Aproape două milioane de români își sărbătoresc astăzi ziua de nume. Însemnată cu roșu în calendarul ortodox, ziua de 21 mai este dedicată prăznuirii Sfinților Împărați Constantin și Elena, recunoscuți pentru rolul lor esențial în răspândirea creștinismului și pentru asigurarea libertății religioase.
Numele Elena este purtat de cele mai multe persoane care își serbează astăzi, 21 mai, ziua onomastică, fiind unul dintre cele mai răspândite prenume feminine din țară. La fel și în rândul bărbaților, Constantin și derivatele din acesta reprezentând unul dintre cele mai întâlnite prenume.
Tot astăzi își sărbătoresc ziua de nume și cei care se numesc Costel, Costi, Costin, Costică, Costea, Costeluș, Codin, Tinu, Tinel, Titi, Ticu, Titel, Dincă, Dincu, Dinicu, ori Constantina, Constanța, Costina, Tina, Ela, Ileana, Lenuța, Leana, Elenuța, Eleonora, Helena, Helene, Nina, Nora, Nuța, Nuți, Nela, Ilinca, Ilina, Ilenuța, Leni, Tanța, Tanți, Tănțica.
Sărbătoarea religioasă este dedicată Sfântului Constantin cel Mare, primul împărat roman care s-a declarat creștin și mamei acestuia, Sfânta Împărăteasă Elena.
Prin Edictul de la Milano, emis în anul 313, Sfântul Constantin cel Mare a garantat libertatea de cult pentru creștini și a pus capăt persecuțiilor religioase practicate la acea vreme în imperiul roman.

Se spune că Mama sa, Sfânta Împărăteasă Elena, în timpul unui pelerinaj la Ierusalim a descoperit lemnul Sfintei Cruci și a sprijinit ridicarea unor edificii sacre de mare însemnătate, printre care Biserica Sfântului Mormânt.
Anul acesta, moaștele cu trupul întreg al Sfintei Împărătese Elena a fost adus de la Veneția la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman, în perioada 30 aprilie-8 mai.
Cei care vor să dea de pomană astăzi pentru sufletele celor dragi pot oferi alimente de post sau din pește. În plus, credincioșii mai obișnuiesc să împartă și icoane, cruciulițe, candele, lumânări, flori sau alte obiecte de cult.
Credincioșii se feresc astăzi să lucreze ogoarele, iar femeile obișnuiesc să stropească cu aghiasmă și tămâie pentru a îndepărta duhurile rele.
Tot în credința populară se spune că este bine să te duci la biserică cu trei bujori îmbobociți, dar și cu pâine și dulciuri preparate acasă.
Rugăciunea care se zice de Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena
„Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, după Dumnezeu şi Maica Domnului, voi sunteţi nădejdea noastră şi folositorii noştri; voi ne sunteţi nouă bucurie în vremea necazului, voi ne ocrotiţi în nevoi şi ne ajutaţi.
Voi sfintelor mănăstiri şi biserici le sunteţi păzitori; pentru aceasta cădem înaintea voastră cu lacrimi, rugându-vă să nu încetaţi a ne ajuta nouă, neputincioşilor, ci mijlociţi la Dumnezeu şi la Preacurata Lui Maică şi Pururea Fecioară Maria, ca şi pe noi să ne păzească fără prihană şi pe toţi să ne întărească în credinţă, până la sfârşitul vieţii, spre mântuirea sufletelor noastre. Amin!”