20.6 C
București
vineri, 14 iunie, 2024
Google search engine
Diverse5 Iunie: Ziua Învățătorului – Un omagiu adus pedagogului Spiru Haret

5 Iunie: Ziua Învățătorului – Un omagiu adus pedagogului Spiru Haret

În fiecare an, pe 5 iunie, România sărbătorește Ziua Învățătorului, un prilej de a recunoaște și onora munca dedicată și eforturile neobosite ale celor care modelează mințile tinere și contribuie la formarea viitorului. Această zi este dedicată tuturor învățătorilor și profesorilor care, prin pasiunea lor pentru educație, inspiră și ghidează generații întregi de elevi.

Cadrele didactice joacă un rol crucial în dezvoltarea personală și academică a fiecărui elev. Ei sunt mai mult decât simpli educatori; sunt mentori, ghizi și modele de urmat, căci educația de calitate este fundamentul unei societăți prospere și echitabile.

Ziua Învățătorului pe 5 iunie este o ocazie importantă de a recunoaște și a onora munca valoroasă a celor care ne educă copiii și, implicit, ne modelează viitorul. Este un moment de reflecție asupra importanței educației și a rolului esențial pe care învățătorii îl joacă în societatea noastră. Prin susținerea și aprecierea dascălilor, putem contribui la construirea unui sistem educațional mai bun, care să ofere fiecărui copil șansa de a reuși în viață.

Istoria Zilei Învățătorului este recentă și a fost instituită prin Legea nr. 289/2007, care stipulează că data de 5 iunie este dedicată recunoașterii rolului esențial pe care învățătorii și profesorii îl joacă în societate. Alegerea acestei date nu este întâmplătoare, ci are o semnificație specială: este ziua de naștere a marelui pedagog român Gheorghe Lazăr, fondatorul învățământului modern românesc.

Gheorghe Lazăr (1779-1823) a fost o personalitate marcantă a culturii noastre și a avut o contribuție esențială în dezvoltarea sistemului educațional, fiind considerat unul dintre cei mai importanți pedagogi și reformatori ai educației din România. Prin viziunea și munca sa, Gheorghe Lazăr a pus bazele învățământului modern românesc, fiind un pionier al educației în limba română.

S-a născut la 5 iunie 1779 în satul Avrig din Transilvania. După ce a studiat la școlile de la Sibiu și Cluj, Gheorghe Lazăr a urmat cursurile Seminarului Teologic din Blaj. Ulterior, a studiat filosofia și teologia la Universitatea din Viena, unde a intrat în contact cu ideile iluministe și reformiste ale vremii. Întors în Transilvania, a activat ca profesor și preot, dar a întâmpinat dificultăți din partea autorităților, cauza fiind viziunea sa națională și educațională.

 Gheorghe Lazăr „fondatorului învăţământului în limba naţională în Ţara Românească” (sursă foto: wikipedia)

În 1816, Gheorghe Lazăr a trecut munții în Țara Românească. În 1818, a înființat la București, Școala de la Sfântul Sava, prima școală cu predare în limba română. Până atunci, învățământul se desfășura predominant în limba greacă. Această inițiativă a reprezentat un moment de cotitură pentru educația românească, oferind acces la cunoaștere și formare într-o limbă accesibilă majorității populației.

Sub conducerea lui Gheorghe Lazăr, școala a atras un număr mare de elevi și a devenit un centru important de cultură și educație. Gheorghe Lazăr a predat diverse discipline, inclusiv matematică, filozofie, istorie și geografie, contribuind astfel la formarea intelectuală a unei noi generații de tineri români.

Un erudit cu o mare și pasiune pentru cunoaștere, era cunoscut pentru dedicarea sa față de educație și pentru dorința de a îmbunătăți condițiile de învățământ pentru tinerii români. Personalitatea sa a fost caracterizată de un puternic sentiment național și de un angajament ferm față de promovarea culturii și limbii române.

Lazăr a fost, de asemenea, un vizionar care a înțeles importanța educației în limba maternă pentru dezvoltarea identității naționale și pentru progresul social și economic al națiunii.

Cea mai mare moștenire a lui Gheorghe Lazăr este reflectată în impactul durabil al reformelor sale educaționale, căci prin eforturile sale, Lazăr a pus bazele unui sistem de învățământ modern în România, contribuind la formarea unei elite intelectuale care a jucat un rol esențial în dezvoltarea națiunii.

Unul dintre cele mai importante documente rămase de la Gheorghe Lazăr este “Scrisoarea către Mitropolitul Dositei Filitti”, în care își exprimă viziunea asupra necesității și avantajelor învățământului în limba română. Această scrisoare este un testament al angajamentului său față de educația națională și de îmbunătățirea accesului la cunoaștere pentru toți românii.

Gheorghe Lazăr este recunoscut ca pionier al educației moderne în România și în semn de omagiu, data de 5 iunie, ziua sa de naștere, este sărbătorită în România ca Ziua Învățătorului, o recunoaștere a contribuțiilor sale la dezvoltarea educației. A reușit să transforme fundamental învățământul, lăsând în urmă o moștenire durabilă. Contribuțiile sale continuă să fie recunoscute și celebrate, reflectând importanța educației și a rolului esențial pe care îl joacă în dezvoltarea unei națiuni.

Datorită viziunii sale inovatoare și dedicării sale, Gheorghe Lazăr este considerat un pionier al educației românești, iar Ziua Învățătorului îi aduce un omagiu meritat cu prisosință.

Veronica Diac
Veronica Diachttp://canal33.ro
A preferat întotdeauna să facă munca „nevăzută” a unei redacții jurnalistice, cea de documentare, extrem de prețuită și de căutată atunci „când îți arde buza”, dar care îl lasă mereu în umbră pe autorul ei. E specializată în relația presei cu instituțiile bancare, de asigurări sociale și de sănătate, dar și pe spinoasa problemă a pensionării. Pasiunea ei cea mare e însă să scrie povesti urbane despre locuri și personaje care au făcut cândva „istorie”!
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments