19.2 C
București
miercuri, 11 septembrie, 2024
spot_img
StiriInternVeste bună pentru bucureșteni! Reînvie fosta Centrală Electrică de Termoficare Titan

Veste bună pentru bucureșteni! Reînvie fosta Centrală Electrică de Termoficare Titan

Locuitorii Capitalei vor avea în curând o nouă sursă importantă de producere a agentului termic, ceea ce va aduce mai multă căldură și apă caldă în apartamente. Este vorba de reînființarea fostei CET Titan, care a funcționat până în februarie 2014 și a fost dezafectată definitiv trei ani mai târziu. Cel mai important: noua centrală va funcționa pe principii moderne, cu impact minor asupra mediului.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, sare în ajutorul bucureștenilor cu bani de la Guvern. Sursa foto: facebook

Două mari cartiere din Capitală, Titan și Pantelimon vor avea în cel mult trei ani apă caldă și căldură de la o sursă de energie mult mai apropiată decât cea folosită în prezent, agentul termic fiind adus aproape rece de la mare distanță, prin kilometri de conducte. Totul va fi posibil printr-o investiție majoră a Guvernului într-un proiect ambițios de punere în funcțiune pe amplasamentul fostei CET Titan a unei instalații ce va produce, combinat, energie electrică și termică, modul de funcționare al acesteia fiind în cogenerare de înaltă eficiență.

Fosta CET Titan, dezafectată în 2017.Sursa foto: financialintelligence.ro

Anunțul a fost făcut chiar astăzi de către ministrul Energiei, Sebastian Burduja, pe una dintre paginile personale de socializare: Este prima investiție majoră din ultimii 15 ani pentru producerea agentului termic în București. Anul viitor se împlinesc 10 ani de când fostul CET din Titan a fost tăiat la fier vechi. Acum venim cu un proiect modern, la cele mai noi standarde, care va furniza căldură și apă caldă pentru cartierele Titan și Pantelimon, dar și energie electrică. Asta înseamnă îmbunătățirea serviciului public de termoficare pentru Capitală.

Încă de la începutul mandatului meu de ministru, am dinamizat investițiile care țin de Ministerul Energiei, inclusiv pentru București. Prin ceea ce facem la Titan Power și la Elcen, companii din portofoliul Ministerului Energiei, prioritizăm confortul bucureștenilor, la nivelul unei Capitale europene din 2023… Imediat după obținerea ultimelor documente necesare (Autorizație de Desființare / Autorizație de Construire), care vor fi finalizate în anul 2024, se va trece la etapa de achiziție a lucrărilor, procurarea echipamentelor, edificare, ulterior, la calificarea și obținerea Procesului-Verbal de Finalizare (PIF) a centralei. Aceste ultime etape sunt planificate pentru sfârșitul anului 2026”.

Din postura sa de ministru și totodată de vicepreședinte al PNL București, anunțând noua investiție, Burduja nu uită să îl critice pe actualul primar general al Capitalei, Nicușor Dan, de care se declară dezamăgit: Nu este însă suficient, iar efectele se vor simți mai ales atunci când Primăria Generală va reabilita cu adevărat sistemul de conducte prin care agentul termic ajunge efectiv în casele bucureștenilor. Încă avem pierderi imense în sistem, peste 1.500 de tone de apă fierbinte în fiecare oră, ceea ce înseamnă costuri mari la întreținere pentru cetățenii Capitalei. Din păcate, doar 2 km. de rețea au fost reabilitați pe fonduri europene în ultimii trei ani de zile — o mare dezamăgire”.

În aceeași postare, ministrul Energiei revine cu o promisiune reluată de mai multe ori în ultimii 15 ani de către diverși demnitari, anunțând că se lucrează și la un proiect de folosire a energiei din subteran: „Lucrăm și la alte proiecte la Ministerul Energiei și ELCEN, inclusiv folosirea energiei geotermale pentru sistemul de termoficare al Bucureștiului. Dacă Oradea a reușit să facă asta, trebuie să reușim și noi, cu toate resursele aflate la dispoziție”.

Reamintim că fosta CET Titan a funcționat până în dată de 06.02.2014, a avut o putere electrică instalată de 8 MW, iar combustibilii utilizați pentru asigurarea funcționării centralei au fost păcură și gazele naturale

Gusti Constantin
Gusti Constantinhttp://canal33.ro
A debutat in presa scrisa in ianuarie 1994, fiind angajat prin concurs la Jurnalul National. A fost colaborator la mai multe agentii de stiri, dar si la posturi de radio. Din 1996 a prins gustul pentru stirile de televiziune, lucrand in redactia PRO TV si, ulterior, in cea a TVR. Nu a renuntat insa niciodata la pasiunea pentru presa scrisa, fiind reporter la cotidiene precum Ziua, Gardianul, sau Puterea. In 2010 a conceput si condus saptamanalul Concret.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

LIVE