25.3 C
București
joi, 12 septembrie, 2024
spot_img
StiriInternVor scădea facturile la energie electrică și gaze? „Taxa pe soare” anulată...

Vor scădea facturile la energie electrică și gaze? „Taxa pe soare” anulată prin Ordonanță de Urgență

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja anunță cu mândrie pe facebook că în ședința de Guvern desfășurată joi, 28 martie, a fost anulată așa-numita „taxă pe soare”. În opinia ministrului această decizie va duce la scăderea prețului plătit de români pentru consumul de energie electrică.

Prosumatorii, salvatorii Guvernului când vine vorba despre prețul energiei electrice

„Vești bune pentru români! Astăzi în guvern (joi, 28 martie, nota red.)  am adoptat ordonanța de urgență care elimină taxa pe soare și asigură un preț corect la facturile pentru energie electrică și gaze naturale!

Am abrogat prevederea din legislație care dădea posibilitatea aplicării unei “taxe pe soare”. Încurajăm astfel românii să devină prosumatori — sunt peste 120.000, cu o putere totală instalată mai mare decât centrala nuclearo-electrică de la Cernavodă (1500MW). Viitorul sistemului energetic este în 3D: descentralizat, digitalizat și decarbonizat, anunță Burduja. Nu cu mult timp în urmă, mai exact în februarie, ministrul Energiei nici măcar nu recunoștea existența acestei taxe, a cărei anulare a anunțat-o pe 28 martie.

În același stil voios Burduja continuă cu veștile bune venite în an electoral:

„Ținem sub control prețurile la energie electrică și gaze naturale până la data de 31 martie 2025, pentru clienții de gaze naturale și energie electrică. Prețurile finale facturate de furnizori pentru populație nu pot fi în niciun caz mai mari decât plafoanele actuale, respectiv 0,68 lei/kWh, 0,80 lei/kWh, 1,3 lei/kWh pentru energie electrică și 0,31 lei/kWh pentru gaze naturale”.

Ministrul Energiei a publicat pe facebook și „rețeta succesului”, modul în care se vor calcula prețurile în facturile la energie primite acasă de români:

„Prin actualizările de astăzi ale mecanismului de plafonare și compensare a prețurilor am prevăzut foarte clar cum se formează prețurile pe care le vom regăsi în facturi. Prin faptul că asigurăm furnizorilor energie electrică și gaze naturale la prețuri mai mici, transpunem automat scăderea în facturile românilor, cel puțin la consumatorii de gaze naturale si la cei care consumă lunar mai mult de 300 kWh de energie electrică.

Concret, până la data de 31 martie 2025, prețul final se stabilește de către fiecare furnizor ca sumă a următoarelor componente:- componenta de achiziție; componenta de furnizare (fix 0,073 lei/kWh pentru energie electrică, respectiv 0,015 lei/kWh gaze naturale); componentele fixe reprezentate de taxe și tarifele reglementate (precum distribuție, transport, acciză, TVA).

Componenta de achiziție ține cont de contravaloarea energiei electrice/gazelor naturale achiziţionate de furnizori prin toate contractele. Și azi am redus costurile prin scăderea pragului de vânzare de către producători: de la 450 la 400 lei/MWh (12%) pentru energia electrică și de la 150 la 120 lei/MWh (20%) pentru gaz.

Practic, fiecare componetă care alcătuiește prețul final este ținută sub control de stat, iar scăderea componentei de achiziție a furnizorilor (pentru că vor cumpăra cu prețuri mai mici) va atrage automat scăderea prețului la consumatorii finali”, ne dă asigurări ministrul Energiei.

Acesta spune că primele rezultate sunt așteptate începând cu luna mai, atunci când vom primi facturile emise pentru consumul înregistrat în luna aprilie, în baza modificărilor  aprobate joi de Guvern.

Oare cum poate explica însă Burduja nedumerirea analiștilor economici, care susțin că prețul plafonat de stat la gaze și energie este deja mai mare decât cel afișat în prezent în facturi.

Gusti Constantin
Gusti Constantinhttp://canal33.ro
A debutat in presa scrisa in ianuarie 1994, fiind angajat prin concurs la Jurnalul National. A fost colaborator la mai multe agentii de stiri, dar si la posturi de radio. Din 1996 a prins gustul pentru stirile de televiziune, lucrand in redactia PRO TV si, ulterior, in cea a TVR. Nu a renuntat insa niciodata la pasiunea pentru presa scrisa, fiind reporter la cotidiene precum Ziua, Gardianul, sau Puterea. In 2010 a conceput si condus saptamanalul Concret.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

LIVE