6.3 C
București
luni, 17 martie, 2025
spot_img
EDITORIALTiraspolul răspunde Chișinăului și afirmă că nu vrea război pe Nistru 

Tiraspolul răspunde Chișinăului și afirmă că nu vrea război pe Nistru 

- Advertisement -

Două informații apărute în spațiul public de limbă română ne spun că războiul din Ucraina nu merge conform așteptărilor. Nu sunt eu cel care voi face analiza lor. Așadar, textul meu nu se va referi la decizia liderului rus, Vladimir Putin, de a desemna un nou ministru al Apărării, în locul lui Serghei Șoigu, schimbarea acestui ministru care a deținut funcția vreme de 12 ani, va fi subiect de dezbateri.

Experții români vor citi presa rusă și vor constata că reorganizarea Ministerului rus al Apărării și numirea unui economist în frunte este legată inclusiv de ajustarea eforturilor economice în condiții de război prelungit.

Nici despre faptul că statul român a livrat, alături de alte țări din Uniunea Europeană, energie electrică Ucrainei nu voi relata. Probabil toată lumea înțelege că furnizorul și rețeaua electrică ucraineană au avut de suferit în urma bombardamentelor rusești și că România acordă acest ajutor în baza acordului bilateral pentru ajutor în situații de urgență semnat între cele două state.

Notele mele ziaristice vor fi făcute în jurul unui eveniment cultural mediatizat pe rețelele de socializare de primarul municipiului Bălți, Alexandru Petkov. Domnia sa a anunțat că pentru prima dată în istoria contemporană a statului moldovean la data de 23-24 mai, pe scena Teatrului „Vasile Alecsandri” din Bălți vor evolua artiștii Teatrului Dramatic „Nadejda Aronețkaia” din Tiraspol, capitala regiunii separatiste transnistrene.

Potrivit primarului din Bălți, publicul va putea urmări trei spectacole, din care unul pentru copii. „Toate cheltuielile financiare vor fi suportate de Delegația Ununii Europene din Republica Moldova care a susținut ideea municipalității Bălți de sporire a măsurilor de încredere între populația de pe ambele maluri ale Nistrului prin acest act de cultură”, a specificat edilul Bălțului, Alexandru Petkov.

La începutul lunii mai, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a acordat un interviu unui jurnalist de limbă rusă, Iurie Dudi, în care a spus, de mai multe ori că va menține pacea pe Nistru. „Soluționarea conflictului transnistrean se va realiza doar pe cale pașnică. Ucraina nu a solicitat în mod oficial implicarea în soluționarea militară a conflictului”, a specificat șefa statului moldovean.

Șefa statului moldovean a fost criticată că a oferit interviul în limba rusă, în condițiile în care, s-a văzut, că spațiul lingvistic rus nu este unul în care să se simtă ca peștele în apă.

Am considerat public că participarea la acest interviu i-a oferit șefei statului moldovean posibilitatea de a transmite mesaje dedicate spațiului rusesc. Interviul a acumulat 3,4 milioane de vizualizări.

Mesajul de pace, transmis subtil de doamna Sandu, a ajuns la destinatar și a primit răspuns.

Astfel, la data de 9 mai, într-un interviu acordat presei de la Tiraspol, liderul regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselskii, a declarat că sunt multe lucruri care „separă” Chișinăul de Tiraspol, „dar în înțelegerea asupra păcii suntem de acord”.

Liderul de la Tiraspol a fost întrebat de jurnaliștii locali dacă „există riscul escaladării conflictului de pe Nistru” în contextul în care „procesul de negocieri cu Republica Moldova stagnează”. Krasnoselski a spus că riscurile sunt prezente, dar că, atât decidentul de la Chișinău, cât și cei de la Tiraspol „evaluează circumstanțele în mod cumpătat și nu vor să permită războiul”.

Potrivit lui Kransoselskii, șeful statului moldovean nu vrea o escaladare în regiunea transnistreană, iar conducerea de la Tiraspol nu vrea o escaladare pe râul Nistru împotriva statului moldovean.

„Desigur, sunt multe lucruri care ne separă, avem atitudini diferite față de istorie dar în înțelegerea asupra păcii suntem de acord. Transnistria cu siguranță nu vrea război. Războiul, de fapt, este ușor de început dar foarte greu de încheiat. Trebuie să avem înțelepciune, înțelegere și să prevenim orice escaladare,” a precizat decidentul de la Tiraspol.

Anunțul făcut de primarul municipiului Bălți, Alexandru Petkov, cum că artiștii Teatrului Dramatic „Nadejda Aronețkaia” din Tiraspol, vor juca la Bălți piesa lui Mihail Sebastian, „Steaua fără nume”, face parte din eforturile de păstrare a păcii în regiune. Inițiativa primarului Petkov merită salutată.

Amintesc că în luna aprilie 2024, la conferința internațională dedicată politicilor de reintegrare ale statului moldovean cu regiunea separatistă, Forumul pentru Reintegrare, oficiali de la Bruxelles și de la Washington, prezenți la conferință, au subliniat că schimbările regionale generate de războiul din Ucraina își vor pune amprenta asupra procesului de rezolvare a diferendumului transnistrean și că status quo-ul existent nu poate dura la nesfârșit.  Ambasadorul cu misiuni speciale al Ucrainei, responsabil de dosarul transnistrean a fost mai categoric în afirmații și a spus că, la Kiev, nu se vede posibilă continuarea unui dialog la masa de negocieri, în formatul 5+2, alături de Rusia. În viziunea Ucrainei, singura soluție acceptabilă este obținerea de către Chișinău a controlului juridic asupra regiunii.

Nu știu ce se înțelege la Kiev prin obținerea de către Chișinău a controlului juridic asupra regiunii transnistrene.

Știu că un posibil scenariu belicos la Nistru va exporta războiul din Ucraina pe teritoriul statului moldovean. De aici și mesajele de pace pe care le face subtil doamna președinte Sandu.

Între Prut și Nistru pacea are drumuri sinuoase: o piesă de teatru a unui scriitor român, Mihai Sebastian, va fi jucată în limba rusă de o trupă de actori din Tiraspol, pe scena unui teatru care poartă numele lui Vasile Alecsandri.

- Advertisement -
Victor Nichituş
Victor Nichituşhttp://canal33.ro
Corespondentul Canal 33 in Republica Moldova, Victor Nichituș, jurnalist moldovean, observator incomod al vieții politice dintre Prut și Nistru vreme de 30 de ani, este citit atât de oficialii şi cât şi de opozanţii momentului, pentru comparaţiile surprinzătoare, nuanţele care scapă altora şi mesajele, ingenios inserate în documentatele sale note și observații.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments

LIVE