4.9 C
București
miercuri, 19 martie, 2025
spot_img
StiriLifestyle10 Femei care au Marcat Istoria: Lupta pentru Drepturile Femeilor și Moștenirea...

10 Femei care au Marcat Istoria: Lupta pentru Drepturile Femeilor și Moștenirea lor Inspirațională”

- Advertisement -

A fost nevoie de multe eforturi și de mult timp pentru ca societatea să se trezească, iar femeile să își poată face vocea auzită. Creșterea luptei feministe, a căror marșuri pe străzi a fost notabilă în ultimul deceniu, este cea mai bună reflectare a acestui lucru. Mișcări precum Time’s Up și #MeToo sau creșterea violenței de gen pe tot globul, una dintre cele mai îngrijorătoare cauze, au fost decisive în plasarea inegalităților care încă există între bărbați și femei în centrul atenției tuturor. La nivel social, profesional, familial și economic.

Protestele în stradă sau lupta continuă prin intermediul rețelelor de socializare, cea mai bună vitrină a ultimului deceniu, este încă necesară și în secolul XXI.

Cu toate acestea, nu putem, mai ales în luna femeii să uităm figurile care au fost decisive în lunga călătorie până în prezent. Vorbim despre femei care, grație vocii, puterii, curajului și cunoștințelor lor, au reușit să schimbe istoria, nu doar în cadrul feminismului, ci în multiple domenii. Femei cărora nu le era frică să vorbească despre nedreptățile sociale, să prețuiască capacitatea femeilor, să demonstreze că genul nu era o problemă pentru atingerea vreunui scop.

Dar nu a fost ușor, societatea și tradițiile sexiste au fost pietre mari de înlăturat pe drum. Trebuie să ne amintim că feminismul așa cum îl cunoaștem a început în secolul al XVIII-lea – a fost când lupta a încetat să mai fie doar intelectuală și a devenit o mișcare de acțiune socială. Prin urmare, meritul este și mai mare și merită lăudat, pentru că fără ele prezentul ar fi mai complicat. Progrese de la accesul femeilor la educație, votul universal, pe care atâtea femei îl ceruseră neîncetat zeci de ani, până la legea violenței de gen aprobată în Spania. Vorbim despre lideri ai luptei, care au pus primele cărămizi la temelia unei cauze atât de necesare.

În luna femeii ne concentrăm asupra acelor femei al căror impact a fost decisiv în feminism la nivel global. De la Frida Kahlo la Emma Watson, iată câteva dintre femeile care și-au lăsat amprenta în lupta pentru egalitatea dintre bărbați și femei.

1.Marie Curie (1867-1934)

Ea a fost una dintre pionierii în știință, în special în domeniul radioactivității. O femeie dintr-o lume a bărbaților care a realizat ceva fără precedent în acel secol al XIX-lea, ocupând un post de profesor la Universitatea Sorbona din Paris și avea cum să fie acolo fără să lupte pentru asta.

A câștigat două premii Nobel și a reușit să-și lase amprenta nu numai în comunitatea științifică, ci și în ceea ce la vremea aceea era o societate sexistă și exclusivistă. Ea a arătat că o femeie, la acea vreme retrogradată pe plan secund, ar putea merge departe și în acest domeniu incitant.

2.Virginia Woolf (1882-1941)

Woolf a reușit să surprindă prin abilitățile sale cu pixul pe hârtie marile nedreptăți care existau în societate. Ea a scris despre nevoia de independență economică, de „propria cameră” a unei femei pentru a gândi și a reflecta. A vorbit despre sănătate mintală sau sexualitate, domenii tabu în acei ani.

Nu i-a fost frică să exprime, prin monologuri interne și reflecțiile personajelor sale, tot ceea ce a observat ca martor ca fiind o nedreptate. Ea a plasat femeile în centrul atenției și decenii după moartea ei, moștenirea ei literară este posibil una dintre cele mai importante.

3. Frida Kahlo (1907-1958)

A vorbi despre Frida Kahlo înseamnă a vorbi despre feminism. Pictorița de origine mexicană este un simbol al acestei luptei. La începutul secolului al XX-lea, ea a reușit să-și croiască o nișă în lumea artei arătând identitatea feminină din propria perspectivă, fără stereotipuri, respingând viziunea tradițională masculină care domnea la acea vreme.

După moartea sa, opera sa a devenit populară. Și, de asemenea, implicarea sa continuă, nu doar în lumea artei, ci și în politicile sociale. Fridei Kahlo nu i-a fost frică să apere dreptul la avort, alăptarea sau drepturile femeilor.

4. Clara Zetkin (1857-1933)

Jurnalista și oratorarea de origine germană a luptat neobosit în căutarea egalității în drepturi pentru femei. În special în politica germană, ea a fost membru militar al Partidului Muncitoresc Socialist German și a promovat mișcarea femeilor și dreptul de vot. De asemenea, ea a fost promotoarea sărbătoririi zilei de 8 martie ca Ziua Femeii Muncitoare, recunoscută de Națiunile Unite în 1975.

5. Amelia Earhart (1897-1937)

Earhart a fost prima femeie pilot care a traversat Oceanul Atlantic de una singură. Era 1932. Din acel moment a devenit cea mai populară aviatoare din lume, iar multe fete aveau să-și dorească să-i urmeze calea.
Munca ei feministă nu s-a limitat doar la profesia ei, cu promovarea Ninety Nine’s, o asociație de femei-pilot care a oferit sprijin în învățare, dar a apărat neobosit și acele propuneri politice care promovau egalitatea în drepturi.

6. Simone de Beauvoir (1908–1986)

Numele ei a fost decisiv în feminismul modern. Filosof, profesoară și scriitoare, Simone a reușit să publice lucrări la fel de relevante pentru luptă precum „Al doilea sex”, considerată una dintre cheile mișcării. În opera sa denunță educația patriarhală care limitează femeile la căsătorie și la familie și cere egalitate.

7.Ruth Bader Ginsburg (1933-2020)

A fost un pionier în apărarea drepturilor femeilor. În 1993, a devenit a doua femeie din istorie care a fost judecător la Curtea Supremă a SUA, funcție cu care a reușit să apere, împotriva tuturor, egalitatea de gen.

În ciuda vârstei sale, Ruth Bader Ginsburg, cu angajamentul ei necruțător, a devenit o mare referință globală pentru o generație mult mai tânără. Chipul ei apare pe tricouri, jachete și alte accesorii în demonstrații și revendicări ale luptei feministe pentru cariera impecabilă și munca ei neobosită pentru cauză.

8. Audre Lorde (1934-1992)

Scriitoarea de origine afro-americană s-a remarcat vorbind deschis despre nedreptățile rasiale. Operele sale, deloc lipsite de controverse, au determinat societatea să reflecteze asupra diferențelor actuale și i-au plasat numele drept unul dintre cei remarcabile în eliminarea inegalităților.

Printre lucrările sale cele mai notabile, toate concentrate pe transmiterea unui mesaj împotriva discriminării, este „The Sister, the Foreigner” care a obținut cel mai mare succes.

9. Malala Yousafzai (1997)

În ciuda vârstei fragede, Malala Yousafzai este o figură importantă a feminismului. Lupta sa împotriva regimului taliban și susținerea pentru școala fetelor i-au făcut o figură de renume internațional. La 16 ani a publicat „Eu sunt Malala”, lucrare cu care a câștigat Premiul Nobel pentru Pace –a fost cea mai tânără femeie care l-a primit, avea doar 17 ani–. În prezent este mesager ONU.

10. Emma Watson (1990)

Implicarea ei în mișcarea feministă este totală. Watson, o actriță de renume internațional, a reușit să-și pună numele drept una dintre cele mai implicate din acest ultim deceniu. Ea a fost una dintre fețele vizibile ale mișcării „Time’s Up” și a umblat pe străzi în nenumărate demonstrații care luptă pentru drepturi egale. Emma a reușit să-și facă din popularitate cea mai bună armă pentru a se face auzită și pentru a obține un impact dintr-o parte în alta a globului.


- Advertisement -
Oana Duțu
Oana Duțuhttp://canal33.ro
Absolventă U.N.A.T.C, secția actorie este un insider al industriei filmului, teatrului, publicităţii şi evenimentelor. Din 2019 realizează şi prezintă emisiunea ,,Despre Filme” la Canal 33 HD, este editor de modă şi lifestyle al siteului www.canal33.ro şi realizatoarea rubricii „Despre stil”.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments

LIVE