12 C
București
joi, 7 noiembrie, 2024
spot_img
StiriInternStudiu UNTRR: Piața de transport rutier a ajuns să depășească la încasări...

Studiu UNTRR: Piața de transport rutier a ajuns să depășească la încasări serviciile de IT!

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) a publicat miercuri, 20 martie, o analiză intitulată  „Piața Transporturilor Rutiere din România, 2018 – 2030”. Studiul detaliază tendințele industriei transporturilor rutiere, urmărind evoluțiile și impactul în piață. Conform datelor, se înregistrează o creștere constantă a cererii de servicii de transport rutier, ceea ce a dus industria de transport pe primul loc la exporturile de servicii, cu 3% contribuție la PIB-ul României,  în anul 2022.

Numai șofer de TIR să nu fii… Sursa foto: svnews.ro

Analiza celor de la UNTRR este axată pe patru componente majore: previziuni macroeconomice și importanța transporturilor rutiere în economie; evoluții și prognoze ale pieței transporturilor; analiza factorilor care influențează piața (costuri, reglementări, bune practici, digitalizare, decarbonizare, Schengen); piața transporturilor din România în context european și, nu în ultimul rând, bune practici în transportul rutier de marfă.

“Această analiză reprezintă un pas deosebit de important în înțelegerea și modelarea viitorului transporturilor rutiere din România. Suntem mândri să contribuim la o viziune inovatoare și sustenabilă pentru acest sector vital, asigurând astfel prosperitatea și siguranța în transporturile naționale. Studiul nu doar că oferă o perspectivă valoroasă asupra stadiului actual al transporturilor rutiere din România, dar evidențiază și direcțiile noastre strategice pentru viitor. Ne-am angajat să promovăm o industrie de transport rutier robustă, adaptabilă, echitabilă și sustenabilă “, a declarat Radu Dinescu, secretar general al UNTRR.

Conform studiului, piața transporturilor rutiere a ajuns la o valoare de aproape 19 miliarde euro în anul 2023, dintre care 17 miliarde euro a fost transportul rutier de marfă, ritmul mediu anual de creștere al ultimilor 5 ani fiind de 8,5%.

În ciuda numeroaselor provocări, sectorul transporturilor rutiere este primul exportator de servicii al României cu 7,81 miliarde euro în 2023, în fața exportului de servicii IT de 7,772 miliarde euro și cu un sold pozitiv (export-import) de 6,226 miliarde de euro, înaintea soldului serviciilor informatice de 5,9 miliarde euro, consideră cei de la UNTRR.

Contribuția transporturilor rutiere la formarea PIB a fost de 3% în anul 2022, iar 2,6% a provenit de la segmentul transporturilor rutiere de mărfuri.

Studiul mai subliniază că sectorul transportului rutier continuă să fie coloana vertebrală în logistica mărfurilor. În ultimii doi ani acesta a reprezentat 71% din totalul mărfurilor transportate (inclusiv maritim) sau 72% (exclusiv maritim) din parcursul total al mărfurilor măsurat în milioane tone – kilometri.

În concluzie, spun cei de la UNTRR, deși transportatorii români au de înfruntat numeroase provocări economico-financiare și legislative, activitatea lor rămâne remarcabilă, mai arată studiul „Piața Transporturilor Rutiere din România, 2018 – 2030”. 

De pildă, din totalul comerțului exterior de mărfuri al României (exprimat în milioane de tone), transportatorii români transportă 57% din importurile de mărfuri ale țării și 66% din exporturi.

Într-un top al performanțelor industriei transporturilor rutiere din România la nivel european sunt menționate următoarele: deținem locul 6 în UE la transportul rutier de mărfuri (ca valoare a pieței) deși reprezentăm a 12-a economie ca mărime din UE;  suntem pe locul 3 la transportul rutier internațional bilateral și tot pe locul 3 la transporturile rutiere internaționale cross-trade operate de un transportator român între alte țări din UE, după Polonia și Lituania. Transportatorii români sunt pe podium și la transporturile în regim de cabotaj operate între două locații de încărcare/descărcare din interiorul unei alte țări UE, după Polonia și Lituania.

În 2022 transportatorii români au deținut 4% din piața transportului rutier de marfă din UE, cu toate că economia României reprezintă doar 1,8% din PIB-ul UE.

Conform previziunilor bazate pe datele studiate, piața serviciilor anexe transporturilor va crește într-un ritm mai accelerat decât economia românească în ansamblu, aceasta și datorită poziționării strategice a țării, cu ieșire la Marea Neagră.

Puteți citi analiza „Piața Transporturilor Rutiere din România, 2018 – 2030” accesând:  https://piata-transporturilor.ro/

Gusti Constantin
Gusti Constantinhttp://canal33.ro
A debutat in presa scrisa in ianuarie 1994, fiind angajat prin concurs la Jurnalul National. A fost colaborator la mai multe agentii de stiri, dar si la posturi de radio. Din 1996 a prins gustul pentru stirile de televiziune, lucrand in redactia PRO TV si, ulterior, in cea a TVR. Nu a renuntat insa niciodata la pasiunea pentru presa scrisa, fiind reporter la cotidiene precum Ziua, Gardianul, sau Puterea. In 2010 a conceput si condus saptamanalul Concret.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

LIVE