Ziua de 24 octombrie este cunoscută la nivel global ca Ziua Internațională a Cartei Națiunilor Unite, o dată importantă care sărbătorește înființarea Organizației Națiunilor Unite (ONU) în anul 1945. Această zi marchează intrarea în vigoare a Cartei ONU, documentul fondator al organizației, și reamintește importanța cooperării internaționale pentru pace, drepturile omului și dezvoltarea durabilă.
Ziua ONU a fost oficial proclamată în 1947 de către Adunarea Generală a ONU pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la misiunea organizației și pentru a sublinia rolul său în menținerea păcii mondiale și promovarea cooperării între națiuni. Încă de la înființarea sa, ONU a fost o platformă crucială pentru dialog și soluționarea pașnică a conflictelor internaționale.

În urma celui de-Al Doilea Război Mondial, țările fondatoare și-au propus să creeze o organizație care să prevină repetarea unor asemenea conflicte devastatoare. Carta ONU, semnată de 50 de națiuni la 26 iunie 1945 la San Francisco, a intrat oficial în vigoare la 24 octombrie 1945, după ce a fost ratificată de principalele țări semnatare, inclusiv cele cinci membre permanente ale Consiliului de Securitate.
Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat în anul 1971 rezoluția prin care declară că „Ziua internațională a Națiunilor Unite” trebuie să fie o zi de sărbătoare și a recomandat că ar trebui să fie considerată o sărbătoare a Națiunilor Unite de către toate statele membre.
Organizația Națiunilor Unite este compusă din 193 de state membre și are ca scopuri principale: menținerea păcii și securității internaționale, promovarea drepturilor omului, dezvoltarea și cooprarea între state.
Menținerea păcii și securității internaționale – ONU desfășoară misiuni de pace și inițiative diplomatice pentru a rezolva conflictele internaționale și a preveni războaiele.
Promovarea drepturilor omului – Prin Declarația Universală a Drepturilor Omului și alte tratate internaționale, ONU se străduiește să asigure respectarea drepturilor fundamentale ale tuturor oamenilor.
Sustenabilitate și dezvoltare – Prin Agenda 2030 și obiectivele de dezvoltare durabilă (SDGs), ONU promovează o dezvoltare economică și socială echitabilă, sustenabilă și incluzivă la nivel global.
Cooperarea internațională – Organizația facilitează cooperarea în domenii precum sănătatea populațiilor, protecția mediului și combaterea schimbărilor climatice.

Ziua ONU sărbătorește totalitatea realizărilor și provocărilor avute de la momentul înființării și până la momentul prezent.. Fiecare zi de 24 octombrie este marcată prin evenimente și campanii internaționale, în care statele membre, organizațiile internaționale și societatea civilă își reafirmă angajamentul față de valorile și obiectivele ONU. În plus, este un prilej de conștientizare a contribuției ONU la pacea mondială, dezvoltarea umană și apărarea drepturilor omului.
Această zi servește și ca un apel la solidaritate internațională, mai ales într-o perioadă în care probleme globale, precum pandemia, conflictele regionale și criza climatică, necesită soluții coordonate la nivel global.
Ziua Internațională a Națiunilor Unite de pe 24 octombrie este o ocazie anuală de a sărbători eforturile de pace, dreptate și progres global. Într-o lume tot mai interconectată, ONU continuă să joace un rol vital în încercarea de a găsi soluții la provocările internaționale prin cooperare și respect pentru drepturile omului.