17.5 C
București
sâmbătă, 21 iunie, 2025
spot_img
StiriInternVremuri de criză. 77.000 de euro pentru construirea unui singur loc de...

Vremuri de criză. 77.000 de euro pentru construirea unui singur loc de parcare în Sectorul 3

- Advertisement -

Se întâmplă în Sectorul 3 al Capitalei, cel condus atât de dibaci de primarul Robert Negoiță. Un teren viran amplasat în apropiere de stația de metrou Republica și Gara Titan va deveni nu peste mult timp o imensă parcare, ceea ce este de lăudat. Atâta doar că investiția se ridică la 146 de milioane de euro pentru nici 1.900 de locuri de parcare, iar la nici un kilometru distanță mai există o altă parcare de tip park and ride, construită în mandatul de primar general al Gabrielei Firea.

Theodor Savuscan – consilier local USR la Primăria Sectorului 3

Proiectul megalomanic aprobat de Consiliul Local al Primăriei Sectorului 3 prevede construirea unei imense parcări de tip park & ride cu 1.895 de locuri de parcare. 11 etaje ar urma să aibă uriașa construcție, din care două etaje ar urma să fie construite la subsol, parter și opt etaje ridicate suprateran.

La un calcul simplu, costul pe metru pătrat de construcție ar fi de aproape 1.500 de euro, asemănător cu cel pentru locuințe iar calculat pentru fiecare loc de parcare investiția ar fi de 77.000 de euro!

„Parcarea, amenajată în șoseaua Dudești-Pantelimon, va dispune de 1.895 locuri distribuite pe 11 niveluri (inclusiv subsoluri). Dintre acestea, 100 de locuri de parcare vor fi destinate persoanelor cu dizabilități, iar 10 vor fi rezervate mașinilor electrice.

Construcția în sine va avea regimul de înălțime Sh+2S+P+8E, cu o suprafață construită la sol de 8.146,14 mp și o suprafață construită totală desfășurată de 100.225,47 mp.

În interiorul parcării, organizarea accesului și a circulației este structurată pe fluxuri distincte, în funcție de tipul de utilizator și vehicul: fluxuri de acces pentru transportul public (autobuze); fluxuri de acces pentru autoturisme.

Accesul transportului public se va face exclusiv din șoseaua Dudești-Pantelimon, fiind prevăzute fluxuri separate și unidirecționale pentru intrare și ieșire. Acestea vor asigura accesul la zonele special amenajate pentru debarcarea/îmbarcarea călătorilor și staționarea, respectiv gararea autobuzelor. Două locuri de staționare vor fi echipate cu stații de încărcare electrică, iar șase standard.

Accesul (intrare/ieșire) pentru autoturisme va fi asigurat din două direcții principale: direct din șoseaua Dudești-Pantelimon și din zona de vest, prin intermediul aleilor carosabile secundare adiacente centrelor comerciale din proximitate”, spun autorii proiectului.

Pentru cei care nu cunosc zona, trebuie menționat că Șoseaua Dudești-Pantelimon, prin care se intenționează a se amenaja accesul către parcare, este nu aglomerată, ci de-a dreptul blocată de dimineață până seara târziu, asta și datorită barierei de tren de la Gara Titan.

„Aceasta este o zonă abandonată unde ne-am propus să realizăm un proiect mare cu finanțare europeană. Vorbim despre o parcare de tip park and ride și un hub intermodal. Acest teren este ideal pentru a face un nod intermodal deoarece avem aici tren, metrou, autobuze si capăt de linie pentru tramvaie. Pentru că ținem foarte mult la îmbunătățirea calității vieții locuitorilor Sectorului 3, ne dorim să scădem traficul și să reducem poluarea. Astfel, cei care vin din provincie își pot lăsa mașina aici, unde vor fi aproximativ 2.000 de locuri de parcare pentru autoturisme”, a declarat primarul Sectorului 3, Robert Negoiță.

Primarul de la 3 justifică în fel și chip investiția de 146 de milioane de euro, uitând să menționeze că familia sa construiește în apropiere – lângă Hala Laminor – un întreg cartier, prin firma „Hils Development”, înființată de Ionuț Negoiță, fratele primarului.

„Primăria Sectorului 3 și-a propus să construiască o parcare de tip „park & ride” și un hub intermodal în zona Republica. Investiția ar urma să se realizeze cu fonduri europene destinate mobilității urbane, pentru care se va depune cerere de finanțare (…) Documentația tehnico-economică și indicatorii aferenți obiectivului de investiții au fost adoptați în ultima ședință a Consiliului Local al Sectorului 3”, se precizează într-un comunicat al celor de la primăria condusă de Robert Negoiță, dat publicității la 30 mai.  

De ce este important acest pasaj din comunicat? Pentru simplul motiv că se recunoaște oficial faptul că proiectul a fost aprobat înainte de a asigura finanțarea externă. Și dacă banii nu vor veni din fonduri europene, oare cine va plăti pentru mega-parcarea lui Negoiță?

Primarul de la Sectorul 3 a mai construit cu patru ani în urmă o altă parcare imensă, amplasată sub Bulevardul Decebal, doar că în acest caz investiția a fost chiar modestă: aproape 19 milioane de euro pentru 717 locuri de parcare, undeva la 26.500 de euro pentru fiecare loc, față de 77.000 de euro în cazul parcării de la Republica.

De menționat că în aceeași zonă, Dudești-Pantelimon, Robert Negoiță a mai executat un proiect-mamut,  „Complexul Acvatic Pantelimon”, un proiect anunțat de primarul Sectorului 3 încă din anul 2018.

La finalizarea investiției, Aquapark Pantelimon a fost concesionat anul acesta pentru 35 de ani unei firme ce a fost înființată după publicarea anunțului de licitație, redevența solicitată de primărie fiind de 403.900 de euro anual.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments

LIVE