Luni, 9 iunie, ar trebui ca de la Palatul Cotroceni să iasă fum alb și să fie anunțat planul de guvernare încropit și acceptat de cele patru partide care se presupune că vor participa la Guvernul de coaliție. Propunerile delegațiilor partidelor politice se bat însă cap în cap și este greu de crezut că se va ajunge la un consens.
În spațiul public au apărut tot felul zvonuri legate de noi taxe: taxă de solidaritate pentru veniturile mai mari de 10.000 de lei, o taxă de până la 3 lei pentru fiecare tranzacție bancară, modificarea TVA în anumite domenii, creșterea impozitării veniturilor, etc.
Spre deosebire de PNL și PSD, care susțin astfel de creșteri de taxe, USR pledează pentru aplicarea la sânge a actualelor reglementări fiscale, cu o colectare a TVA spre 100% și înăsprirea pedepselor pentru evazioniști, fără a fi modificate cifrele de la birurile impuse firmelor și românilor, în general.
„E absolut de neacceptat că momentan colectăm doar două treimi din TVA și avem o gaură foarte mare. Și asta înseamnă că trebuie să vorbim inclusiv despre felul în care este urmărită și pedepsită o astfel de criminalitate. Când am închis toate găurile în sistemul de taxare, putem să punem pe masă și alte măsuri”, a declarat astăzi, 8 iunie, Dominic Fritz, președintele interimar al USR.
Un exemplu pe care îl dau cei de la USR este industria jocurilor de noroc, protejată în prezent prin tot felul de aranjamente fiscale.
„România nu mai poate fi un paradis fiscal pentru industria care se hrănește din suferința oamenilor.
USR propune o reformă fiscală dură și corectă pentru jocurile de noroc:
*Taxă unică de 30% din venitul brut real (GGR) – la fel ca în Europa civilizată;
*Impozit minim de 10% pe câștiguri, de la primul leu – când munca e taxată cu 43%, jocurile de noroc nu pot fi scutite, de parcă ar fi ceva benefic;
*Eliminarea scutirilor și deducerilor inventate pentru “băieții deștepți”;
*Taxă pe publicitate: 50% – sau interzicere completă, cum se face deja în alte țări;
*Fără păcănele lângă școli”, propun cei de la USR.
Pe de altă parte, delegația PNL va propune la Cotroceni ca în programul de guvernare să fie prevăzute măsuri concrete pentru tăierea cheltuielilor publice și o reformă masivă a instituțiilor bugetare, temă foarte dragă lui Ilie Bolojan, președintele interimar al liberalilor.
Legat de același program de guvernare, cei de la PSD au anunțat că susțin „tăierea beneficiilor nejustificate acordate șefimii din instituțiile publice și din companiile de stat” și cam atât. Partidul lui Grindeanu se opune discret chiar și concedierilor din sistemul bugetar, care ar trebui „să nu fie făcute din pix”.
În plus, social-democrații vor să-și țină primarii conectați la banul public și insistă pentru sprijinirea financiară a primăriilor.
„Închiderea unor șantiere înseamnă risipă, nu economisire!, Soluția corectă e ca sarcina consolidării fiscale să fie pusă la cei cu venituri mari, care pot face față unor creșteri de taxe”, a scris Sorin Grindeanu pe facebook.
Cert este că președintele nu mai poate amâna formarea unui nou Guvern și este nevoit să desemneze urgent un candidat la funcția de prim-ministru.
Prezent astăzi la „Gala Neagu- Retragerea unei legende”, Nicușor Dan a declarat că România ar putea să aibă un premier până la sfârșitul săptămânii viitoare.