17.4 C
București
miercuri, 30 aprilie, 2025
spot_img
StiriInternAchiziție marca Grindeanu. Trenuri noi pe șine vechi

Achiziție marca Grindeanu. Trenuri noi pe șine vechi

- Advertisement -

Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF), una dintre nenumăratele instituții aflate în subordinea lui Sorin Grindeanu anunță o mare reformă în transportul pe calea ferată: 58 de trenuri noi-nouțe vor fi achiziționate de statul român urmând a circula pe aceleași șine vechi de zeci de ani.

Ce șanse au garniturile de tren moderne să nu o ia pe arătură?

Când spui „reformă feroviară” te gândești că în România a venit momentul în care trenurile vor ajunge la timp, că locomotivele vechi nu vor mai lua foc în mijlocul câmpului, sau că infrastructura va fi în sfârșit modernizată.

Nu se va întâmpla însă nimic din toate acestea în mandatul de ministru al transporturilor al lui Sorin Grindeanu. Acesta este mult mai preocupat de achiziții, de făcut poze prin trenuri cu aer condiționat și de campania pentru prezidențiabilul Marcel Ciolacu.

Dovadă anunțul ARF de zilele trecute, în care suntem informați că pe strămoșeștile noastre șine vor circula trenuri în care te vei simți ca la un hotel de cinci stele.

„Au fost aprobați indicatorii economici pentru achiziția a 58 de trenuri noi de scurt parcurs, RE-R2 și RE-R3, material rulant inclus în Studiul de Fezabilitate întocmit de Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF), care prevede continuarea proiectului de achiziție a 62 de rame electrice regionale RE-R1 și introducerea serviciilor de transport feroviar de călători regional în tracțiune electrică la nivelul întregii rețele feroviare electrificate sau în curs de electrificare din România”, spun reprezentanții ARF.

De remarcat un mic detaliu: se cumpără trenuri electrice inclusiv pentru rute „în curs de electrificare”. Adevărat vizionar domnul Grindeanu! Greu de înțeles cum ar putea circula un tren electric pe o rută ne-electrificată. Dar important este să le cumpărăm, să fie acolo în depou.

„Aceste obiective de investiții fac parte dintr-un pachet de 143 de rame electrice de scurt parcurs și vizează, într-o primă etapă, Lotul 1 – Achiziția a 34 rame electrice (RE-R2) de 160 locuri și Lotul 2 – Achiziția a 24 rame electrice (RE-R3) de 200 locuri”, se mai spune în comunicatul ARF.

„Valoarea acestui proiect este estimată la 1,4 miliarde lei cu TVA, iar trenurile trebuie livrate în 38 de luni.

Ambele obiective de investiții sunt finanțate prin Programul Transport (PT) 2021-2027 și de la bugetul de stat și au în vedere conectarea centrelor urbane din România, creșterea eficienței modului de exploatare a serviciilor de transport feroviar de călători, reducerea poluării și creșterea confortului”, ne informează reformatorii călătoriilor pe calea ferată.

De curiozitate, domnule ministru al transporturilor, cam cât mai durează o călătorie de la Satu Mare la București?

- Advertisement -
Gusti Constantin
Gusti Constantinhttp://canal33.ro
A debutat in presa scrisa in ianuarie 1994, fiind angajat prin concurs la Jurnalul National. A fost colaborator la mai multe agentii de stiri, dar si la posturi de radio. Din 1996 a prins gustul pentru stirile de televiziune, lucrand in redactia PRO TV si, ulterior, in cea a TVR. Nu a renuntat insa niciodata la pasiunea pentru presa scrisa, fiind reporter la cotidiene precum Ziua, Gardianul, sau Puterea. In 2010 a conceput si condus saptamanalul Concret.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments

LIVE