane consideră că nu este deloc periculos să descarce conținut piratat, iar 8,8% dintre persoanele chestionate ignoră riscurile păstrării parolelor de acces la diferite conturi online în fișiere stocate pe dispozitive conectate la internet.

Când au fost întrebați despre măsurile elementare de siguranță, 90,1% au afirmat că nu deschid linkuri primite de pe adrese de email necunoscute, 89,9% evită să furnizeze date personale pe diverse site-uri, sau prin intermediul rețelelor de socializare (83,2%).

Referitor la măsurile de siguranță în timpul navigării pe internet, 39,5% dintre utilizatorii care folosesc internetul în fiecare zi nu obișnuiesc să își schimbe periodic parolele, iar 42,1%  dintre respondenți recunosc că folosesc aceeași parolă pentru mai multe conturi.

Ca o măsură suplimentară de protecție,  doar 27,4% dintre utilizatori folosesc autentificarea în doi pași, în timp ce 18,9% preferă să folosească servicii care nu îi obligă să implementeze această măsură de siguranță.

În ceea ce privește victimizarea prin intermediul internetului, 40,6% dintre respondenți au afirmat că nu s-au confuntat cu niciuna dintre situațiile de victimizare referitoare la postări/comentarii rasiste/instigatoare la ură față de alți oameni, apariția unor materiale de natură pornografică, încercarea unor persoane de a le determina să le ofere detaliile cardului sau ale contului.

Într-o mare pondere, 62,2% dintre cei care au făcut parte din acest studiu au afirmat că în cazul în care ar deveni victima unui atac cibernetic ar apela la ajutorul poliției, fapt care arată că majoritatea persoanelor chestionate au încredere și înțeleg să sesizeze aceste fapte poliției.

Sfaturile polițiștilor: schimbați cât mai des parolele folosite, utilizați verificarea în doi pași, nu deschideți atașamentele de e-mail de la adrese necunoscute, nu folosiți aceeași parolă pentru mai multe conturi și nu vă stocați parolele în dispozitive ce pot fi accesate de hackeri.

- Advertisement -
Gusti Constantin
Gusti Constantinhttp://canal33.ro
A debutat in presa scrisa in ianuarie 1994, fiind angajat prin concurs la Jurnalul National. A fost colaborator la mai multe agentii de stiri, dar si la posturi de radio. Din 1996 a prins gustul pentru stirile de televiziune, lucrand in redactia PRO TV si, ulterior, in cea a TVR. Nu a renuntat insa niciodata la pasiunea pentru presa scrisa, fiind reporter la cotidiene precum Ziua, Gardianul, sau Puterea. In 2010 a conceput si condus saptamanalul Concret.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments

LIVE