5.6 C
București
luni, 20 ianuarie, 2025
spot_img
DiverseZiua când e permis să ne abatem de la reguli – 31...

Ziua când e permis să ne abatem de la reguli – 31 ianuarie

- Advertisement -

Pe 31 ianuarie luăm pauză de la rutină și facem totul altfel. Este ziua în care putem încălca uzanțele, căci astăzi avem justificarea:

Este ziua de-a-ndoaselea!

Ziua „de-a-ndoaselea” este sărbătorită de oameni din toată lumea şi, deşi este foarte populară în rândul copiilor, nu are limită de vârstă.

Astăzi este ziua în care ne putem amuza împreună cu colegii, prietenii, copiii, sau dacă suntem nonconformiști, chiar pe stradă.

Așteptăm nerăbddători să vină primăvara sau poate ne-am plictisit să facem lucrurile repetitiv? Ziua de-a-ndoaselea ne dă voie astăzi să schimbăm toată ordinea și obișnuința.

Nu este doar o zi amuzantă, ci și de revoluție mentală, căci evenimentul presupune o serie de schimbări și informații noi pe care nu le facem cu ușurința obișnuinței.

Micul dejun poate fi o prăjitură sau, de ce nu, o felie de pizza. Putem inversa prânzul cu cina.

Astăzi ne putem juca  inversând ordinea articolelor de vestimentație, îmbrăcăm hainele pe dos, ori cu spatele în față, luăm maioul sau tricoul peste cămașă sau pulovăr, punem papucul stâng în piciorul drept și invers etc.

Ne putem amuza sunând un prieten, avem voie să începem conversația cu „la revedere”.

Astăzi încercăm să scriem de la dreapta la stânga. Ca o particularitate, Leonardo Da Vinci s-a străduit foarte mult ca notițele sale să fie greu de descifrat. Le-a scris în ceea ce a fost numit „scrisul în oglindă” și, pentru a face lucrurile și mai confuze, au fost scrise de la dreapta la stânga.

Jocul vorbirii sau chiar cititul pe temă dată poate căpăta proporții distractive astăzi.

La loc de cinste urcăm palindromurile, căci aici limba română nu face excepție de la regulă. Pentru exemplificare avem cuvinte precum aerisirea, anina, bob, caiac, capac, civic, cojoc.dud, etate, lupul, madam, minim, potop, radar, reper, supus, tasat, tivit etc.

Limba română este, de asemenea, bogată în propoziții care compun un palindrom:

Ele ne seduc cu desenele.

Ene purta patru pene.

Ele fac cafele.

Eram cazac, tot cazac mare!

Nichita Stănescu, cu geniul său inegalabil a creat palindrom în versuri care, citite două câte două, de la coadă la cap, descoperă același enunț:

„Dus aici bețiv opal

Lapovițe bici absurd

Dur, o vietate cal-

La cetate: ivor ud”

Există multe modalități de a sărbători această zi distractivă, așa că astăzi lăsăm imaginația să ne fie ghid.

Ziua „de-a-ndoaselea” are o istorie îndelungată şi apare, sub diverse forme, în toate culturile.

În Statele Unite, sărbătoarea a fost inventată în 1961 de Megan Emily Scott și Sarah Nicole Miller. În acea zi, aceștia voiau să se ocupe de meșteșuguri, dar având de făcut treburi la ferma familiei, au venit cu ideea unei zile de-a-ndoaselea, adoptată rapid de comunitate.

Roma antică celebra Saturnaliile, o zi în care toate normele sociale erau răsturnate, jocurile de noroc erau permise, iar stăpânii îi serveau pe sclavi la masa oaspeţilor.

În afară de atmosfera specifică de veselie şi petrecere care făcea din Saturnalia sărbătoarea cea mai agreată a anului nu numai la Roma, ci în toată lumea romană, această perioadă prezenta şi altă particularitate: în timpul Saturnaliilor se accepta inversarea rolurilor sociale, implicând o licenţă în raporturi absolut imposibilă în restul anului.

Astfel, nu numai că sclavii participau la banchete alături de stăpâni, dar îşi puteau lua toate acele libertăţi care în alte împrejurări i-ar fi costat foarte scump, ajungând până la a cere să fie serviţi de propriii stăpâni. Aceştia, la rândul lor, în schimbarea generală de roluri care reprezenta un element definitoriu al Saturnaliilor, se îmbrăcau şi se comportau ca nişte sclavi.

Caracterul de farsă propriu acestei perioade era consfinţit prin alegerea unui princeps saturnalicius, învestit cu puteri depline pe tot parcursul sărbătorii.

- Advertisement -
Veronica Diac
Veronica Diachttp://canal33.ro
A preferat întotdeauna să facă munca „nevăzută” a unei redacții jurnalistice, cea de documentare, extrem de prețuită și de căutată atunci „când îți arde buza”, dar care îl lasă mereu în umbră pe autorul ei. E specializată în relația presei cu instituțiile bancare, de asigurări sociale și de sănătate, dar și pe spinoasa problemă a pensionării. Pasiunea ei cea mare e însă să scrie povesti urbane despre locuri și personaje care au făcut cândva „istorie”!
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments

LIVE