La 5 noiembrie, în prima zi de marți a ultimei luni de toamnă, americanii își vor vota noul președinte. Au de ales între republicanul Donald Trump, fost președinte între 2016 și 2020, și Kamala Harris, actualul vicepreședinte al democratului Joe Biden, cel care va împlini 82 de ani, spre finele lunii noiembrie.
Toate sondajele de opinie vorbesc despre o „luptă la baionetă”, extrem de strânsă, iar cei de la CNN au analizat spre ce state merg în prezent cei mai mulți bani ai celor doi candidați!
Pe scurt, fiecare dintre cei doi candidați are nevoie de obținerea a 270 de voturi din partea electorilor pentru a ajunge la Casa Albă.
Ca atare, în prima săptămână a lunii octombrie, echipa de campanie a Kamalei Harris a cheltuit cel mai mult în trioul critic de state „Blue Wall” – mai mult de cinci milioane de dolari rezervate în Pennsylvania, aproximativ 4 milioane de dolari rezervate în Michigan, plus aproximativ 2,7 milioane de dolari rezervate alegătorilor din Wisconsin. Și asta are sens – dacă Harris câștigă toate aceste trei state, plus votul electoral din Nebraska (unde campania democratei s-a bucurat de peste 300.000 de dolari în timp publicitar în această săptămână), ea va fi următorul președinte.
În schimb, oamenii de campania ai lui Donald Trump, au privit în cu totul alte direcție. Cu o singură mențiune, una foarte importantă pentru ambele tabere!
Este vorba despre statul Pennsylvania, acolo unde republicanii au aruncat pe masă 3,8 milioane de dolari.
Toții analiștii sunt de acord că Pennsylvania e cu adevărat cheia de bază pentru strategiile ambelor părți. Dar, în plus, Donald Trump a cheltuit alte 3,4 milioane de dolari în Carolina de Nord și aproape alte 3 milioane de dolari în Georgia, celelalte ținte de top.
Dacă republicanul câștigă acele două state plus Pennsylvania se va întoarce în Biroul Oval de la Casa Albă.
Pe de altă parte, cei de la CNN reamintesc că votul anticipat și prin corespondență este deja în desfășurare în mare parte a țării. Însă analiștii nu se așteaptă ca votul anticipat să atingă același nivel ca în alegerile din 2020, din cauza pandemiei de Covid-19.
Republicanul Donald Trump rămâne un sceptic în privința votului prin corespondență, dar colegii săi de partid îmbrățișează practica în statele cheie pentru alegerile din acest an, în efortul de a ține pasul cu democrații.