8.9 C
București
miercuri, 29 noiembrie, 2023
Google search engine
Dezvoltare personala8 ingrediente necesare pentru o relație împlinită

8 ingrediente necesare pentru o relație împlinită

În cadrul emisiunii LA PLURAL povestim mult despre relații și educație relațională, de aceea v-am pregătit o listă cu cele mai importante “ingrediente” pentru ca un cuplu să treacă testul timpului.

Aşa cum menţionez mereu, nu există garanţii şi nimeni nu poate promite, indiferent cât pare de romantic, iubire “până când moartea ne va despărţi”! Însă este important să putem identifica, dincolo de sentimente, şi semnele “raţionale” ale unei relații sănătoase.

  1. Acceptarea celuilalt aşa cum este, fără dorinţa de a-l schimba. Evident, se pot face mici acomodări, odată cu viața în comun, însă în aspectele esențiale este necesar să îţi placă partenerul aşa cum este, nu cum ai spera să devină… Pentru că, de cele mai multe ori, el NU se va schimba! 
  2. Valori în comun: este important să aveţi o viziune în comun, să priviţi în aceeaşi direcţie. Dacă, pentru ea, familia este o valoare fundamentală, visează trei copii şi o casă cu o curte mare, în care el va tunde iarba, se vor juca şi vor trăi cu toţii în râsete şi armonie, iar pentru el valoarea nr. 1 este libertatea şi visează să călătorească în jurul lumii, odată trecută perioada de îndrăgostire şi fluturaşii din stomac, s-ar putea să înceapă discuţiile. 
  3. Comunicarea, mai exact modul în care vă certați: comunicarea este de bază şi ar fi ideal să ne putem exprima punctul de vedere şi ceea ce dorim în mod asertiv, să ne vorbim cu respect şi să acceptăm faptul că partenerul poate avea un punct de vedere diferit, fără să ne simțim ofensați. La fel și reciproc.
  4. Prietenie: să putem vorbi despre ce ne frământă, să putem fi noi, fără nevoia de a purta măști, să avem încredere că celălalt nu va folosi ceea ce îi povestesc acum, pentru a mă răni altă dată. 
  5. Intimitate: componenta sexuală este ceea ce face diferenţa dintre doi prieteni şi un cuplu. Dacă nu mai există, suntem camarazi, împărţim aceeaşi casă şi avem activităţi în comun, dar…. cam atât. Ritmul, frecvența, detaliile se stabilesc de comun acord și nu există reguli universal valabile, fiecare cuplu își stabilește propriile reguli.
  6. Admiraţie pentru partener: să îţi placă şi după trecerea anilor, să admiri ceea ce face şi cum este, să poți fi mândru de persoana de lângă tine. 
  7. Reciprocitate – să dăm şi să primim: nu în părţi milimetric egale, nu stă nimeni să evalueze aşa, însă nici nu e sustenabil, pe termen lung, să ofere doar o singură persoană. Personal, consider că iubirea necondiţionată nu îşi are locul într-un cuplu sănătos. Poţi iubi necondiţionat copiii, umanitatea în general, animalele, divinitatea etc., însă de la partener, dacă intri într-o relaţie, te aştepţi să câștigi ceva, să fii mai bine decât dacă ai fi rămas singur.
  8. Recunoştinţa: să fim capabili să apreciem ceea ce face celălalt pentru noi este unul din ingredientele principale pentru ca o relaţie să reziste pe termen lung, pentru că partenerul va vedea că există pentru noi, că este important. Să nu considerăm că ceea ce face este ”normal” sau ”nu e mare lucru”. În fond, cu toţii ne dorim să fim văzuţi şi apreciaţi! 

Detaliem, în fiecare emisiune “La Plural” , sâmbăta de la ora 18.00, pe Canal 33 despre cum sa obţinem armonia în relaţii sau despre greutăţile pe care le întâmpinăm şi despre cum pot ele fi depăşite, fără a afecta nici cuplul, nici familia. Cum vi se pare lista propusă? Ați scoate ceva, ați mai adăuga altele?


Cristina Andreea Stan
Cristina Andreea Stanhttp://canal33.ro
Psiholog, terapeut sistemic și de cuplu, are studii universitare şi postuniversitare în ştiinţe politice, pedagogie şi psihologie, este autor, editorialist „Psychologies Romania” şi ”Ce se întâmplă, doctore?” şi realizator „La plural”, emisiune dedicată relațiilor de cuplu din perspectivă psihologică și spirituală la Canal 33 HD
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments