15.9 C
București
joi, 7 noiembrie, 2024
spot_img
Diverse21 Martie–Ziua Mondială a Poeziei

21 Martie–Ziua Mondială a Poeziei

Desfășurată în fiecare an la 21 martie, celebrează cea mai frumoasă formă de expresie, identitate culturală și lingvistică a umanității.

UNESCO a adoptat pentru prima dată  ziua de 21 martie drept Ziua Mondială a Poeziei în timpul celei de-a 30-a Conferințe Generale de la Paris, în 1999, cu scopul de a sprijini diversitatea lingvistică prin exprimare poetică și de a crește oportunitatea ca limbile pe cale de dispariție să fie auzite. Este ziua în care subliniem importanța contribuției adusă de poeții mapamondului la la îmbogățirea culturii și spiritualității universale.

Poezia poate schimba modul în care oamenii văd lumea, poate inspira remedierea legăturilor dintre oameni şi poate crea armonie între semeni.

De Ziua Mondială a Poeziei îmbrățișăm magia cuvintelor și sărbătorim arta poeziei.

Poezia (din grecescul “ποίησις”, poiesis, care are sensul de “facere” sau “creare”) este o formă de artă în care limba este utilizată pentru calitățile sale estetice și evocative, pentru a completa sau a înlocui semnificația sa aparentă.

Poezia este creaţia literară care exprimă ori sugerează o idee, o emoţie, un sentiment, o stare sufletească, apelând la imagini artistice, la cuvinte cu sens figurat, având – din punct de vedere formal – armonie şi ritm.

Dacă are fir narativ și exprimă indirect ideile autorului, poezia poate să aparțină genului epic. De cele mai multe ori, însă, poeziile se încadrează în genul liric, căci exprimă sentimentele, ideile, starea sau concepția scriitorului în mod direct, descrierea fiind modul de expunere.

Întărind cele de mai sus, Sigmund Freud afirma că „poeții sunt stăpânii noștri, ai oamenilor obișnuiți, în privința cunoașterii minții, întrucât ei sorbesc din izvoare pe care noi nu le-am facut încă accesibile științei” 

„Poezia este singura avuție pe care omul o are, încă, nejefuită” (Nichita Stănescu).

Începuturile poeziei românești au ca influență iluminismul, iar Istoria literaturii române că în jurul anului 1800 boierii care fuseseră la studii în occident s-au inspirat din din literature occidental, lirica medieval și renascentistă, inclusiv influenţe din literatura romantică. Poeziile abundă de filosofie despre trecerea timpului, sentimente frumoase și nobile, căldură sufletească și în mod special preocuparea pentru dezvoltarea limbii române.

De altfel, Catrenul testamentar al lui lenăchiţă Văcărescu privind importanţa limbii naţionale şi dragostea de neam şi ţară este celebru:

„Urmaşilor mei Văcăreşti!

Las vouă moştenire

Creşterea limbii româneşti

Ş-a patriei cinstire”.

„Poezia reprezintă gânduri care respiră și cuvinte care ard.” – Thomas Gray

Ziua Mondială a Poeziei are menirea să susţină creaţia poetică, şi să promoveze poezia ca artă deschisă oamenilor, căci este binecunoscut faptul că „poeții vin şi pleacă, dar poezia rămâne eternă.”

Veronica Diac
Veronica Diachttp://canal33.ro
A preferat întotdeauna să facă munca „nevăzută” a unei redacții jurnalistice, cea de documentare, extrem de prețuită și de căutată atunci „când îți arde buza”, dar care îl lasă mereu în umbră pe autorul ei. E specializată în relația presei cu instituțiile bancare, de asigurări sociale și de sănătate, dar și pe spinoasa problemă a pensionării. Pasiunea ei cea mare e însă să scrie povesti urbane despre locuri și personaje care au făcut cândva „istorie”!
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

LIVE