3.9 C
București
sâmbătă, 25 ianuarie, 2025
spot_img
Diverse15 martie–Ziua Maghiarilor de Pretutindeni

15 martie–Ziua Maghiarilor de Pretutindeni

- Advertisement -

Data de 15 martie este una de sărbătoare pentru maghiarii din întreaga lume. Guvernul de la Budapesta a declarat-o drept Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, iar ceremoniile organizate în această zi au caracter oficial recunoscut și în România, precum și în mai multe țări.

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni este o sărbătoare care are loc astăzi atât în Ungaria, cât şi în comunităţile de maghiari din alte țări. Maghiarii aniversează Revoluția din 1848-1849 pe 15 martie, dată la care s-a consfințit și apariția parlamentului modern a Ungariei.

Maghiarii aniversează Revoluția din 1848-1849 pe 15 martie, dată la care s-a consfințit și apariția parlamentului modern a Ungariei. Început în Franța, valul revoluționar din 1848 s-a răspândit în aproape toată Europa, inclusiv în Imperiul Habsburgic. Revoluţia Maghiară a început pe 15 martie 1848, cu evenimente sângeroase în Pesta şi Buda. În 15 martie 1848, locuitorii celor două orașe maghiare despărțite de Dunăre, Buda și Pesta, azi capitala Ungariei, Budapesta, au ieșit în număr mare pe străzi.

Oamenii erau sub impresia revoluțiilor declanșate în Paris și în Viena. Liderii revoluționari, în frunte cu Lajos Kossuth, care era avocat și jurnalist maghiar, au formulat o proclamație cu 12 puncte.

Redăm mai jos Proclamaţia maghiară din 1848 intitulată: Ceea ce vrea naţiunea maghiară (Mit kiván a magyar nemzet):

1 – Vrem libertatea presei și desființarea cenzurii; 

2 – Un guvern independent maghiar la Buda-Pesta

3 – Adunare națională anuală la Pesta;

4 – Egalitate civilă și religioasă în fața legii;

5- O gardă națională maghiară;

6 – Plată universală și echitabilă a dărilor;

7 – Desființarea iobăgiei;

8 – Curți cu jurați bazate pe reprezentativitate juridică egală;

9 – Crearea unei bănci naționale a Ungariei;

10 – Armata maghiară să jure pe Constituție, soldații noștri să nu fie duși în străinătate și soldații străini să părăsească teritoriul ungar;

11- Eliberarea deținuților politici;

12 – Unitate.

Proclamația celor 12 puncte

Demonstraţiile masive l-au forţat pe guvernatorul imperial să accepte toate cele cele 12 puncte ale actului revoluției. Revoluționarii au preluat puterea, au înființat primul parlament modern maghiar și au format un Guvern condus de Lajos Batthyány.

Cu sprijin țarist, austriecii aveau să înfrângă apoi Revoluția.

După înfrângerea revoluției austriece și înlocuirea împăratului Ferdinand I cu nepotul său, Franz Joseph (2 decembrie 1848), monarhia Habsburgică s-a întors împotriva revoluției maghiare. Noul împărat a ordonat dizolvarea Guvernului de la Budapesta. Profitând de conflictele dintre maghiari și celelalte minorități din Imperiul Habsburgic, în special români, sârbi și croați, Viena a reușit să înfrângă Revoluția Maghiară (1849).

Deşi în spaţiul public autonomia maghiară este un concept fals perceput ca o cedare de glie, Constituția Românei consacră în art. 3 alin. (1) că „Teritoriul României este inalienabil”, ceea ce înseamnă că nu vom putea vorbi niciodată de înstrăinarea teritoriului, ci mai degrabă despre convieţuirea pe bază de principii şi valori comune cu toate comunităţile etnice aflate în România. 

Ceremoniile organizate în această zi au caracter oficial recunoscut și în România, precum și în mai multe țări. În judeţe din Transilvania, în localităţile în care maghiarii sunt majoritari, această zi va fi marcată astăzi prin diverse manifestări organizate de partidele politice maghiare şi societatea civilă.

Sărbătoarea naţională a maghiarilor din 15 martie va fi sărbătorită la Cluj-Napoca în mod inedit, cu iluminat în culorile drapelului Ungariei şi decoraţiuni stradale festive. Primăria Cluj-Napoca a aprobat cererea pentru iluminatul în culorile roșu, alb și verde pentru Casa de Cultură a Studenţilor. Pentru prima dată în istoria post-comunistă a Clujului, bulevardul Eroilor din centrul oraşului va fi decorat şi el în roşu, alb şi verde. La numărul 1 al acestei artere, care dă în piaţa centrală a oraşului, s-a cazat în 1848 generalul Józef Bem, potrivit plăcii comemorative de pe clădire, la care de obicei se depun coroane de 15 martie, scrie monitorulcj.ro

La Cluj-Napoca, defilarea tradiţională va porni şi în acest an din faţa Institutul Teologic Protestant şi va continua pe bulevardul Eroilor până în piaţa Unirii, unde va avea loc o slujbă ecumenică în Biserica Sfântul Mihail.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, vor participa vineri la manifestările pregătite de UDMR Bihor la Oradea pentru a sărbători Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, marcată anual pe 15 martie. „Domnul preşedinte Kelemen Hunor şi domnul ministru Szijjarto Peter vor fi vineri la Oradea. De asemenea aşteptăm şi prezenţa şefului cancelariei primului ministru, Alexandru Mihai Ghigiu”, a declarat joi, pentru Agerpres, preşedintele executiv al UDMR Bihor, deputatul Szabo Odon.

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni va fi marcată vineri, 15 martie 2024, la Carei, printr-o serie de manifestări, anunță Centrul Cultural, director Szucs Jozsef.
Programul va începe la ora 16:00, la bustul poetului Petőfi Sándor, unde va avea loc un discurs festiv și depuneri de coroane. Începând cu ora 17:00, la Teatrul Municipal Carei va avea loc un spectacol pus în scenă de elevii Liceului Romano-Catolic Josephus Calasantius. La spectacol vor contribui Ansamblul de dans popular Rekettye și corul de elevi al Liceului Piarist din Kecskemét, Ungaria. (Sursa: buletindecarei.ro)

La Satu Mare are loc adunarea la Ceasul Electric de la ora 16.30, iar de la ora 16.40 va avea loc parada cu husari călare și fanfară către statuia lui Petőfi Sandor, spune portalsm.ro

Sarbatorirea Zilei Maghiarilor de Pretutindeni (arhivă Targu Secuiesc, duminica, 15 martie 2015).

Maghiarii din județul Sălaj sărbătoresc prin evenimente cultural-artistice. La Zalău, 15 martie – Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, va fi sărbătorită de liderii UDMR Sălaj printr-o serie de evenimente, cu începere de la orele 17.00. La aceste evenimente vor participa deputatul Seres Denes, senatoarea Kovacs Irina, prefectul Dari Toma, vicepreședintele CJ Sălaj, Robert Szilagyi, dar și invitați speciali, oficialități județene și locale, primari din județ, scrie monitoruldesalaj.ro

Totodată, autoritățile de frontieră ungare au informat Poliția de Frontieră Română că incepând de joi 23.00 (ora României) până vineri, ora 23.00, pe teritoriul Ungariei va fi restricționată circulația tuturor autovehiculelor cu o capacitate mai mare de 7,5 tone. Măsura este luată de autoritățile ungare ca urmare a faptului că data de 15 martie,  Ziua Maghiarilor de pretutindeni, este declarată sărbătoare națională și este zi nelucrătoare. În intervalul celor 24 de ore șoferii au obligația să staționeze în parcările special amenajate până la încheierea perioadei de restricții de circulație pe drumurile publice din Ungaria.

- Advertisement -
Veronica Diac
Veronica Diachttp://canal33.ro
A preferat întotdeauna să facă munca „nevăzută” a unei redacții jurnalistice, cea de documentare, extrem de prețuită și de căutată atunci „când îți arde buza”, dar care îl lasă mereu în umbră pe autorul ei. E specializată în relația presei cu instituțiile bancare, de asigurări sociale și de sănătate, dar și pe spinoasa problemă a pensionării. Pasiunea ei cea mare e însă să scrie povesti urbane despre locuri și personaje care au făcut cândva „istorie”!
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments

LIVE