Ministerul Culturii, cu sprijinul instituțiilor din subordine, celebrează Ziua Culturii Naționale 2024 printr-o serie de evenimente variate și bogate în semnificație, organizate la nivel național.
Românii sunt invitați la spectacole și acțiuni dedicate acestei zile, printre care se numără piese de teatru, expoziții, tururi ghidate sau concerte, unele dintre acestea putând fi urmărite și online.
Cu toții avem datoria să privim cu respect realitățile culturii românești, cu oameni, tradiții și patrimoniu, cu specificul, excepționalul și paradoxurile sale, să cinstim creatorii și să celebrăm cultura în integralitatea sa. Bogăţia şi diversitatea manifestărilor noastre culturale reprezintă o resursă autentică pentru dezvoltarea societăţii româneşti, pentru întărirea solidarităţii şi a sentimentului demnităţii naţionale.
„Cel mai frumos mod de a celebra cultura este alături de artiști, de oamenii de cultură și de creațiile culturale, în instituțiile de cultură. De aceea vă invit pe fiecare dintre dumneavoastră și pe toți împreună să fiți parte din viața culturală a comunităților noastre. Fie că este vorba de evenimente culturale locale, de sprijinirea artiștilor și a creatorilor sau de proiecte care promovează diversitatea culturală, implicarea fiecăruia dintre noi contează – atât pentru artiști, cât și pentru comunitate. Cultura este cel mai frumos dar pe care ni-l putem face unii altora și pe care îl putem face astăzi copiilor noștri și este important ca ziua de 15 ianuarie să fie pentru noi toți o sărbătoare”, a declarat Ministrul Culturii, Raluca Turcan.
Astfel, luni, 15 ianuarie, toate muzeele din subordinea Ministerului Culturii vor sărbători Ziua Culturii Naționale prin acces gratuit pentru toți vizitatorii. Publicul este invitat în număr cât mai mare să descopere expozițiile și programele dedicate și să celebreze Ziua Culturii prin cultură.
De menționat:
Teatrul Național „I.L. Caragiale” București informează că biletele la evenimentele susținute cu ocazia Zilei Culturii Naționale pot fi procurate gratuit, cu rezervare prealabilă în limita locurilor disponibile.
Programul complet al evenimentelor organizate de instituțiile subordonate Ministerului Culturii poate fi consultat pe paginile web și pe conturile de social media ale fiecărei instituții implicate în program.
Invităm publicul din toată țara să se alăture demersului nostru și să sărbătorească Ziua Culturii Naționale prin cultură!
Reamintim faptul că, începând din anul 2010, ziua de 15 ianuarie a fost declarată Ziua Culturii Naţionale prin Legea nr. 238/2010.
Instituțiile culturale din subordinea Ministerului Culturii care vor desfășura activități de Ziua Culturii Naționale sunt următoarele:
Ziua Culturii prin Cultură în BUCUREȘTI:
Artexim
Biblioteca Națională a României
Centrul Național al Dansului
Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română”
Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”
Filarmonica „George Enescu“
Institutul Național al Patrimoniului
Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală
Muzeul Național ”George Enescu”
Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
Muzeul Național al Țăranului Roman
Muzeul Național de Artă al României
Muzeul Național de Artă Contemporană al României
Muzeul Național de Istorie a României
Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”
Muzeul Ororilor Comunismului în România
Opera Națională București
Teatrul Muzical Ambasadorii
Teatrul Național București
Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”
Ziua Culturii prin Cultură în ȚARĂ:
Centrul Cultural Toplița
Centrul de Cultură Arcuș
Centrului de Cultură „George Apostu” din Bacău
Complexul Muzeal Iași
Muzeul Național „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu
Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni
Muzeul Național Bran
Muzeul Național Brukenthal
Muzeul Național „Brătianu”
Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei
Muzeul Național Peleș
Opera Maghiară din Cluj Napoca
Opera Națională Română Cluj-Napoca
Opera Națională Română din Timișoara
Opera Națională Română Iași
Teatrul Maghiar de Stat Cluj
Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova
Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara
Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași
Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța
Teatrul Național Târgu-Mureș