15.8 C
București
luni, 7 octombrie, 2024
spot_img
DiverseZiua mondială a Reciclării –ziua ce ar trebui sărbătorită în fiecare zi

Ziua mondială a Reciclării –ziua ce ar trebui sărbătorită în fiecare zi

Ziua mondială a Reciclării, marcată în fiecare an pe 18 martie, are o semnificație importantă în lupta pentru protejarea mediului înconjurător.

Reciclarea joacă un rol crucial în conservarea resurselor noastre primare prețioase și în asigurarea viitorului planetei noastre.

Din grijă pentru planetă, dacă vrem ca deșeurile să ne ajute, noi, consumatorii, trebuie să le colectăm selectiv.

Această zi specială a fost creată în 2018 de cătreBiroul de Reciclare Internațională  (BIR), cu scopul de a impulsiona nevoia urgentă de a recicla mai eficient în întreaga lume. Resursele de materie primă sunt apa, aerul, cărbunele, gazele naturale, mineralele și petrolul.

Fundația Globală pentru Reciclare propune ca deșeurile și materia reciclabilă să devină următoarea, a șaptea resusrăde materie primă după apă, aer, petrol, gaze naturale, cărbune și minerale.

Ziua Mondială a Reciclării dorește conștientizarea efectelor devastatoare ale deșeurilor și poluării, efectele nocive pe termen lung și sublinierea faptului că reciclarea, a șaptea resursă, este nelimitată.
Putem, astfel, să reducem consumul materiilor prime, să le refolosim cât posibil și apoi să încercăm să reciclăm, căci planeta nu este nelimitată.

Cu toții  ar trebui să conștientizăm că stă în puterea noastră să contribuim la limitarea consumul excesiv ale acestor materii, să ne gândim de două ori înainte să aruncăm ceva și să devenim responsabili pentru că ce lăsăm în urma noastră ne afectează atât prezentul cât și viitorul.

Gunoiul a existat dintotdeauna, încă de la primele civilizații, așa că reciclarea se întâlnește cu secole în urmă, chiar înainte de Hristos, unde se acumula o anumită cantitate de deșeuri, generând nenumărate probleme. Toate acestea se schimbă din momentul Revoluției Industriale, care a schimbat cursul istoriei și odată cu ea și viața oamenilor, multe produse au început să fie mai ieftine deoarece a fost mai ușor să se producă.

Aproximativ 1,6 milioane de oameni din întreaga lume sunt angajați în procesarea materialelor reciclabile.

Conștientizarea mediului a început încă din anii 30, când s-a constatat  că era necesar ca deșeurile să existe într-o cantitate cât mai mica, iar aici reciclarea colectivă joacă un rol important.

Pe măsură ce tehnologia avansează, reciclarea diferitelor materiale devine mai posibilă. Pentru a putea recicla corect e important să ținem cont de culorile înscrise pe containerele de reciclare, unde verde îmnseamnă reciclarea sticlei, galben este pentru plastic iar albastru este pentru hârtie.

Sticla este cel mai refolosit și reciclat produs, ajungând chiar și la 100%, deoarece poate fi topită de fiecare dată, hârtia sau cartonul sau plasticul au, de asemenea, au o rată mare de reciclare.

Deșeurile din sticlă se reciclează 100%.

Referitor la baterii, acestea se pot duce la centrele de colectare pe care le găsim în cele mai multe hypermarketuri, în incintele magazinelor (de exemplu Mega Image) sau la centrele de telefonie. Pentru cei ce nu știu, pe site-ul Ikea există un regulament  cu campanii de reciclare foarte avantajoase pentru clienți, unde în schimbul unei anumite cantități de baterii uzate primim baterii sau acumulatori noi.

Bateriile se colectează în spații speciale existente în magazine.

Separarea deșeurilor este o procedură esențială, nu toate au același grad de contaminare și, în plus, nu toate pot trece prin aceeași procedură de recompunere și nu toate sunt produse reciclabile. Referitor la contaminare, există o lege care prevede ca medicamentele expirate să fie predate în farmacii pentru a putea fi distruse. Sunt considerate deșeuri periculoase, iar aruncarea lor în gunoiul menajer duce la poluarea apei și solului, ceea ce, în final, ne afectează pe toți.

Medicamentele expirate au reguli specifice de colectare și distrugere.

În ultimii ani s-a tot vorbit despre schimbările climatice. Toți avem posibilitatea de a limita efectele schimbărilor climatice cu câteva acțiuni individuale:

Economii de energie la domiciliu: Oprirea sistemelor de încălzire și aer condiționat, folosirea becurilor LED și a dispozitivelor electrice de consum redus sunt câteva sfaturi utile pentru viața de zi cu zi.

Să mergem pe jos, cu bicicleta sau să folosim transportul public pentru a contribui la reducerea emisiilor de CO2.

Să mâncăm mai multe legume: Legumele, fructele, cerealele integrale, leguminoasele, nucile și semințele au un impact mai mic asupra mediului decât carnea și produsele lactate.

Să aruncăm mai putina mancare: A consuma ceea ce cumpărăm și a transforma resturile în compost înseamnă a nu irosi resursele și energia care au fost folosite pentru a crește, produce, împacheta și transporta alimente.

Să schimbăm,dacă este posibil sursa de alimentare a casei: este mai bine să trecem la surse regenerabile precum eolian sau solar.

Opțiunile de cumpărare sunt de asemenea importante. Să cumpărăm alimente locale și de sezon, dacă se poate, de la companii care utilizează responsabil resursele.

Cum colectăm corect? Deșeurile sunt menajere, compostabile, speciale, periculoase, iar pe ambalaje e specificat modul cum ne debarasăm de ele.

Cel mai important este să facem vocea auzită, să-i convingem și pe ceilalți să facă diferența reciclării și acasă, și în comunitate.

Dacă toți am desfășura în mod corespunzător activitățile de reciclare ca parte a obiceiului zilnic, atunci acest lucru ar putea influența mediul în mod pozitiv.

Veronica Diac
Veronica Diachttp://canal33.ro
A preferat întotdeauna să facă munca „nevăzută” a unei redacții jurnalistice, cea de documentare, extrem de prețuită și de căutată atunci „când îți arde buza”, dar care îl lasă mereu în umbră pe autorul ei. E specializată în relația presei cu instituțiile bancare, de asigurări sociale și de sănătate, dar și pe spinoasa problemă a pensionării. Pasiunea ei cea mare e însă să scrie povesti urbane despre locuri și personaje care au făcut cândva „istorie”!
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

LIVE