19.2 C
București
miercuri, 11 septembrie, 2024
spot_img
DiverseZiua Artei Fotografice în România, celebrată anual la data de 11 ianuarie

Ziua Artei Fotografice în România, celebrată anual la data de 11 ianuarie

Primul fotograf al României, primul fotograf de război din lume, fotograf documentarist si de artă, Carol Popp de Szathmari

În memoria lui Carol Popp de Szathmary, Ziua artei fotografice în România a fost stabilită prin Hotărârea de Guvern nr. 458/5 mai 2010 în data de de 11 ianuarie, aceata fiind data naşterii celui ce avea sa fie recunoscut ca primul fotograf al României (1812-1887).

Carol Popp de Szathmari s-a născut pe 11 ianuarie 1812, an în care evenimentele istorice se succeed.

Napoleon invadează Rusia în iunie 1812 și este înfrânt la sfârșit de noiembrie, iar Basarabia intră în componența Rusiei, în urma Păcii de la București, prin care se încheie războiul ruso–turc.

Probabil evenimentele i-au marcat într-un fel destinul, căci tânărul Carol Popp de Szathmari a devenit primul fotograf român documentarist și primul fotograf de război din lume, ca urmare a fotografiilor executate în timpul Războiului Crimeii (1853-1856).
Născut la Cluj (unele surse spun Satu Mare), parte a Imperiului Austriac, Carol Popp de Szathmary a descoperit mai întâi pictura și abia mai târziu fotografia.

Lucrările sale grafice realizate în urma călătoriilor prin țară și străinătate sunt caracter de reportaj.

În anul 1843 a realizat primele dagherotipii, iar în urma unor cercetări, a realizat și primele talbotipii.
Cu fotografiile realizate în Bucureşti, între anii 1860-1863, publică albumul ”Elena Cuza”, iar apoi, cu fotografiile realizate în România, între 1866-1868, ”Albumul României”, care cuprinde şi fotografii din timpul călătoriilor lui Carol I, căruia i-a fost ghid.

La întoarcerea dintr-o călătorie din Imperiul Austriac, perioada în care fusese martor ocular la desfășurarea revoluției în Viena și Budapesta, Szathmari a realizat o calotipie ce înfățișează un Cupidon cu brațele frânte, o statuetă din colecția personală de antichități. Calotipia (sau talbotipia) este o tehnică inventată de William Henry Fox Talbot. 

Cupidon – Carol Popp de Szathmary

Nu se știe ce aparat a folosit Carol Popp de Szathmary, poate cel de dagherotipie de la Sf. Sava, dar se știe cu siguranță că a sensibilizat o foaie de hârtie de tip ministerial ce i-a servit ca negativ.

Fidelitatea acestei tehnici lasă mult de dorit, insă calotipia astfel obținută era o uriașă realizare și nu a întârziat să o menționeze cu creionul în germană: “Die aller erste Photographie ich gemacht habe”, ce înseamnă, “prima fotografie pe care am facut-o”. Calotipia Cupidonul cu braţele frîntese află astăzi la Academia Română şi poartă pe verso menţiunea autorului că este prima fotografie pe care a realizat-o.

Carol Popp de Szathmary – Carol I în timpul Războiului de Independență 1877

Primul fotoreporter de razboi din lume

În 1854 Carol Popp de Szathmary intra în istoria fotojurnalismului realizand primele fotografii de război în Crimeea. Aici, cu un an înaintea englezului Roger Fenton și a americanului S. Robertson, a realizat cu mijloacele specifice vremii, primele fotografii de război din lume.

A realizat apoi fotografii și în timpului Războiului de Independență din 1877.

A imortalizat chipuri şi scene din Războiul Crimeii (1853-1856), devenind primul artist fotograf român şi primul fotoreporter de război din lume. În primăvara lui 1854, s-a deplasat pe malul Dunării, în preajma Olteniţei şi a Silistrei, unde se dădeau lupte. Adevărat pionier al fotografiei, a realizat o bogată colecţie de chipuri militare..

Carol Popp de Szathmary – Turkish Cavalry men 1852

Carol Popp de Szathmary a fost premiat în cadrul Expoziţiei Universale de la Paris din 1855, unde a prezentat albumul care cuprindea imagini din Războiul Crimeii.

Pe lângă acest album, Carol Pop de Szathmary a multiplicat ulterior fotografiile făcute în Crimeea şi le-a dăruit suveranilor țărilor implicate în acest război. A oferit câte un exemplar împăraţilor Napoleon al III-lea şi Franz Iosif I, reginei Victoria, regelui Würtemberg-ului şi marelui duce Carl Alexander de Saxa-Weimar-Eisenach.

Carol Popp de Szathmary – primul panoramic

A deschis expoziţii la Bucureşti (1864, 1868). La Viena (1873) a expus, cu ocazia Expoziţiei Universale, costume naţionale şi peisaje româneşti şi a obţinut premiul II.

Astăzi, colecții impresionante de fotografii sunt păstrate la Muzeul Național de Istorie a României și  Muzeul Național de Artă Contemporană, instituții aflate în subordinea Ministerului Culturii,  la Muzeul Municipiului București și Academia Română.

Veronica Diac
Veronica Diachttp://canal33.ro
A preferat întotdeauna să facă munca „nevăzută” a unei redacții jurnalistice, cea de documentare, extrem de prețuită și de căutată atunci „când îți arde buza”, dar care îl lasă mereu în umbră pe autorul ei. E specializată în relația presei cu instituțiile bancare, de asigurări sociale și de sănătate, dar și pe spinoasa problemă a pensionării. Pasiunea ei cea mare e însă să scrie povesti urbane despre locuri și personaje care au făcut cândva „istorie”!
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

LIVE