Ziua Internațională a Drepturilor Omului este sărbătorită anual pe 10 decembrie, marcând adoptarea Declarației Universale a Drepturilor Omului de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite în 1948.
Adunarea Generală a ONU a stabilit, prin Rezoluţia 423 din anul 1950, ziua de 10 decembrie drept „Ziua Internaţională a Drepturilor Omului”, invitând prin acest demers statele membre, precum şi organizaţiile din domeniu să iniţieze manifestări dedicate popularizării, recunoaşterii şi respectării drepturilor şi libertăţilor omului.
Semnificația Declarației Universale a Drepturilor Omului consacră drepturile inalienabile la care fiecare persoană are dreptul ca fiinţă umană – indiferent de rasă, culoare, religie, sex, limbă, opinie politică sau de altă natură, origine naţională sau socială, proprietate, naştere sau alt statut.
Cele 30 de articole ale sale includ drepturi fundamentale, cum ar fi dreptul la viață, libertate și securitate, libertatea de exprimare și opinie, dreptul la educație, muncă și protecție socială. Este un document de referință pentru numeroase tratate și convenții internaționale privind drepturile omului.
Declaraţia stabileşte, pentru prima dată, drepturile fundamentale ale omului care trebuie protejate universal. Redactată în peste 500 de limbi, declaraţia este cel mai tradus document din lume, conform Agerpres.
Această zi reprezintă simbolul demnității și libertății și marchează progresele realizate în protejarea drepturilor fundamentale ale fiecărei persoane, dar evidențiază totodată provocările care încă persistă.
În fiecare an, Națiunile Unite propun o temă specifică pentru această zi. Pentru acest an, tema Zilei Internaționale a Drepturilor Omului este „Drepturile noastre, viitorul nostru, chiar acum”. În 2024, tema se concentrează pe rolul tinerilor în promovarea drepturilor omului, încurajând implicarea lor în procesul decizional și în consolidarea societăților echitabile.
Ziua Internațională a Drepturilor Omului are o importanță deosebită și promovează importanța respectării drepturilor fundamentale.
Se încurajează acțiunile pentru combaterea încălcărilor drepturilor omului, cum ar fi discriminarea, tortura sau traficul de persoane și sunt subliniate realizările activiștilor și organizațiilor care militează pentru egalitate și justiție, astăzi sunt promovate mesajele legate de drepturile omului, în școli și universități organizează conferințe și ateliere, iar rețelele sociale devin platforme de sensibilizare pentru publicul larg.
Dar deși au fost înregistrate progrese semnificative în ultimele decenii, încă există multe provocări. Conflictele armate, inegalitățile economice, discriminarea și restricțiile impuse libertăților fundamentale continuă să fie probleme stringente.
Ziua Internațională a Drepturilor Omului ne amintește că fiecare dintre noi are responsabilitatea de a contribui la respectarea demnității umane. Este un moment pentru solidaritate, educație și angajament în construirea unei lumi mai echitabile.
De la organizații internaționale la acțiuni individuale, toată lumea poate contribui la protejarea drepturilor fundamentale care ne definesc umanitatea.