În stilul caracteristic, CFR Călători pune din nou vagoanele înaintea locomotivei, ca să nu le spunem pe nume. Astfel, în loc să anunțe programul estival de circulație al garniturilor către Litoralul românesc, renumitele Trenuri ale Soarelui, subordonații lui Grindeanu anunță cu mândrie programul estival al trenurilor către litoralul bulgăresc, Sofia, sau Istanbul, încurajând românii să își facă vacanțele la vecinii mai din sud.

Pe 16 mai 2024 CFR Călători anunța „începerea programului Trenurile Soarelui 2024, cu începere din 14/15 iunie”, ca să cităm exact din comunicatul oficial din urmă cu un an.
Turiștii erau anunțați că vor avea la dispoziție 30 de trenuri care vor asigura zilnic legături directe din toată țara cu staţiunile de la Marea Neagră și cu Delta Dunării până la data de 7/8 septembrie 2024.
Printre primii pasageri din Trenurile Soarelui 2024 s-a numărat și Sorin Grindeanu, bossul de la Transporturi.
Anul acesta, deși suntem în pragul sezonului estival cei de la CFR Călători nu s-au mai obosit să anunțe programul „Trenurile Soarelui” și nici Sorin Grindeanu nu ne mai încântă cu promisiunile despre modernizarea parcului de vagoane sau a locomotivelor CFR Călători.
Românii sunt însă ademeniți să se plimbe cu trenul internațional„România” până la Varna, pe litoralul bulgăresc, la Sofia sau Istanbul.
„Fie că te gândești ca în această vară să te bucuri de plajele însorite din Varna, de farmecul cultural al Sofiei sau de energia vibrantă a Istanbulului, CFR Călători îți pune la dispoziție o opțiune accesibilă și directă pentru călătoria ta!
În perioada 13 iunie – 13 octombrie 2025, trenul internațional “România” te duce zilnic din București direct spre destinațiile tale preferate de vacanță din Bulgaria (Varna, Sofia) sau Turcia (Istanbul/Halkali).
Cumpără bilete acum de pe https://bileteinternationale.cfrcalatori.ro/…/search”, au postat pe pagina de facebook cei de la CFR Călători.
O călătorie cu trenul până la Varna sau Sofia durează aproximativ 11 ore și costă 32, respectiv 33 de euro la clasa a II-a.
Până la Istanbul o călătorie cu trenul internațional „România” durează puțin mai mult decât cea de la Satu Mare la Mangalia, 24 de ore și costă 57 de euro.
Pe lângă faptul că CFR Călători încurajează turismul extern, mai există și problema rentabilității. Românii care pleacă în vacanțe în Bulgaria sau Turcia preferă să meargă cu autoturismul propriu sau autocarul, iar trenurile CFR-ului riscă să meargă mai mult goale. Firmele turcești de transport persoane cu autocarul au ajuns la performanța de a face o cursă București-Istanbul în 10-12 ore, la tarife extrem de mici, față de 24 de ore pe tren cu CFR-ul.

Pe surse a apărut informația că CFR are o problemă cu vagoanele introduse în compunerea trenurilor spre litoral. Multe dintre acestea, modernizate cu ani în urmă, nu fac față la temperaturile extreme din ultima perioadă și cedează instalația de aer condiționat, ceea ce transformă călătoria într-un coșmar.
Conform clubferoviar.ro, o speranță o reprezentau cele șapte vagoane din compunerea ”trenului PNRR”, modernizate cu fonduri europene și care începuseră deja să circule, tractate de o locomotivă modernizată tot prin PNRR, la Softronic Craiova, pe relația București-Constanța. Numai că pe 4 mai ele au fost tamponate într-un accident feroviar produs în gara Constanța și vor sta la reparat încă 5-6 luni.
Așa că așteptăm, ca întotdeauna, un anunț oficial. Pentru că așa-i cu CFR-ul: staaaaai și aștepți….